perjantai 13. syyskuuta 2013

Taalintehtaan hiiliuunit

Taalintehtaalla on luontopolun lisäksi myös muuta mielenkiintoista nähtävää. Taalintehdas on kehittynyt ruotsalaisen Daniel Faxellin vuonna 1686 perustaman Taalin masuunin ympärille. Tästä ajasta kertovat omaa tarinaansa aivan vierasvenesataman vierestä löytyvät hiiliuunit.


Ruukin vanhat masuunit ja hiiliuunit on osin restauroitu 2000-luvun alussa.
Täällä tutustuin aivan uuteen juttuun, nimittäin kuonatiileen. Kuonaa eli metallurgiaa syntyy raudan valmistuksessa sivutuotteena. Se on lopputuotteen kannalta ei-toivottuja aineita, kuten epämetalleja jne. Tätä sivutuotetta on aikanaan hyödynnetty tekemäällä siitä tiiliä.


Tässä kuvassa näkyy kuona hyvin. Kuonkivi on helppoa tunnistaa, se on lasimaista ja kimaltaa sinisen ja vihreän eri sävyjä.


Osittain tai kokonaan kuonakivestä rakennetut rakennukset ovat hyvin tavallisia Taalintehtaalla ja sen ympäristössä.


Taalintehtaalla säilyneet 11 hiiliuunia ovat suurin kokonaisuus Euroopassa. Uuneja alettiin rakentaa 1830-luvulla masuunin polttoaineeksi tarvittavan hiilen polttoon. Uunit on rakennettu kokonaisuudessaan kuonakivestä. 
Aina kun näiden ohi käveli, tuli sellainen nostalginen oli. On hienoa, että vanhoista ajoista on jäänyt meille jälkipolville näin upeita asioita ihasteltavaksi (ja kuvattavaksi). Ensikerralla saatte lisää historian havinaa =).

10 kommenttia:

 1. Todlela mielenkiintoisen näköiset rakennukset, hyviä kuvia olit niistä saanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nonna <3! Vanhat rakennukset ovat kovin viehättäviä.

   Poista
 2. Todella hyviä kuvia sekä tässä että edellisessä postauksessa. Noi vanhat rakennukset on niin kiinnostavia, mitä kaikkea ne voissivatkaan kertoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos CurryKaneli <3! Samaa mieltä, olisi tosi kiva kuulla heidän tarinointia.

   Poista
 3. Mielenkiintoisia kuvia vaikuttavasta paikasta. Tuolla olisi mahtavuutta liikkua kameran kanssa ilta/aamuhämärässä kun sumu nousee..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, sumu ja hämärä valo toisivat ihan toisenlaisen fiiliksen kuviin.

   Poista
 4. Todella mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä entisen ajan teollisuudesta

  VastaaPoista
 5. Museoviraston tekemä restaurointi vaatii jo korjausta. Vastikää vanhoja hiilenpolttouunia Taalintehtaan rannalla katsellessamme huomasimme kattorakenteista paistavan päivän läpi. Sisään pääsevä sade rapauttaa rakenteita. Toivottavasti jollakulla on vähän halua paikata reiät ettei vahinko kasva liian suureksi. Hienot katseenvangitsijat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon todella samaa! Nämä ovat hienot rakennukset jota minäkin soisin säilyvän =).

   Poista