maanantai 2. syyskuuta 2013

Majakkasaarella

Ennen kuin jatkamme kesälomamatkaamme länteen, piipahdetaan pieni hetki idässä. Lauantaina teimme veneellä päiväretken Söderskärin majakkasaarelle. Minulle, majakkahullulle, päivä oli unohtumaton! Yksi haaveista toteutui jälleen.


Aamu alkoi pilvisenä ja hieman jännitti myös tuulen kanssa, pääsisimmekö perille saakka? Tuulta oli, mutta onneksi ei ollut liikaa. Kun saavuimme paikalle, oli laituri täynnä. Onneksi ystävällinen venekunta vinkkaili ja saimme kiinnittyä heidän kylkeen.  ISO kiitos!


Vene saatiin kiinnitettyä ja oli aika lähteä tutkimaan majakkasaarta. Paikka oli  a i v a n  ihana! Tutkittavaa riitti moneksi tunniksi. Pilvinen päivä muttui kuin taikaiskusta aurinkiseksi, uskomatonta! Kävelin kameran kanssa ja huokailin onnesta...


Venelaituri sijaitsee viereisellä saarella. Pari pientä siltaa oli ylitettävänä, ennen kuin oltiin varsinaisella majakkasaarella. Toinen silta oli hieman eksoottisempi =).


Nimittäin riippusilta! Halusin ylittää sillan yksin, sillä en halunnut, että kukaan keikuttaa sitä kulkiessaan. Silta keinutteli minun kävelystä aivan tarpeeksi.


Ylipäätään riippusillalle sai mennä muutenkin vain kolme henkilöä kerrallaan.


Vihdoin perillä samalla saarella majakan kanssa.


Sieltä se jo pilkistää kallion takaa.  Majakka sijaitsee Porvoon ulkosaaristossa, noin 15 meripeninkulman päässä Helsingistä. Omalla veneellä saarelle pääsee vasta elokuun alusta, sillä se on rauhoitettu lintujen pesinnän vuoksi.
Söderskär Majakka Oy:lla on ympäristöministeriön erityislupa tuoda majakkasaarelle opastettuja retkiä myös rauhoitusaikana. Mm. Royal Line tekee saarelle risteilyjä, joten saarelle pääsee, vaikka ei omistaisikaan venettä. Viime lauantaina oli heiltä menossa viimeinen risteily. Saari on kuitenkin auki vielä syyskuun puoliväliin.


Majakka on rakennettu vuonna 1862 tiilistä ja graniitista. Majakanvartijat poistuivat Söderskäriltä vuonna 1957. Samana vuonna automatisoitiin myös majakka.  Majakka sammutettiin vuonna 1989. Majakka sai 2010 Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta ranekkussuojelupäätöksen. Se on kulttuurihistoriallisesti merkittävä merenkulun, tekniikan historian ja käyttöhistorian kannalta.


Saarella ja sisällä majakassa pääsi ihailemaan kuvataiteilija Kaisu Koiviston töitä. Nämä sienet olivat ihastuttavia! Kaisusta voitte käydä lukemassa lisää tästä.


Pikkuisia sieniä.


Sienen vieressä oleva punainen rakenus oli vessa. Tänä kesänä olen tehnyt huussitutkimusta enemmänkin (saatte nähdä jakka jatketaan taas kesälomareissun parissa). Nämä puuceet olivat ihania!
 Toinen oli punainen.


Ja toinen kelta-sininen.


Tämä, olisiko tämä nyt vaikka albatrossi... ei, kyllä sen täytyy olla lokki, kertoi oven takana olevasta hotellihelpotuksesta =).


 Saarella oli myös sauna. Hyvä puulämmitteisen saunan tuoksu leilaili saarella.


Sauna on rakennettu vuonna 1876. Saunassa käytetään suodatettua sadevettä.

Luonto saarella oli erityisen ihanaa. Olimme matkassa ystäväperheen kanssa ja ystäväni totesi, että "tuntuu kuin olisi ihan maailman reunalla". Minusta se oli todella osuvasti sanottu!


Kalliot olivat upeita ja niitä pitkin oli ihana käyskennellä ja katsella merelle horisonttiin. Päivä oli tuulinen, tuli ihan sellainen Myrskyluodon Maija fiilis.
Tässä tulevan talven talventörröttäjä =). Tässä jälleen näitä tarkennus kokeiluja =).


Muutamia yksityiskohtia saarelta.
Ihan vähän oli jo syksyn merkkejä ilmassa.


Ei kohdetta ilman maitokärryjä =D.


Saarella olevia rakennuksia periskorjattiin parhaillaan. On todella hienoa, että näin hienoa paikkaa osataan arvostaa ja siitä pidetään huolta. Pääsevät meidän jälkipolvet myös nauttimaan tästä ihanasta luonnon kauneudesta. Pari kuvaa vielä majaksta (oli se niiiiin ihana!).


Jatkoa seuraa, käymme vielä majakassa sisällä ja Södessä. Kuvia tuli mukaan melkoinen määrä, joten laitan niistä postaukset tulemaan vielä erikseen. Söderskärin nettisivuille pääset tutustumaan tästä.

9 kommenttia:

 1. Arvaa mitä Katinka, mä vierailin Söderskärillä vuosi sitten ja kun katsoin kuviasi, niin totesin, että ihan kuin olisin katsonut omia kuviani:). Ainut mitä ei ollut, niin noita Kaisun sieniä ei ollut silloin. Majakasakin varmaan on nyt eri taiteilijan töitä. Todella kiva nähdä mitä sä olet kuvannut sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, olisipa ihana nähdä sinun ottamia kuvia majakasta! Joskus aina mietin, että olisi kiva mennä bloggaajien kanssa samaan paikkaan ja sitten tehtäisiin postaus samaan aikaan. Olisi kiva nähdä, mitä kukakin on kuvannut ja kirjoittaa =).

   Poista
  2. Se olisi hauskaa. Pitää vain miettiä paikka ja aika :)

   Poista
 2. Samat sanat CurryKaneli! Samoja, ihan mielettömiä yksityiskohtia viimevuodelta. Ihanaa, että pääsitte sinne! <3 Odotan intoa piukkana kuvia sisältä, sillä siellä miä en ole käynyt... vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elli, hyvä on jättää aina joitain seuraavaan kertaa =). Minulle jäi se, että otan uudet kuvat ilman talojen remontointia =D.

   Poista
 3. Aivan mahtavan näköistä! Olen aina haaveillut pääsystä majakkasaarelle <3. Nyt pääsin näiden kuvien kautta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nonna! Pitkään oli minullakin haaveena ja vihdoin pääsin käymään. Viime syksynä yritettiin, mutta oli niin kova meren käynti ja tiedettiin, että tuuli vain yltyy, niin jäi haaveeksi. Näin kyllä majakan, mutta en päässyt saarelle saakka. Nyt onnisti =).

   Poista
 4. Juuri ihastelin eräässä toisessakin blogissa upean Söderskärin majakan kuvia ja päätin, että tuonne on päästävä, kunhan tuuli vain on meidän pikkupurkille suotuisa! Tosin toivottavasti visiitti ei tyssää siihen riippusiltaan... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käykää ihmeessä, paikka oli ihana. Riippusillan ylitti kun sai yksin mennä rauhassa. Ei sitä kyllä huvikseen halunnut rampata edes takaisin =D.

   Poista