torstai 18. syyskuuta 2014

Keila-Joan vesiputous

Seuraavana päivänä päätimme ottaa jälleen fillari alle lähteä tutkimaan lähiseutua. Tällä kerralla ei löytynut juniorille sopivaa pyörää, joten hän matkusti kipparin tarakalla. Kävimme hakemassa satamakapteenilta vielä kartan mukaan ja sitten menoksi.
Noin kolmen kilometrin päästäLaulasmaalta löytyi todella ihana kahvila, Kahvel Kahele Kohvik. Tämä olisi pyöräretken oivallinen ensimmäinen pysähdyspaikka. Päivä oli jälleen helteinen, joten nesteytyksestä tuli pitää hyvää huolta =D.
Laulasmaalla heti kahvilan vieressä oli myös hyvä ja monipuolinen ruokakauppa. Hetken levättyämme nousimme jälleen pyöränselkään. Olimme kuulleet satamassa, että lähistöltä löytyisi hieno vesiputous, joten se oli tietysti nähtävä.
Paikalle saavuttaessa tulijaa hellii heti kauniit rakennukset. Tätä luulin ensin kirkoksi, mutta se olikin keittiö =D. Se on rakennettu uusgoottilaiseen tyyliin ja on valmistunut 1801. Keittiö on osa Keila-Joa kartanokokonaisuutta ja se sai viimeisen muotonsa 1830-luvun alussa. Keittiö sijaitsee erillään kartanosta siitä syystä, että ruoan valmistuksesta tulevat hajut eivät häirinneet aikanaan kartanon herrasväkeä. Työläiset kutsuttiin syömään soittamalla tornin vellikelloa.
Vesiputous oli ihana! Se sijaitsee Harjumaalla, Keilan kunnassa, Keila-Joan kylässä. Putouksella on korkeutta kuusi metriä ja leveyttä kymmeniä metrejä. Puistossa oli mukavia teitä kulkea ja riippusiltaa pitkin pääsi joen toiselle puolelle.
Riippusillalta löytyi tämä kaunis elefanttilukko =D.
Päivä oli niin helteinen, että puiston puiden varjoissa oli suorastaan ihanaa kulkea ja vilvoitella. Sen lisäksi maisema hiveli silmiä todella. Onneksi löysimme paikan. Otin putouksesta todella paljon kuvia. Kotona niitä katsellessani olin hieman petynyt. Päivä oli niin kirkas, että jonkinmoiselle suotimelle olisi ollut tilaus. Tässä vielä pari kuvaa putouksista.
Tässä pari kuvaa samasta paikasta hieman eri valoitusajalla otettuna. Kummasti muuttuu tunnelma putouksella.


Jostain syystä veden äärellä on aina ihanaa ja rauhoittavaa olla. Joen rannalla sijaitsi myös Keila-Joan kartano.
Neogoottilainen kartono on valmistunut vuonna 1833 ja sen suunnitteli Hans von Stackenschneider. Kartano sijaitsee upealla paikalla joen rannalla, korkealla rinteellä, josta avautuu upeat näkymät luontoon. Kartanoa oli kunnostettu, joskin kunnostustyöt olivat loppusuoralla. Kartanossa oli taidenäyttely, sisään oli pieni pääsymaksu.


Vietimme paljon aikaa ja katselimme rauhassa ympärillemme. Vesiputouksen luona oli myös mukava ja edullinen ruokapakka jossa päätimme syödä, ennen kuin lähdemme polkemaan takaisin satamaan.


Otimme kaikki pelmeneitä smetanan kanssa ja kyllä maistuivat. Yksi parhaista jälkkäreistä, mitä tiedän Eestissä on kahvi ja sen kanssa Vana Tallinn likööri (en juonut molempia, toinen oli kipparille). Eikö olekkin suloinen maitokannu =D.  


Jos tulet veneellä Lohusaluun, ota ihmeessä fillari (tai joku muu menopeli) allesi ja etsi tämä paikka. Se löytyy helposti kartalta. Paikka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

20 kommenttia:

 1. Onpa kivan näköinen paikka :) Sekä rakennukset että vesiputous. Mun pitäisi kanssa opetella käyttämään eri valotusaikoja. Osaan ottaa vain niitä tavallisia vesiputouskuvia. En tuollaisia, joissa vesi näyttää "yhtenäiseltä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, se ei ole vaikeaa. Säädät vain valotusaikaa eri asentoon. Itse opettelin, että otin montaa kuvaa eri valotusajoilla ja katsoin mikä näytti hyvältä. Vinkiksi voin antaa, että jalustaa kannattaa käyttää jos vain mahdollista, tai tukea muuten kamera hyvin. Tietyissä asetuksissa tuppasi kuvista tulemaan epätarkkoja.

   Poista
 2. Taas lisää upeita paikkoja! Just tässä mietin että itseni on vähän vaikea yhdistää veneilyyn muuta lomailua ja retkeilyä yöpymispaikassa, ellei sitten olla useampi yö samassa sijainnissa. Syitä on monia, mutta yksi päällimmäisistä taitaa olla se, ettei pitkän purjehduksen ja sään armoilla oleilun jälkeen yleensä kauheasti jaksa. Kun vene on pakattu ja siistiydytty on jo kamala nälkä ja ruokailun jälkeen riittää puenehkö jaloittelu. Siksipä on vielä upeampaa lukea retkistänne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka oli ihana =). Me ollan joka paikassa yleensä vähintään kaksi yötä juuri siitä syystä, että päästään tutustumaan ympäristöön. Tänäkesänä jumittiin Pärnuun viikoksi =D. Mutta se oli mukava paikka jumittaa (tuulet yltyivät meille liian isoiksi).

   Poista
 3. Kauniita rakennuksia ja vau miten upea vesiputous! Kauniita kuvia myös :)

  VastaaPoista
 4. On teillä ollut hieno reissu! Kerrassaan upeita kuvia taas näytillä, joiden ansiosta on kiva "nojatuolimatkailla" kanssanne näissä kaikissa hienoissa paikoissa :) Jumittaminen on kieltämättä joskus todella antoisaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku <3! Mukavaa, jos näistä meidän reissukuvista on iloa =D.

   Poista
 5. Viehättävä putous! ja kauniit kuvat tietenkin :)

  VastaaPoista
 6. Upean sininen vesi. Vesiputoukset ovat aina jotenkin hätkähdyttäviä, johtuukohan se siitä, että Suomessa on niin vähän putouksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjailijatar! Vesiputouksissa on iso luonnonvoima, se voi olla myös yksi elemetti, joka niissä viehtättää =).

   Poista
 7. Aivan upeita vesiputouskuvia! En ole tuolla koskaan vieraillutkaan, mutta listalle menee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia Nella! Otin kuvia vesiputouksista todella paljon ja suurin osa oli huonoja. Oli niin kirkas auringon paista. Paikka on kyllä ehdottomasti näkemisen arvoinen, jote ei muuta kuin laitat listalle =).

   Poista
 8. Ihan mielettömän hieno ja mielenkiintoinen paikka! Raikkaita kuvia. Ihanat värit ja vesiputous ja ja.... :-)

  VastaaPoista
 9. Todella kauniita kuvia koko reissun ajalta. Nuo putous kuvat on todella kauniita ja se on hauska, miten todellakin erilaisilla valotusajoilla saa erilaista tunnelmaa. Tosin välillä viime kesänä oli aivan liian kirkas auringonpaiste, että kuvat olisivat todella hyvin onnistuneita. Pitäisi olla todella aikaa kokeilla erilaisia variaatioita suotimilla ja ilman, mutta sitten kyllä jää osa näkemättä kun kaikkea ei vaan ehdi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Currykaneli =). Suotimille olisi todella ollut viimekesänä käyttöä, niin paistoi aurinko korkealta ja kirkkaana =).

   Poista
 10. Upea vesiputous, enpä arvannut Virosta tuollaistakin löytyvän. Pitkällä valotusajalla tosiaan saa kyllä liikkuvasta vedestä kauniita kuvia. :) Terkuin, Vedenneito

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vedenneito! Virosta löytyy monia ihania paikkoja, suosittelen tutustutmaan =).

   Poista