maanantai 24. marraskuuta 2014

Aurinkoinen Hampuri

Niin koitti matkamme viimeinen päivä. Lento Suomeen lähti vasta illalla, joten oli vielä hyvin aikaa katsella kaupunkia ja tehdä ostoksia. Päivä sattui olemaan aurinkoinen ja lämpotila kohosi jopa seitsemääntoista asteeseen!


Aloitimme kaupunkifiilistelyn Binnenalsterin rannalta. Täällä oli nyt aivan erilainen tunnelma, kun aurinko paistoi. Vakituiset lukijani ovat jo varmasti ennättäneet ihmetellä, että mitä ihmettä, missä viipyy Hampurifaktat. No, tässä ne nyt tulevat =D.


Hampuri on Saksan toiseksi suurin kaupunki ja siellä sijaitsee Saksan tärkein satama. Elbe joen alajuksu pyyhkäisee kaupungin läpi idästä länteen. Hampurin keskusta sijaitsee Elben pohjoisrannalla. Alster sivujoki laskee pohjoisesta Elbeen ja sen alajuoksu on padottu kahdeksi tekojärveksi, Binnenalster (jonka rannalla näissä kuvissa ollaan) ja Außenalster, jonka rannat ovat suurimaksu osaksi puistoa ja oivallista lenkkeilymaastoa. Asukkaita Saksassa on noin 1,8 miljonnaa.
Hampurissa vallitsee meri-ilmasto joka pitää huolen siitä, että ilmasto on hyvin kosteaa. Seurueessamme ollut pariskunta, joka oli asunut aikaisemmin Hampurissa, osasivat kertoivat, että Hampurin ilmastosta on olemassa sanonta, Hamburger Schmuddelwetter - Hampurin suttusää =D.


Länsituulet viilentävät kesiä ja leudontavat talvia. Ajelimme paikallisen "liikennelaitoksen" lipulla Elbejoella ja tutustuimme sattumalta suomalaiseen rouvaan, joka asuu osan vuodesta Saksassa ja osan Suomessa Kotkassa. Hän kertoi meille, että syksy oli ollut Saksassa poikkeuksellisen lämmin, yli kaksikymmentä astetta.

Kanavista olenkin maininnut jo monta kertaa. Seurasimme hetken rakennustyömaata, joka oli aivan kanavan varrella. Edelleen mietiskelin, että miten rakennusten perustukset kestävät, kun ovat kokoajan veden alla? Kuinka usein niitä pitää huoltaa tai korjata?


The Beatles yhtyeen kansainvalisessä uran alussa 1960-luvulla on Hampurilla oma merkityksensä ja tämä näkyi kaupungissa. Yhtye vieraili Hampurissa monesti vuosina 1960-1962. He esiintyivät ST. Paulin kaupunginosassa kuuluisalla Reeperbahnilla ja sen poikkikadulla Große Freiheitilla. Me kävimme myös katsastamassa tämän kuuluisan kadun ja sieltä löytyi Beatlesistä muistomerkki. Muuten katu oli minusta paljon mainettaan lievempi. Siellä oli paljon juhlivia porukoita ja kodittomia henkilöitä, jota asuivat kadulla. Miksiköhän heillä lähes poikkeusetta jokaisella oli myös koira? Liittyykö se jotenkin turvallisuuteen vai siihen, ettei tarvitse olla yksin? Me suomalaiset muistamme tämän kadun hyvin Irvin Goodmanin laulusta St. Pauli ja Reeperbahn, joka muuten oli Syksyn Sävel -laulukilpailun voittaja 1970.
Tämä on Hampurin päärautatieasema. Julkisilla liikkuminen oli Hampurissa helppoa ja edullista. Lippujen hinnat määräytyivät "kehien" mukaan vähän samalla tavalla kuin meillä Suomessa pääkaupunkiseudulla. Yksittäisten lippujen lisäksi oli saatavana päivälippuja ja ryhmälippuja, jotka olivat voimassa koko päivän. Joukkoliikennen verkosto oli todella kattava melkein mistä vain kaupunkia pääsi muihin kaupungin osiin helposti ja nopeasti. S-Bahn ja U-Bahn junien lisäksi oli tarjolla busseja, jotka olivat liikenteessä 24h.
Metrojuna kulki osaksi maanalla ja osaksi maan päällä, jolloin pääsi ihailemaan kaupunkia junan ikkunoista.

Reissumme kesti neljä päivää ja tuntui todella, että tuona aikana ennätimme nähdä paljon. Jalkani olivat kanssani samaa mieltä =D. Reissu oli antoisa myös mukavan matkaseuran puolesta. Meitä oli upea porukka reissussa, kiitos teille kaikille mukana olleille!

22 kommenttia:

 1. Alimmainen kuva on suosikkini, näkyy mukavasti rakennukset ja autojen virta. Saksaan täytyisi kyllä joku kerta lähteä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Saksa on tuossa onneksi niin lähellä, että ei kuin vain joku pitkä viikonloppu matkaan. Minusta tuntui, että ennätin neljän päivän aikana näkemään vaikka mitä =).

   Poista
 2. Koirahan on ihmisen paras ystävä ja kodittomalle ehkä se ainoa. Toivottavasti koirakin saa rakkautta ja ruokaa noissa olosuhteissa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä Marja just mietin, että kun kodittomat saavat tehdä töitä kovastikkin sen eteen, että saavat ruokaa itselleen, niin sitten vielä koiralle.

   Poista
 3. Ihania kuvia Hampurista! Teille ovat vielä sattuneet hyvät kelit. Talvisin siellä on yleensä kylmää. Mielenkiintoinen satamakaupunki myös nykyhistorioineen... Beatlesit ja Irwinit. Muuten tuli mieleeni, että olen yöpynyt Hampurissa tosi kivassa hotellissa vuosia, vuosia sitten. Se oli pienen talon ylimmässä kerroksessa ja siellä oli parrut katossa ja ikkunat sijoitettu jännästi parrujen lomiin seinille ja kattoon. Sieltä oli kiva katsella Hampurin kattoja ja taivasta. Kiitos muistoja herättävästä postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Tuulia! Kuullosti ihanalta tuo hotellihuone, jossa olit ollut. Hampurissa oli kauniita rakennuksia ja paikkoja vaikka millä mitalla.

   Poista
 4. Kiitos, tämä oli kiva kuvamatka!

  VastaaPoista
 5. Kiitos tästä postauksesta, mielenkiinnolla aina odotin mitä uutta olitte nähneet.
  Kyseiseen kaupunkiin matkustavalle hieno tietopakettikin. Olet taitava ottamaan kaupunkikuvia, osaat löytää sopivia ja mielenkiintoisia kuvakulmia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Vikki! Kommenttisi innoittaa jatkamaan =).

   Poista
 6. Taas loistavasti kuvitettu viimeinen päivä, sopivasti ihania yksityiskohtia ja vastapainona laveaa miljöönäkymää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki =). Olin tosi iloinen kun aurinko viimein paistoi. Kummasti sai kivempiä kuvia aikaiseksi =).

   Poista
 7. Hahaa, Hampurifaktoja ainakin minä täällä jo odottelinkin =D
  Hieno tietopaketti höystettynä kertakaikkisen upeilla kuvilla! Tuntuu kuin olisin itsekin päässyt mukaan matkalle. Kiitos Katinka! :)

  VastaaPoista
 8. Beautiful pictures Katinka! And you were lucky
  to get to see Hamburg in lovely weather instead
  of Schmuddelwetter :))

  ツ Knipsa

  VastaaPoista
 9. Hampuri vaikuttaa kivalta paikalta.

  VastaaPoista
 10. Toutes ces superbes photos en quatre jours, tu as très bien travaillé. C'est vrai que Hambourg est une ville "photogénique". Je me pose la question des 17 degrés, fin Novembre, est-ce bien ? Le réchauffement climatique est en train de s'installer durablement. Attention aux conséquences.
  Merci pour ton superbe blog.
  Amitiés.

  Roger

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much. I was in Hamburg in late October =).

   Poista