torstai 4. syyskuuta 2014

Kärdla Marina

Seuraavana aamuna oli jälleen aika vaihtaa maisemaa. Upea sää suosi edelleen ja meri oli melko tyyni. Piipahdimme jälleen tankkaamassa Kuivastun satamassa ja jatkoimme sieltä matkaa kohti Hiidenmaan saarta. Hiidenmaalle oli avattu uusi satama, Kärdla, jota oli laitureilla kehuttu kesän mittaan kovasti. Pitihän meidänkin se käydä katsastamassa =).
Satamaan ajetaan sisään aallonmurtajien välistä. Olimme ennätteneet hädin tuskin sisäpuolelle, kun iloinen satamakapteeni jo heilutteli kättä laiturilla ja näytti meille paikan. Satamassa oli kävelyaisalaiturit. Samalla kun kiinnitimme venettä laituriin, saimme satamakapteenilta kattavan selostuksen sataman palveluista. Kärdla on täyden palvelun satama. Normaalin sähkön ja juomaveden lisäksi oli tarjolla tietysti wc:t, suihkut ja sauna.


Satamakonttori ja wc- sekä suihkutilat sijaitsivat vielä parakeissa, mutta olivat reissumme siisteimmät. Viereen oli jo perustukset tehty varsinaista huoltorakennusta varten, joten jos vain rakennusaikataulussa pysytään, ovat ne käytössä jo ensi kesänä.


Polttoaineen tankkaus ja septintyhjennys paikka löytyivät myös satamasta.
Satamakapteeni, joka muuten puhui erittäin hyvää suomea, kertoi lisäksi, että sataman emäntä on istuttanut satamassa oleviin kukkalaatikoihin monenlaisia yrttejä, joita saisi käydä poimimassa veneen pentterissä käytettäväksi. Mikä upea idea! Hän jatkoi tarinaa, katsoi meidän junioria silmiin, heristi sormeaan ja sanoi: " Minttuun eivät saa lapset koskea, se on tarkoitettu aikuisille, sitä käytetään mojitoon" , ja iloinen nauru päälle =D. Saimme kokea täällä olomme aikana, että hän oli varsin vitsikäs mies. Pitihän meidänkin näitä yrtti-istutuksia kokeilla ja kävimme hakemassa ruohosipulia ruokaamme.
Vaikka Kärla onkin vierasvenesatamana uusi, on tällä paikalla todella pitkä historia. Satama on rakennettu verkatehtaan valmistumisen jälkeen vuonna 1830, jotta raaka-aineille ja valmiille tuotteille saatiin nopeampi kuljetus yhteys. Satama oli käytössä aina vuoteen 1944, jolloin se tuhoutui toisen maailman sodan loppulla. Satama kuului alun perin Hiiu-Kärdla verkatehtaalle ja se oli 1800-luvulla saarten ainut satama, jolla oli oikeus ulkomaankauppaan.


Kärdlan sataman vanhoista rakennuksista on säilynyt muutamia kuten vuonna 1849 rakennettu Villa-varasto, johon varastoitiin tehtaaseen Australiasta ja Uudesta-Seelannista tuodut suuret villapallot. Varasto on rakennettu kalkkikivestä ja päällystetty kalkkirappauksella. Matala harjakatto oli alun perin päällystetty tervapaperilla. Tässä kyseisessä rakennuksessa (kuvassa vaalea rakennus takana) sijaitsi sataman sauna. Miehille ja naisille oli omat pukeutumis ja pesutilat, mutta saunan puoli oli yhteinen. Mukavan satamakapteenin mukaan saunaan ei ollut olemassa sääntöjä =D.
Valmistelut Kärdlan sataman uudelleen rakentamiseksi alkoivat jo lähes kaksikymmentä vuotta sitten. Vihdoin alkaa olla valmista ja sataman viralisia avajaisia vietettiin tänävuona (2014) toukokuussa. Samata oli myös mukana esittelemässä alkavaa toimintaa Helsingissä  vene 2014 messuilla. Sen lisäksi, mitän on jo saatu aikaiseksi, on satamaan tulossa myös nykyaikaiset veneiden huolto-, kunnostus ja talvisäilytysmahdollisuudet. Eivätkä suunnitelmat suinkaan tähän lopu, sillä aluelle nähdään tulevaisuudessa valmistuvan nykyaikaisen ja asiakkaiden odotuksia vastaava kylpylä ja konferenssikeskuksen. Tämä tarkoittaa sitä, että tänne on tultava jossain vaiheessa uudellen ihmettelemään, mitä kaikkea hienoa on saatu aikaiseksi. Lisää tietoa Kärdlan satamasta voit lukea täältä

8 kommenttia:

 1. Kärdla oli kiva! Me aloitettiin loma legillä Hangosta Kärdlaan. Palvelu oli ystävällistä, tilat siistit ja yrttibuffettia hyödynsimme mekin. Ainoa harmi oli ettei ehditty saunaan, jota olisimme mielellämme testanneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, Kärdla oli tosiaan kiva =). Ja sama täällä myös tuon saunan kanssa, emme mekään ennättäneet sinne. Onhan syy mennä toisen kerran uudeleen =D.

   Poista
 2. Encantador blog el tuyo, un placer haberme pasado por tu espacio.

  saludos.

  VastaaPoista
 3. Upeat merimaisemat. Ei sitä näköjään koskaan kyllästy katselemaan sinistä vettä ja aluksia.
  Penkit on hauskat ja viimisen kuvat neitokaiset on kivoja.
  Suuret suunnitelmat on satamalla, toivottavasti kaikki onnistuu (ja miksei onnistuisi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama vika täällä. Niin paljon tulee kuvattua merelle ja aina vaan tekee mieli kuvata lisää. Suunnitelmat varmasti onnistuvat, sitä en minäkään epäile, aikataulut vaan välillä arveluttavat =D.

   Poista