torstai 11. syyskuuta 2014

Kõpu tuletorn

Majakkahullun onnenhetket sen kuin jatkuvat. Tahkunasta suuntasimme seuraavalle majakalle. Hiidenmaan ohitse kulki aikanaan Pohjois-Euroopan tärkein itä-länsi-suuntainen kauppatie. Kõpun majakka rakennettiin varoittamaan laivoja Hiidenmaan matalista vesistä. Majakka sijaitsee Kõpun niemimaalla. Ja tämä on nyt se majakka, joka ei sijaitse merenrannalla =D.

Majakka on komea ilmestys. Se ei ole pyöreä, kuten useimmat majakosita ovat, vaan tämä majakka seisoo ylväänä valkoisena jykevänä rakennuksena. 6000 tonnia kiveä ja 36 metriä korkeutta. Majakan juurella järjestetään kesäisin konsertteja.
Tämän majakan historia ulottuu kaus, 1500-luvulla rakennettuna se on Itämeren ja koko Baltian alueen vanhin majakka. Se on rakennettu Hiidenmaan korkeimmalle paikalle, merenpinnasta 67 metrin korkeudella sijaitsevalle mäelle.
Tämä oli majakoista kaikkein haastavin kiivettävä. Rappuset olivat ylikorkeat ja kapeat. Ihan kauhulla ajattelin, että mitä jos joku tulee vastaan! Askel kerrallaan urkasta kuitenkin selvittiin. Majakkassa on sisällä näyttely, jossa kerrotaan majakoiden historiasta. Löytyipä sieltä kuvia muutamista meidän Suomen majakoistakin.


Viimeiset rappuset olivat jo hieman inhimillisimmät =D.
Näkymät majakan katolta olivat jälleen upeat. Ehdottomasti vaikeiden rappusten kiipeämisen arvoinen asia. Metsää oli silmän kantamattomiin ja näkyi siellä se merikin =).


Majakan juurella sijaitsee viihtyisä kahvila ja pieni matkamuistomyymälä, josta ostetaan myös sisäänpääsyliput majakkaan (muistakaa se "sarjalippu"). Alueella on myös reilu parkkipakka.
Olimme nähneet monessa paikassa Eestissa mainostettavan tuulehaug nimistä kalaa, suomeksi nokkakala. Sitä mainostettiin myös Tuletorni kohvikissa, joten päätimme maistaa. Kala on savustettu ja se tarjoiltiin kylmänä mustan leivän kanssa. Huomatkaa, että lautanen on iso ja silti kala on pilkottu, että se mahtuu lautaselle. Ja oli muuten hyvää! Mietimme kipparin kanssa, että lämpimänä se olisi voinnut olla ehkä jopa vielä parempaa.
Kyllähän tämäkin komistus pitää nähdä, jos Hiidenmaalle menee, vai mitä olette mieltä? Tällä oli majakoiden paras kahvila, joten tämän voisi ottaa makakkakierroksella sellaiseksi paikaksi, jossa ottaa välipalaa =).

6 kommenttia:

 1. Onpa erikoinen majakka.
  Kivat kuvat taas !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki! Joo, tämä ei ollut ihan perinteisen majakan näköinen =).

   Poista
 2. Majakka, joka ei ole merenrannalla, mielenkiintoista. Upea paikka kuitenkin, mutta nuo rappuset näyttivät kyllä todella pahoilta nousemisen ja laskeutumisen suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rappuset OLI tosi haastavat =D. Kamera kaulalla, kameralaukku olalla ja hillittömän kampea, liian korkea lappuset! Etenin välillä melkein nelinkontin =D.

   Poista
 3. Jännä miten persoonallisa nämä majakat ovat. Tästä tulee mieleen ylväs kuningas, jolla on valkea viitta... tai jotain... tuokin on tosiaan mielenkiintoista, että se sijaitsee metsässä, eikä rannalla :D Niinja hienot kuvat olit taas kerran ottanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merenneito =). Tämä oli tosiaan vähän toisenlainen majakka, mutta tosi kaunis. Ja viimeksi kun olimme täällä yhdeksän vuotta sitten, oli majakan juurella konsertti.

   Poista