torstai 18. elokuuta 2016

Kuninkaallinen vene

Aivan Wasahamnin edessä sijaitse venehalli, jossa sijaitsi näyttely Kungliga Båtar -  kuninkaallisia veneitä. Ja jälleen oli mukava yllätys, että näyttelyyn oli jälleen ilmainen sisäänpääsy! Kaikkein mieluisin yllätys otti silmään heti kun pääsi hallin ovista sisään. Näytillä oli nimittäin kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin häävene!


Vene oli valtavan iso ja upea! Olen seurannut aina mielelläni Ruotsin kuningashuoneen juttuja ja olin aivan innoissani, että pääsin näkemään tämän upean veneen.


The royal sloop Vasaorden.  Alkuperäisen sluupin oli suunnitellut Fredrik Henrik af Chapman ja se on valmistettu Djurgårdsvarvet telakalla vuonna 1774. Chapman oli telakan johtaja ja yksi telakan omistajista. Chapman asui talossa jonka tilalla nykyään on Gröna Lund huvipuiston pääkonttori. Vasaorden rakennettiin yhtä hyvin kuin kuunari Amphion valmistettiin kuninkaalle.

Chapmanin nimi tuntui minusta tutulta ja netti varmisti minulle tiedon, että sama mies oli suunnitellut Augustin Ehrensvärdin rakennuttaman saaristolaivaston laivatyypit Suomessa vuosina 1760-1764. Saaristolaivojen neljä Fregattia on nimetty Suomen maakuntien mukaan: Uusimaa - Udema, Hämeenmaa - Hemmema, Turunmaa - Turuma, Pohjanmaa - Pojoma. Suomenlinnassa sijaitseva Cafe Chapman on nimetty samaisen herran mukaan.




Kun Kuningas Gustaf kolmannen veli Duke Karl meni naimisiin 1774, järjestettiin Tukholmassa juhlat. Kun morsian oli saapunut mereltä kaupunkiin, tilasi kuningas uuden sluupin. Chapman suunnitteli aluksen ja valvoi sen rakentamista henkilökohtaisesti. Veneestä tuli kallis sillä mistään kuluista ei säästelty. Sluuppi oli koristeltu monilla kullatuilla veistoksilla ja salonki oli verhoiltu ruusunpunaiseksi. Veistokset sluuppiin teki tunnettu taiteilija Johan Törnström.




Vasaordenia käytettiin ensimmäisen kerran kun Duke Karl ja Hedvig Elisabeth Charlotta menivät naimisiin. Heidän mahtavien häiden jälkeen sluuppia käytettiin valtiollisiin vierailuihin, häihin ja muihin kuninkaallisiin huvituksiin. Alusta säilytettiin ja ylläpidettiin kuninkaallisella telakalla aina vuoteen 1840 saakka. Tämän jälken alus siirrettiin Galävarvetille Djurgårdeniin, jossa sijaitsi Ruotsin merivoimien telakka Tukholmassa.




Sluupista päättetin tehdä kopio ja sen varainkeruun aloitti laivanvarustaja Dan Broström. Kerätyt rahat luovutettiin kuningas Gustaf viidennelle, j oka tilasi merivoimien telkalta Djurgårdenin telakalta. uusi sluuppu rakennettiin täsmälleen samanlaikesi kuin Champanin rakennuttama oli. Uusi sluuppi vihittiin käyttöön samaan aikaan Tukholman uuden kaupungintalon kanssa 23. päivä kesäkuuta 1923. Aikataulu oli todella tiukka ja viimeiset koristelutyöt tehtiin yöllä ennen vihkimistä. Sluuppi oli täydellinen kopio edellisestä. Jopa niin täydellinen, että edellisen sluupin matot mahtuivat täydellisesti salongin lattialle.




Uutta Vasaordenia käytetään pääasiassa valtiovierailuihin ja hääjuhliin. Kuningas Carl kuudestoista ja kuningatar Silvia käyttivät sluuppia mennessään naimisiin 1976. Valtiovierailuilla ovat sluupin kyytiin päässeet mm. Englannin kuningatar Elisabeth toinen vuonna 1986 ja Japanin keisari Akihito vuonna 2000. Viimeisin käyttö sluupilla oli Ruotsin prinsessa Victorian ja prinssi Danielin hääjuhlassa vuonna 2010. Vasaordenin omistaa ja sitä ylläpitää Ruotsin laivasto.


10 kommenttia:

  1. Wau!!! Olipa hienoa päästä tarkastelemaan tätä upeutta lähemmin. Vain telkkarista, kuninkaallisia häitä seuraten on aikaisemmin nähnyt.
    Kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi Mirjam-Matilda =). Vene oli kerrassan upea.

      Poista
  2. Hups miten upea vene, en olekaan koskaan nähnyt moista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli todella ihana. Ihastelin sitä jo silloin kun katselin heidän häitä. Siksi olinkin ihan haltioissani, että pääsin näkemään sen livenä =D.

      Poista
  3. Párekin Palvelijatar18 elokuuta, 2016 15:18

    Upea postaus! Vielä on tässä maailmassa mahdollista astua suoraan satuun. Siitä onko eettisesti oikein pistää rahaa hovien ylläpitämiseen voidaan olla vähintään kahta mieltä. Mutta aina kuninkaalliset kiinnostavat. Historia tulee aikanaan näyttämään säilyykö kuninkaallinen instituutio maailmassa ja ovatko kansat valmiit ylläpitämään kallista hovia vaikka poliittinen valta on siirtynyt kruunupäiltä hallituksille. No, minusta on kuitenkin hauska seurata Euroopan kruunupäiden elämää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Palvelijatar =). Se on juuri näin kuten kirjoiti. Instituutiot taitavat todella tulla kalliiksi =).

      Poista
  4. No nyt kerrot satua tai ainakin tuo vene on aivan satumainen. Ei tuollaisia ole oikeassa elämässä, eihän? Luen juuri Muumipapan urotekoja ja ihmettelin, mistä Tove on keksinyt kuningasjuttunsa - no eipä kaukaa eli Ruotsista. Köyhässä Suomessa ei ole mitään vastaavaa pröystäilyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, saduksi sitä voisi luulla, vaan täyttä totta kaikki =D. Ei ole meidän presidenteillä ollut ihan näin upeaa venettä =D.

      Poista
  5. Mielenkiintoinen postaus! Kuninkaallista historiaa.
    Ja tuonne pääsee ilmaiseksi. Tukholmaan mennään jossakin vaiheessa, joten hyödyllinen tieto. Kiitos!
    Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi Tuula =). Itse innostuin jotenkin tosi kovasti tuosta veneestä =D.

      Poista