keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Vesille ja saaristoon ilman omaa venettä

Venemessuilla oli yhtenä luentoesityksenä pääkaupunkiseudun päiväretkikohteet. Tästä sain idean tehdä jutun kohteista, joihin pääsee vaikka ei omista omaa venettä. Minusta on ihana ajatus, että kaikilla on mahdollisuus päästä nauttimaan tästä meidän upeasta saariston luonnosta. Eväät mukaan ja nauttimaan. Paitsi että useimmista paikoista löytyy myös kahviloita joista ostaa monenlaisia herkkuja. Seuraavaksi siis minun päiväretkivinkit, joita voin suositella lämpimästi.

Lähdetään matkaan ensin omalla autolla.

LÄHTEELÄ

Tämä on meidän yksi ehdoton suosikki. Suuntaa auton nokka kohti Porkkalan niemeä. Auto pitää jättää reilun kilometrin päähän, mutta kesä aikaan on parkkipaikan reunalla pieniä kärryjä joita voi lainata.
Lähteelässä voi telttailla, joten voit myös yöpyä halutessasi. Alueella on useampi grillikatos, polttopuita ja puucee. Kesällä on mahdollista vuokrata sauna, puilla tai sähköllä. Viime kesänä ei kioskilla ollut valitettavasti yrittäjää, joten jäätelöt jäi ostamatta. Toivottavasti tulevana kesänä joku innostuisi. Lähtelä on mainio päiväretkikohde myös talvella. Mikä maistuisi sen paremmin aurinkoisena kevät päivänä kuin grillattu makkara pienen patikoinnin jälkeen =D. Lähteelä on Helsingin kaupungin ulkoilupaikka, josta saat lisätietoa täältä.ELISAARI

Elisaari on todellinen must visit paikka. Ajelet autolla ensin Inkoon saaristoon, sieltä Barösundin lossilla yli ja rantaan. Elisaaresta hakevat veneellä pienen salmen yli, kun vaan soittaa. Elisaaressa on todella upea, Suomen ainoa tammilehto. Luontopolun varrelta löytyy monet Suomen metsälajityypit.
Elisaaressa voi myös yöpyä teltan kanssa tai sitten vuokrata etukäteen mökki. Saarella on parikin saunaa ja sesonkina kioski josta ostettua pientä purtavaa.  Elisaaressa voit nauttia luonnosta monin eri tavoin. Samoilla metsissä, istua kalliolla ja katsella merta. Grillikatoksissa voit grillata ja nauttia mukavasta seurasta. Lisätietoa Elisaaresta täältä. GÖLISNÄS

Samalla suunnalla Elisaaren kanssa on Gölisnäs. Tänne on mahdollista myös majoittua, sillä sieltä voi vuokrata mökkejä. Lähde matkaan Inkoon saaristoon ja Barösundin lossilla yli. Gölisnäsiin pääsee perille saakka omalla autolla.

Puitteet ovat aivan ihanat ja siistit. Gölisnäsissä on kaksi ihanaa saunaa, joista en voi suositella kumpi olisi parempi, sillä molemmat ovat yhtä ihanat! Grillikatoksessa voi grillata herkkuja ja jos herkut sattuivat jäämään kotiin, voi hakea lisää Barösundin kaupasta. Gölisnäs kuuluu Uudenmaan virkistysalueeseen, voit lukea paikasta lisätietoa täältä.KOPPARNÄS

Kopparnäs löytyy, kun ajelet autolla jonkin matkaa Hankoon päin. Alue kuuluu Uudenmaan virkistysalueisiin. Rannasta löytyy upeat kalliot, jossa voi viettää aurinkoista kesäpäivää retkieväitä nauttien.
Me ollaan käyty täällä keväällä katsomassa jäiden lähtöä ja lintujen kevätmuuttoa. Paikalla on grillikatos ja puucee. Mielettömän upea päiväretkipaikka. Lisätietoa Kopparnäsistä täältä.Lähdetään seuraavaksi matkaan vesibussilla. Toukokuussa tulee pääkaupunkiseudun vesibussit reittioppaaseen, joten on entistäkin helpompi lähteä saareen.


ISOSAARI

Isosaaresta on kirjoitettu niin paljon, että tämä varmasti kaikki jo tietää. Laitanpahan muistutuksena tähän listaan kuitenkin. Saari on mielenkiintoinen ja erinomainen retkikohde. Saarelta löytyy ravintola ja upea hiekkaranta jossa viettää kaunista kesäpäivää. Kulkuväylät on selvästi merkitty ja helppo kulkuisia myös liikuntarajoitteisille.
Vene saareen lähtee kauppatorilta ja aikataulu on jatkossa myös reittioppaassa. Matkan voi ostaa jo etukäteen netistä. Lisätietoa Isosaaresta ja tulevan kesän tapahtumista löydät täältä.VALLISAARI

Toinen yhtä tunnettu on Vallisaari. Tein töissä pientä galluppia ja huomasin, että moni ei ole silti käynyt täällä vielä! Joten laitetaan Vallisaari myös listalle. Kuten Isosaaressa, myös Vallisaaresta löytyy upea historia ja luonto. Vallisaaresta pääsee kävellen tutustumaan myös Kuninkaansaareen.
Vallisaaressa on useampi kahvila ja kesän mittaan siellä järjestetään monenlaisia tapahtumia. Saaren kulkureitit on hyvät myös liikuntarajoitteisille. Polkujen varrella on paljon tietoa Vallisaaren luonnosta ja historiasta. Lisätietoa Vallisaaresta ja sen tulevan kesän tapahtumista voit lukea täältä.PIRTTISAARI

Hieman pidemmän merimatkan päässä yhteysaluksella on Pirttisaari. Mikäpä on seilatessa merellä kauniina kesäpäivää, sillä saari on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde.
Saaressa on kiva luonto ja helposti kuljettavat polut. Myös täällä pääsee paistelemaan omia eväitä. Pirttisaaren kalliolta on ihana katsella merelle. Ja majakka hulluille vinkiksi, täältä näkee myös Söderskärin majakan! Pirttisaari kuuluu Uudenmaan virkistysalueelle ja voit lukea siitä lisää täältä.ISO VASIKKASAARI

Yksi Espoon upeimmista retkikohteista on ehdottomasti Iso Vasikkasaari. Saari on iso ja siellä on hyvät kulkuväylät. Saarella voi harrastaa monenlaista, voi uida, pelata lentopalloa, pelata jalkapalloa upealla nurmikentällä jne. Saarelta löytyy myös lintutorni.
Omien eväiden nauttimista varten on monia grillikatoksia. Ja jos omat eväät jäivät matkasta, löytyy saarelta myös kesäisin ravintola. Voit lukea lisätietoa Isosta Vasikkasaaresta täältä.Näiden vinkkien lisäksi kannattaa lukea lisää tietoa Espoon ulkoilusaarista täältä. Osassa olemme niissä käyneet omalla veneellä, mutta jostain syystä ei löytynyt kiva! Olipa kohde mikä tahansa, suosittelen lähtemään saariston luontoon. Lupaan, että siellä mieli lepää ja akku latautuu =D.

2 kommenttia:

 1. Ei pitäis lukea näin kesäisiä juttuja vielä ollenkaan! Tulee niin kesänkaipuuta!

  VastaaPoista
 2. Kerrassaan mahtavat päiväretkivinkit! Kattavat kuvaukset kaikista itselleni tutuista kohteista vakuuttivat, ja aion ehdottomasti käydä tutustumassa myös itselleni entuudestaan vielä tuntemattomiin kohteisiin eli Isosaareen ja Gölisnäsiin. Kaikissa muissa on tullut käytyä jo lukuisia kertoja, ja tulee varmasti käytyä vielä vähintään yhtä monta kertaa tulevina veneilykausina :D
  Ainutlaatuinen ja upea saaristomme on todellakin kokemisen ja näkemisen arvoinen.
  Harmi kun ei tavattu venemessuilla, vaikka mekin siellä viime lauantaina päivää vietimme. Ehkäpä vielä joskus johonkin satamaan satumme yhtäaikaa :)
  Iloa ja valoa helmikuun viimeiseen viikkoon, sekä ihanaa kevään ja veneilykauden odotusta ❤

  VastaaPoista