lauantai 28. syyskuuta 2013

Kasnäsin kallioilla

Luontokeskus Sinisimpukan geologinen luontopolku oli todellinen elämys tällaiselle kivihullulle ihmisiselle. Kalliot ja maisemat olivat aivan upeat ja päivän kruunasi kaunis auringon paiste. Meri kimmelsi ympärillä. Toivottavasti saan tuotua teille edes hitusen siitä tunnelmasta jonka koin. Minuun nämä kalliot amtoivat todellisen elämyksen!


Sen lisäksi, että polku oli hyvin merkitty, se oli myös helppo kulkuinen. Tämä luontopolku erosi perinteisistä poluista siinä, että täällä esiteltiin geologiaa, eli pysyttiin kalliolla ja kivien äärellä, ihanaa!


Tämä tässä on ajan hammas. Kivilajien erilainen kemiallinen koostumus selitää sen, miksi ne rappeutuvat eri nopeudella. Tässä tumma muuttunut amfiboliitti on rapautunut enemmän kuin sen ympärillä olevat kovemmat ja vaalemammat graniitti juovat.


Sitä luuisi, että kivi on materiaalina kova, mutta myös sillä on omat heikot kohtansa. Kävin aikanaan kivenhionnan kurssilla ja siellä opin, että jos kivi on huokoinen (eli märkä kivi kuivuu nopeasti kun siihen puhaltaa) voi sen saada vaikka käsillä poikki (kurssin opettaja sai, minä en =). Kivi on materiaalina todella mielenkiintoinen!

Nämä olivat sellaisia maisemia, että huokailin ja ihastelin kameran kanssa. Olin välillä sellälläni, välillä mahallani ja välillä konttasin pylly pystyssä. Sellaista se kuvaaminen on kun etsii kuvakulmia =D.


Minua on aina viehättänyt se, miten kalliollakin ja sen koloissa voi kasvaa vaikka mitä. Luonto on ihmeellinen.


 Kalliolla pääsin tutustumaan meriasteriin.


Meriasteri on sinipunakukkainen asterikasvi joka viihtyy merenrannoilla ja aroalueilla. Se on suomessa hyvin tavanomainen rannikoiden laji. Meriasteri on kaksivuotinen tai lyhytikäisesti monivuotinen ja kasvaa 10-60 cm korkeaksi.Minusta tämä oli hauskan näköinen kukka.


Voitteko kuvitella, että Kasnäsissä on kauan aikaa sitten ollut tulivuoren purkaus?! Luontopolulta löytyi geologiasta kertovia esittelytauluja, josta myös tämä tieto löytyi. Kivien maailma on todella kiehtovaa.


Joko tuntuu siltä, että on oltu tarpeeksi "kivikaudella" =D. En voi sille mitään, mutta kalliot ja kivet ovat vain niin ihania. Voisin kävellä ja istuskella niillä vaikka kuinka pitkään. Pitkän aurinkoisen päivän jälkeen ne ovat lämpimiä ja puolestaan kylmällä kylmiä. Märkä kivi loistaa väreissä kun puolestaan kuivana se kätkee värinsä. Kivestä on moneksi =)


10 kommenttia:

 1. Tosi ihanat nämä sun postaukset Kasnäsista! Upeita kuvia ja paljon tietoa sekä kivoja juttuja! :) Vuosi sitten olimme tuolla ja Simpukassa tuli käytyä sekä luontopolku kierrettyä montakin kertaa. Rakastan kiviä ja erityisesti rantakallioita enkä ikinä kyllästy kallioisiin rantamaisemiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Ansku! Kasnäs oli kiva paikka. Me ollaan kyllä sellaisia sielunsiskoja että! Minä myös rakastan kallioita ja kiviä. Voisin istuskella tunti kausia niitä ihailemassa =)

   Poista
 2. Ihania kuvia taas kerran. Kallioissa ja kivistä on jotain niin ikiaikaista. Mikään ei voita tunnetta kun istuu meren rannalla katsomassa, kun aallot lyövät rantakallioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos CurryKaneli <3! Olen kanssasi niiiin samaa mieltä =)

   Poista
 3. Todella upeita kuvia. Kyllä merenranta on vain kaikista maisemista kaunein <3. Ja miten sieltä kallion koloista voi luonto kasvataa esiin milloin mitäkin, se on todella kiehtovaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Nonna <3! Olen kanssasi samaa mieltä, että merenrannassa on sitä jotain. Hän kuka ei ymmärrä, ei kannata selittää ja hän joka ymmärtää, ei tarvitse selittää =)

   Poista
 4. Upeat kuvat taas!

  Kiinnostuin tuosta tulivuorenpurkauksesta: esimerkiksi Isokarin ja Pursiseuramme Svinön laajoilla kalliolla voi nähdä toisen kiviaineksen muodostamia selkeitä virtoja. En muista kuvasinko niitä missään vaiheessa, mutta olivat mielenkiintoisia. Mietin jo silloin, että onko tuo voinut muodostua millään muulla tavalla, kuin kuuman kiviaineksen valumana. Pitäisi varmaan vielä jutella asiasta serkun kanssa, joka opiskelee geologiksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Selvitä ihmeessä, kuullostaa todella mielenkiintoiselta, eli kun saat vastauksia niin kuulisin niistä mielelläni. Tuolla Kasnäsissä tosiaan oli sellaisia opatauluja josta asian bongasin (ja olin ihan ihmeissäni) =)

   Poista
 5. No niin, sieltähän se kohokohta selvisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =D Jep, aivan uskomattoman upea kalliomaisema.

   Poista