perjantai 26. syyskuuta 2014

Tallinna - Helsinki

Loma meni meidän mielestä aivan liian nopeasti. Niin vain koitti se aamu, jolloin köydet irroitettiin viimeisen kerran ja veneen keula suunnattiin kohto Suomea ja kotisatamaa. Lähdimme aikaisin aamulla, vaikka olikin luvattu tyyntä koko päiväksi. Tankkasimme veneen, soitto satama-alueen valjojalle, että olisimme poistumassa ja kotimatkalla oltiin. Olimme olleet tapamme mukaan Old City Marinassa, joka on isojen laivojen välissä, joten sinne ei mennä eikä sieltä tulla pois ihan miten vaan.

Olimme käyneet loman aikana neljässä majakassa ja loman loppu metreillä pääsin kuvaamaan vielä kaksi! Näihin ei tosin päässyt sisälle vierailulle =D.


    Tallinnamadala tuletorn 59.71205 N, 24.7315 E


Tallinnasta kun lähdetään kohti Helsinkiä, tulee jonkin matkan päästä vastaan Tallinnan majakka. Kiinnostuin tästä majaksta ja yritin etsiä siitä tietoa netistä. Valitettavasti en löytänyt suomenkiellellä juuri mitään. Sen sijaan Eestinkiellä onneksi löytyi ja löytyy ystävä joka osaa auttaa, kiitos Kaisa käännös avusta. Tallinnan matalalla olikin todella mielenkiintoinen historia!


Suomenlahdella, 7,5:n merimailin päästä Aegnan saarelta, sijaitsee vaarallinen matalikko laivaväylien varrella, joka on kautta aikojen huoletuttanut merenkävijöitä. Ensimmäiset merkinnät tästä matalikosta on olemassa merikartoilla jo vuodelta 1695. 1782 Peeter ensimmäinen käski laittaa paikkaan matalikosta varoittavan merkin. Ensimmäiset merkit olivat kivimerkkejä Aegnan ja Naissaaren saarilla, jota kertoivat, mistä kohtaa oli turvallista kulkea. Ensimmäisen kerran ehdotettiin kenraali-majurin Leontin toimesta majakan rakentamista paikalle vuonna 1828. Tuolloin hanke kuitenkin kaatui työmise ja materiaali pulaan.


Vuonna 1837 kapteeni Treskin esitteli Tallinna matalalle tulevan majakkalaiva projektin. Myöskään tämä ei vielä onnistunut. Makkalaivan tarpeellisuus tuli kuitenkin uudelleen esiin vuoden 1956 tutkimuksessa, jossa kartoitettiin Eestin rantoja ja niiden turvallisuutta laivaliikentelle. Tutkimuksen jälkeen päätettiin matalalle rakentaa majakkalaiva, joka sitten ankuroitiin vuonna 1858. Laivan 12 metriä korkeassa mastossa oleva valo loisti 7 merimailin päähän. Vuosien saatossa majakkalaivat vaihtuivat ja vaihtoivat väriä. Ennen varsinaisen majakan rakentamista vuonna 1925 majakkalaiva vaihdettiin pookiksi.


Merimetsot lepäsivät majakalla =D.


Nykyisen majakan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1960. Tallinnan satamassa rakennettiin tyhjiö, joka upotettiin mereen. Sen päälle oli tarkoitus rakentaa itse majakka. Jäät kuitenkin rikkoivat jalustan keväällä 1961, joten projekti oli aloitettava alusta. Nykyinen majakan jalusta on 2000 tonnia painava ja se upotettu seitsemän metrin syvyyteen. Majakka valmistui lopullisesti 1969, sen valo loistaa 31 metriä merenpinnan yläpuolella ja majakan valo loistaa 15 merimailin päähän. Majakassa on kaikkiaan kahdeksan kerrosta. Vuonna 1997 majakkaa remontoitiin ja tuolloin asennettiin mm. uudet automaatiset valot ja tarkaskuslaitteet.


Siellä se seisoo yläväänä keskellä aavaa merta aamuauringossa.Helsingin majakka 59°56.94′N, 24°55.58′E
 


Kun matkaa on taitettu Suomenlahtea reilusti yli puolenvälin, tulee vastaan Helsingin majakka. Viime lauantain Helsinginsanomissa (20.9.2014) oli sopivasti iso artikkeli tästä majakasta. Se on opastanut laivoja jo yli puolivuosisataa! Helsingin majakka on väylämajakka ja sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1958. Käyttöön majakka saatiin seuraavana vuonna syyskuussa.


Helsinsanomien jutussa minua eniten hämästytti se, että majakan valon lamppu on pikkuinen, 40 watin halogeeni. Linssi taittaa valon silti niin, että se näkyy 12 merimailin, eli yli 20 kilometrin päähän. Tämä Helsingin majakka, kunten Tallinnankin majakka, on nk. pohjamajakka. Niitä on kaikkiaan rannikolla toistakymmentä kappaletta. Pohjamajakoilla on korvattu ennen vanhaan käytetyt majakkalaivat, jotka eivät kestäneet merellä jäitä kovinkaan hyvin. Helsingin majakka on upotettu paikoilleen 13 metrin syvyyteen.Majakan katolla on 27 metrin korkeudella helikopteritaso. Majakan huoltajat tulevat majakkaan yleensä veneellä. Koska majakka seisoo ihan avomerellä, on sinne veneellä pääsy välillä haastavaa. Keli voi myös muuttua nopeasti huollon aikana, ja joskus on kuulema käynyt niin, että huoltajat ovat joutuneet jäämään majakkaan. Tällaisia tilanteita varten on majakan tornissa vaatimaton huoltohuone tilapäistä majoitusta varten.


Vajaan kolmen tunnin ajon jälkeen saavuimme kotisatamaan. Olo oli pikkuisen haikea, joko se nyt loppui. Olisimme voineet vallan hyvin vielä jatkaa lomaa =). Olimme lomaamme enemmän kuin tyytyväisiä. Tekniikka toimi veneessä hyvin. Sää oli suosinut enemmän kuin uskalsimme edes odottaa. Olimme nähneet monia uusia upeita paikkoja ja muutamia entuudestaan tuttuja kohteita. Olimme tavanneet matkan varrella monia todella ihania ihmisiä ja saimme uusia ystäviä. Neljä auronkoista viikkoa, kahdeksan eri satamaa, kuusi majakkaa (joista pääsimme neljään sisälle), 452 merimailia, 3447 valokuvaa, näistä oli meidän venekunnan kesäloma 2014 tehty =D.

20 kommenttia:

 1. Kokonaisuudessaan hieno ja antoisa kuvasarja kesän reissustanne. Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Ihana nähdä todellinen merimajakka näin läheltä.
  (Osa kuvista on jostain syystä "kuvattomia" ts niitä en näe [3 ja 6]..) mutta nro 4 on ihastuttava meriharakoineen.
  Nyt sitten alatte suunnitella ensi kesän reissua vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki =). Voi, mikähän kuvia on vaivannut? Minulla ne näkyvät kyllä. Jos sitten lähdettäisiin ensi kesänä sinne Ahvenanmaan suunta, minne piti mennä tänä kesänä =D.

   Poista
  2. Nyt näkyi kaikki kuvat. Taisi olla ohimenevä vika mun bloggerissa. (ei vakavaa)
   Edelleen olen sitä mieltä, että on upeita kuvia majakasta.

   Poista
  3. Kiva, että pääsit näkemään kaikki =).

   Poista
 3. Kiitos koko iahanasta virtuaalimatkasta Katinka :)

  Oli hieno seurata reissuanne upeiden kuvien ja mielenkiintoisten tarinoiden seurassa. Siinä tuli monta hauskaa ja jännittävää juttua vastaan ja kokonaisuutena täytyy sanoa, että Viron rannikko pääsi yllättämään minut erittäin positiivisesti! Lomareissu oli varmasti teille ikimuistoinen :)

  Olitpa nähnyt vaivaa oikein tutkivan journalismin otteella tähän majakkapostaukseen ;) Mielenkiintoisia tarinoita ja upeat kuvat vangitsivat taas tälläkin kertaa. Tuo majakkalaivakausi on kyllä ollut hurjaa aikaa. Merenkuunopettaja kertoi joskus tarinoita, miten niissä keikkuvissa laivoisissa elettiin pitkiä aikoja... Suomessa viimeinen majakkalaiva Kemi muuten poistettiin käytöstä kemin edustalta vasta 1974.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Merenneito =). Nämä on kiva kirjoitella muistiin, niin niihin voi itsekin joskus palata. Mukavaa, jos näistä minun juttuloista on ollut iloa muillekin =D. Noista majakkalaivoista pitää kyllä lukea vielä lisää, ovat tosi mielenkiintoisia.

   Poista
 4. Ihana virtuaalimatka. Mitä seikkailuja voikaan merillä kokea ja nähdä :-) ! Majakoissa on jotain mystistä. Lapsuudesta mieleen on jäänyt tv mainos, jossa myrskyävä meri velloo majakkaa, mies astuu ulos majakasta ja lause: "koskaan ei tiedä kuka tulee käymään" :-D. Tosin mikä partavesi se oli, sitä en tarkalleen muista. (Tabac, old spice :-P
  :-D
  Terveisin järvipurjehtija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viherrys =). Majakat on minusta ihan parasta! Ja hei, muistan myös tuon mainoksen =D. Se oli valkoinen se pullo, taisi olla juuri tuo Odl spice.Oi niitä vanhoja hyviä aikoja =D.

   Poista
 5. Tuo Tallinnan majakka on kyllä niin paljon hienompi! Värit on upeat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta ovat jotenkin hirmuisen paljon samanlaisia =). Tallinnan majakka on kyllä ehkä nätimpi =).

   Poista
 6. Majakat ovat niin kiehtovia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =D, niin ovat, ei mitään lisättävää =D.

   Poista
 7. Kiitos tästä lomamatkan kuvakertomuksestasi, oli erittäin mukavaa luettavaa ja katsottavaa.
  Ohjaan tänne kavereita jotka suunnittelevat vastaavaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Vikki, mukavaa että olet jaksanut olla "matkalla mukana" =).

   Poista
 8. Kiitos myös omasta puolestani hienosta virtuaalimatkasta, oli tosi mukava olla "mukana" :) Upeat kuvat ja paljon mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa täynnä aina nämä sinun postaukset! Ja hei, minäkin muistan tuon hauskan partavesimainoksen ja nimenomaan sen upean majakan takia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain itsellesi Ansku =). Mukavaa jos olet "viihtynyt" näiden minun juttujeni parissa. Nyt tuntuukin seiltä, että juttuarkku on ihan tyhjä =D. Hyvät mainokset jäävät mieleen, tai ainakin ne missä on majakka =D.

   Poista
 9. Hauska juttu ja hienot kuvat. Korjaisin lajimäärityksen. Huipulla viihtyy merimetso ei "meriharakka" (y)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih.. no niinpä tietysti. Erotan nämä kaksi lajia vallan mainiosti toisitaan vaan niin on mennyt ajatuksen juoksussa sekaisin =D. Kiitos sinulle <3.

   Poista