sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Taalintehtaan ruukkimuseo

Venesataman vieressä sijaitsevien hiiliuunien lisäksi löytyy alueelta myös muita vanhoja rakennuksia ja ruukkimuseo. Museo sijaitsi pienen kävelymatkan päässä keskustasta. Museoalueella oli ihania upeita vanhoja rakennuksia.


Tämä oli minusta ehkä kaikkein ihanin rakennus,masuuni! Alunperin masuuni sijaitsi suuren puurakennuksen sisällä.


Ylhäälle pääsi kiipäemään kierreportaita pitkin. Ylhäällä orrella istuskeli tämä haarapääsky katselemassa meidän touhuja =). 
Rauniota ympäröivät kivirakennukset ovat takkirautavalimo 1700-luvulta ja mekaaninen verstas, jossa aikanaan sorvattiin mm. suurten laivojen potkureita. Nyt tuli esiin taas uusi hauska sana, takkirauta!?? Mitä ihmettä se sellainen on? Netti kertoi näin: "on rautaseos, jossa on noin 4–5 % hiiltä. Takkirautaa saadaan masuunin tuotteena pelkistettäessä rautamalmia koksilla. Raudan sulaessa masuunissa se valuu kiinteän koksikerroksen läpi, jolloin siihen imeytyy jonkin verran hiiltä muodostaen eutektisen seoksen. Takkirauta on hyvin haurasta ja kovaa, ja sitä on mahdotonta muokata mekaanisesti."


Tämän rakennuksen vierestä lähtivät edellisen postauksen luontopolut.
Se, että joku rapistuu, muuttu vain hienommaksi. Jokin tässä rösösyydessä viehättää minun silmää. Nämä tiilet voisivat kertoa monenlaista tarinaa, jos vain osaisivat puhua.


Tämä kaunis rakennus löytyi luontopolun alkupäästä.


Erään rakennuksen seinustalta löytyi Peko2 teollisuuspesukone. Minusta melko kuvauksellinen peli, vai mitä sanotte?
Käydään seuraavaksi sisällä itse museossa. Museoon oli pieni sisäänpääsymaksu. Olimme sillä kertaa ainoat asiakkaat, joten saimme ihan yksityisen opastuksen paikkaan. Eikö olekkin todella kaunis ja koristeellinen vanha kassakone? Tämä oli käytössä Taaalintehtaan osuuskaupassa. Sain kommenttikentässä vihiä, että tämä kaunis kone onkin frankkeeraus kone. Kiitos vielä kommentista, minulle meni täydestä kassakoneesta =).


Taalintehtaan ensimmäinen "kauppa." Tarjolla oli monenlaista tarpeellista, tulitukkuja, maitokannuja, pottia ja...


lakritsaa =).

 
 Museoalueen työläisten asunnot oli sisutettu eri aikakausien mukaan.


Tämä sänky sai aikanaan pituutta illan tullen ennen nukkumaan menoa. Päivisin se meni pieneen tilaan.
 Kuvattavia vanhoja juttuja oli vaikka millä mitalla. Näillä on lykätty aikanaan pienokaisia raitilla.


Keittiö 60-luvulta.


 Museossa oli myös vanhan ajan konttori. Mitähän tällä kauniilla esineellä on tehty? Tämäpä asia selvisi tänään (11.2.2015), sillä sain kommenttikenttään tiedon Jussilta, että laite on vanhanajan mekaaninen laskukone nimeltään snurra. Lämmin kiitos Jussi kommentistasi!
Eräässä rakennuksessa oli pienoismalli tehtaasta. Pienoismalli oli todella taitavasti tehty ja sieltä löytyi monenlaisia hauskoja juttuja katsottavaksi.
"Hei siellä ylhäällä, lasti valmis nostettavaksi!"

 
Museossa oli myös pieni kauppa jossa  myytiin mm. käsitöitä ja takotuotteita. Täältä sai ostettua mukaan mukavia muistoja museokäynniltä. Mikäli piipahdatte Taalintehtaalla, suosittelen käyntiä museossa. Siellä sai hyvin tietoa alueen historiasta aina nykypäivään saakka. Valitettava tosiasia on, että valssilankaa valmistava terästehdas on  lopettanut toimintansa.

6 kommenttia:

 1. Voi, rakastan tällaisia paikkoja! Tuolla en ole koskaan käynyt, kiitos vinkistä. Ja nämä kuvat ovat taas niin hienoja!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitod Nonna <3! Taalintehtaalla oli tosiaan yllättävän paljon kaikkea nähtävää. Huomenna siirrymme saarelle, Högsåraan :o)

   Poista
 2. tuo kaunis kassakoneen näköinen laite taitaa olla "frankkeerauskone", eli sillä on leimattu kirjekuoren kulmaan numerosarja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvä pointti, niin taitaa muuten ollakkin =). Itselleni meni ihan täydestä kassakoneesta. Pitääkin käydä korjaamassa tekstiin. Kiitos vielä kerran.

   Poista
 3. Ja tuo vanhan ajan konttorissa oleva esine on snurra, eli mekaaninen laskukone.


  https://www.google.fi/search?q=mekaaninen+laskukone&biw=1574&bih=771&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=-yjbVLOyAqaoygOf6YHoCg&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ


  -Jussi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jussi! Todella mielenkiintoista tietää. En olisi itse saanut tätä selville. Käynkin lisäämässä tiedon myös tuonne tekstiin =).

   Poista