perjantai 20. syyskuuta 2013

Tuulivoimaa Högsåralla

Högsåran näkyvin maamerkki ovat saarella sijaitsevat kolme tuulimyllyä. Tuulimyllyt näkyvät kauaksi merelle, ja niitä kohti on mereltäkäsin helppo suunnistaa. Kävimme ihastelemassa tuulimyllyjä parikin eri kertaa. Niistä lähti maaginen, lähes lumoava ääni. Seisoin myllyn juurella ja katselin kun siivet pyörivät tuulen voimasta (ne pohjoistuleet olivat edelleen pääosassa).
Tuulivoima on saanut alkunsa Suomessa 1991. Tänäpäivänä suomessa on jo reilusti yli sata tuulivoimalaitosta. Högsåran saarella sijaitsevat kahden megawatin tuulimyllyt ovat 65-metrisiä ja ne tuottavat sähköä Turku Energian asiakkaille


Nämä Högsoran tuulimyllyt ovat saaneet nimensä maanomistajien tilojen entisten työhevosten mukaan: Frej, Flora ja Ilo pyörittää tuulisähköä vuoden jokaisena päivänä. Myllyt pystytettiin saarelle 2007.


On aika kaivaa pitkä putki esiin, jotta saan kuvia ylhäältä =D.

Nämä myllyt työllistävät yhden sähköinsinöörin kokopäiväisesti ja tuottavat vuokratuloja kolmelle maanomistajalle. Tuonne huipulle minulla ei olisi kyllä mitään asiaa, jos jotain vikaa ilmenisi =D.


Viimeisimmän tuulimyllyn luona kalliolta oli upeat näkymät merelle.
Mitähän kaikkea teknisiä laitteita löytyy tuolta sisältä?


Tuulimyllyille johti tie, jonka varrella kasvoi mm. paljon vadelmapensaita. Arvatkaas syötiinkö? Kyllä ja
ja hyviä olivat =).


Tämä kasvi, jonka nimestä minulla ei ole hajuakaan, oli mielestäni hauska! Tuollaisia palleroita varressa.


Luonnosta löytyy paljon kuvattavaa, niin tämänkin tien varrelta.
Mentäessä tuulimyllyille jää matkan varrelle kirkkotapuli ja vuonna 1947 vihitty saaren hautausmaa.Lähin kirkko sijaitsee Hiittisissä.

Hautausmaalla asiaan kuuluva kasteluarsenaali =).

Mikäli käyt joskus Högsåralla, kävele ihmeessä ihastelemassa myös tuulimyllyjä. Itse pidin niistä kovasti ja ennen kaikkea niistä lähtevä ääni jätti lähtemättömän vaikutuksen.

6 kommenttia:

 1. Hangossa on neljä tuulimyllyä, ja muutaman kerran olemme pysähtyneet aivan niiden alapuolelle ihmettelemään ja kuuntelemaan. Niistä kuuluu kyllä metka ääni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssa kerran ajanut niiden ohi, mutta en tajunnut pysähtyä tutustumaan. Ääni oli minusta suorastaan lumoava =)

   Poista
 2. Kotkan tuulivoimapuistossa on kaksi tuulimyllyä, Ilona ja Ilmari, joita ollaan käyty ihastelemassa. Ääni on kieltämättä ikimuistoinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskat nimet nuo Ilona ja Ilmari =D. Mitenköhän tyttötuulimylly eroaa poikatuulimyllystä, olis hauska tietää =)

   Poista
  2. Hih, eipä me huomattu ainakaan mitään eroa, mutta kuulin juuri, ettei Ilonaa enää ole! Se on purettu ja Ilmarille rakennetaan kaksi suurempaa ja tehokkaampaa kaveria tilalle. Saas nähdä minkä nimisiä niistä tulee ;)

   Poista
  3. Heh, no nyt on kyllä pakko seurata ja selvittää, mitkä nimet tulee uusille myllyille =).

   Poista