maanantai 25. helmikuuta 2013

Haapsalun valkea neito

 Haapsalun keskustassa, 1200-luvulla Saare-Läänen hiippakunnan keskukseksi rakennettu Haapsalun piispanlinna ja tuomiokirkko ovat Viron parhaiten säilyneitä linnoituksia.

 Vanha piispanlinna kätkee sisäänsä onnettoman rakkaustarinan. Piispanlinnassa oli aikoinaan hyvin ankarat säännöt. Näiden sääntöjen mukaan piti tuomioherrojen elää säntillisesti luostarin sääntöjen mukaan. Sääntöjen mukaan naisilla oli piispanlinnaan meneminen kuolemantuomion uhalla kielletty,
 Kävi kuitenkin niin, että eräs tuomioherra rakastui erääseen Eestinsukuiseen neitoon ja heidän välille syttyi palava rakkaus. Tuomioherra ei voinut elää erossa neidosta ja niinpä hän salakuljetti neidon linnaan kuoropojaksi naamioituneena.
Ennen pitkään salaisuus kuitenkin paljastui ja piispan tuomio oli ankara. Rangaistukseksi tuomioherra heitettiin vankityrmään odottamaan nälkäkuolemaan. Neito puolestaan muurattiin elävältä kesken olevan kastekappelin seinän sisään. Monta päivää oli onnetton neito valittanut kohtaloaan kunnes menehtyi.

Niinpä jo vuosisatoja on elokussa täydenkuun aikaan ilmestynyt piispanlinnan kastekappelin ikkunaan vaalean naisen hahmo (valkoinen neito) todistamaan rakkautensa kuolemattomuutta.


Nykypäivänä löytyy vallihaudasta tyylikäs keskiaikainen lasten leikkipuisto, suuri shakkipöytä, jousiammuntarata ja savipaja. Vallihaudan yläpuolella on oivallinen nurmikenttä istahtaa vaikka ystävien kesken picnikille.

Linnan raunioilla paistatteli variksen poikanen päivää, ihan kuin suoraan keskiajalta =).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti