maanantai 15. kesäkuuta 2015

Pönötyksistä puhuttelevimpiin asentoihin

Olen kovasti innostunut valokuvaamisesta ja ennen kaikkea yritän kehittää siinä itseäni kaiken aikaa. Eniten kuvaan luonnossa ja minua aina jopa hieman pelottaa, että joku sukulainen tai ystävä pyytää " sinä kun kuvaat niin paljon" -ajatuksella kuvaamaan esim. hääjuhlaan tai ristiäisiin. Että menisin pilaamaan ainutlaatuiset hetket huonoilla kuvilla! Minä en kerta kaikkiaan osaa ottaa henkilökuvia. Toinen, voisin sanoa jopa suorastaan painajainen, on asettua itse valokuvaan! En kerta kaikkiaan osaa olla luonnollisesti valokuvissa. Asia taitaa kulkea meillä suvussa, sillä rakas mummo vainaa ei myöskään osannut =D. Hänestäkin piti ottaa kaikki kuvat aina salaa.


Vaan nyt näkyy valoa tunnelin päässä. Toukokuussa ilmestyi Tiina Puputin mainio teos Pose - Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa. Ei kannata säikähtää kirjan nimeä, että se olisi tarkoitettu vain ammattilaisille ja studiokuvauksiin. Teos on tarkoitettu kaikille valokuvauksesta innostuneille, harrastajille, ammattilaisille ja valokuvausta työssään käyttäville. Koska olin paininut henkilökuvaushaasteiden kanssa, tartuin kiinni mielenkiinnolla. Jos vihdoin avautuisi minulle se maailma, kuinka valokuvissa ollaan =).
Kirjassa esitellään 15 erilaista henkilökuvausta 75:n esimerkkikuvan avulla. Esimerkit löytyvät niin lapsi- ja raskausajankuvista kuin valmistujaisjuhlista, häitä unohtumatta. Lisäksi teoksesta löytyy 60 havaintokaavioita eri asennoista. Näiden havaintokaavioiden avulla minulle avautui mm.  sommitteluun liittyen monta asiaa. Ja se, että kuviin ei pidäkkään asettua välttämättä kohtisuoraan kameraan. On olemassa paljon luonnollisempia asentoja. Kirjaa lukiessani koin melkoisia oivalluksen hetkiä!
 

Valaisua on havainnollistettu 15 eri kaaviolla. Tämä on hyödyllistä tietoa ennen kaikkea heille, jotka kuvaavat studiossa tai rakentavat lisävalaisua kuvauksiin. Mutta myös luonnonvalon valokuvaan asettumiseen kaavioista on apua. Suurimpia valokuvauksellisia oivalluksia olen kokenut jo aikaisemmin nimenomaan valon merkityksestä valokuvassa. Se on jännittävä aihe johon Tiinalta löytyy myös upea teos: Valo ja valaisu - henkilökuvaus studiossa ja miljöössä.


Tässä yksi loistava esimekki sommittelusta. Kun suku kokoontuu juhlimaan, otetaan tietysti muistoksi yhteiskuva. Siinä sitten asetutaan kaikki riviin ja pisimmät taakse, jotta jokainen näkyy kuvassa. Tämä mallihan ollaan opittu jo koulun luokkakuvissa aikoinaan =D. Mutta jos henkilöt asetellaan kuvaan pienissä ryhmissä korkeuserot huomioiden, puhuttelee valokuva heti ihan eri tavalla katsojaa. Kuvaajan tehtävä on myös varmistaa miten kuvan tausta asettuu sommitelmaan. Lähteekö jonkun henkilön "päästä lamppu" tai näkyykö kuvassa muita epämääräisyyksiä. Entä onhan kravatit suorassa ja kaulukset oikeassa asennossa? Kuvaaja katsoo kameran takaa millainen kuvasta on tulossa ja hänen tehtävä on huomata ja ohjata kuvattavia mikäli siihen syntyy tarvetta.


 

Entä miltä näyttää yllä oleva ylioppilaskuva? Minusta suorastaan upealta, eikä pelkästään sen vuoksi, että se on otettu merenrannalla, vaan malli on aseteltu kuvassa todella kauniisti.

Tiina Puputti on valokuvaaja, valokuvakouluttaja ja tietokirjailija. Olen itsekin osallistunut parille hänen vetämälle valokuvauskurssille. Samoin kuin kurssilla, myös tässä kirjassa Tiina esittää asiat kansantajuisesti. Kirjan teksti on sujuvaa ja viihdyttävää. Hän käy läpi kaikki viisitoista kuvaustilannetta yksityiskohtaisesti. Minusta oli suorastaa nerokasta, että mallit ja heidän tyyli on etäännytetty tästä päivästä. Tällä tavoin aikaa kestäviä ja ajattomia asentoja on mukava katsella myöhemminkin.


Puputti Tiina: Pose - Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa
ISBN 978-952-291-067-7
Docendo 2015

Tiina kiteyttää asian minusta loistavasti - Pönötyksestä puhuttelevimpiin asentoihin!

14 kommenttia:

 1. Henkilökuvaus on tosiaan aivan oma taiteenlajinsa ja siinä, jos missä sommittelulla on suuri merkitys. Eri asia onkin sitten se, miten malli kuvan kokee - naiset erityisesti. ;) Itse olen hieman arka kuvaamaan ihmisiä (tutut on toki eri asia), en vain osaa olla tarpeeksi "röyhkeä", siksi luonto on armollisempi kohde monessakin mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tismalleen samaa mieltä kanssasi =D. Minä olen myös enemmän "kotona" luonnossa vaikka ihailenkin hyvin otettuja henkilökuvoa. Teos kyllä rohkaisee kokeilemaan.

   Poista
 2. Kiitos vinkistä, tuo kirja kuulosta hyvältä!

  VastaaPoista
 3. Voih! Olisipa Tiina ollut kuvaamassa meitä valmistuneita! Kauhun sekaisin tuntein odotan perjantaisia pönötyskuvia.
  Minusta on todella vaivaannuttavaa olla kuvattavana ja se myös näkyy lopputuloksessa, valitettavasti ;)
  Vaativinta saattaakin monesti olla se, että kuvaaja saa kuvattavan tuntemaan olonsa rennoksi ja mukavaksi. Tuo merenrannalla otettu ylioppilaskuva on kyllä tosi kaunis, mutta niin on maisema ja mallikin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teoksessa oli todella hyviä vinkkejä myös siihen, miten itse voi asettua valokuvaan luonnollisemmin =D. Taas meiltä löytyi yksi yhteinen asia, nimittäin tuo pönötys kuvissa =D. Ei vaskaan, uskon, että valmistujais kuvasi ovat kauniita. Onnea vielä kerran valmistumisen johdosta <3!

   Poista
  2. Olet Katinka aivan oikeassa! Pönöttäminen on ehdottomasti asia joka meitä (myös) yhdistää =D
   Isäni totesi nauraen viimeksi perjantaina, että olen ihan samanlainen kuin hänen äitinsä, kun kiemurtelin vaivaantuneena tuolilla isäni napsiessa minusta, äidistäni ja tyttäristäni kuvia =D Isoäideillämmekin on siis ollut jotakin yhteistä ;)

   Poista
  3. =D =D siis uskomatonta. Mummoni oli juuri isäni äiti, joka myös pönötti kuvissa =D. Tämä "yhteys" on meillä siis jo toisessa polvessa... vai onko se kolmannessa.... =D.

   Poista
 4. Samoja ajatuksia, en osaa kuvata ihmisiä, enkä tykkää olla kuvauksen kohteena!
  Mutta, ystäväpariskunta pyysi kuvaamaan heidän häissään. Lupasin että kuvaan ellen ole ainoa kuvaaja.
  Jännittää aika paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, onnistut varmasti ottamaan hyviä kuvia. Ja tieto siitä, ettei heidän tilaisuus ole pelkästään sinun kuvien varassa, rentouttaa varmasti ja pääset hyviin suorituksiin =). Onnea ja tsemppiä!

   Poista
 5. Täydellinen ylistysmainos varmasti hyvälle kirjalle.
  En minäkään osaa kuvata ihmisiä, tosin niitä (heitä) tulee kuvattua harvemmin, mutta ehkä juuri syystäkin. Pitäisi hankkia tämä ja alkaa opiskella (eli lukasemaan se)
  Hyvää juhannusviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki, samoin sinulle aurinkoista juhannusviikkoa. Kirjaa voin todella lämpimäsi suositella. Oli mainio teos myös meille harrastekuvaajille.

   Poista
 6. I also have many problems to photograph people, I am more than capture nature. The book looks fabulous... penalty that does not speak in filander. Perkele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I must ask for the publisher do they do this book also in Enlish =D. Or you can use Google translator =D. But anyway, I also have really problems tp photograph people.

   Poista