keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Opastetulla kierroksella Suomenlinnassa

Inspiroivan työpäivän jäljeen lähdimme kauniin sään saattelemana kuulemaan Suomenlinnan jännittävää historiaa asiantuntevien oppaiden matkassa. Olen käynyt todella monta kertaa Suomenlinna, mutta en ole koskaan osallistunut opastetulle kierrokelle. Oppaan kertomukset olivat suunnattoman mielenkiintoisia! Suomenlinna avautui auvan uudella tavalla, joten suosittelen lämpimästi kierrokselle osallistumista.
Aloitimme kierroksen Pajasalin pihasta. Meitä oli sen verran monta, että saimme kaksi opasta ja jakauduimme kahteen eri ryhmään. Tämän kauniin päiväkodin viereinen rakennus on ollut jossain vaiheessa vankila. Ilmankos ikkunat ovat hieman ylhäällä =D.


Nämä Suomenlinnan rännit ovat minun heikko kohta. Ihan joka kerta, siis todellakin ihan joka kerta otan kuvan vähintään yhdestä rännistä! Lokkien ja merellisten kuvien lisäksi kovalevyt täyttyvät rännikuvista =D.
Suomenlinnan keskuksen laiturin kohdalla ollessamme, lipui Silja Linen laiva kohti Kustaanmiekkaa. Tämä näky säväyttää aina. Kustaanmiekka on kapea kohta, joten näyttää ihan siltä kuin laiva sukeltaisi puoliksi maihin.


Suurella linnanpihalla kuulimme mielenkiintoisia asioita linnoituksen perustajan Augustin Ehrensvärdin elämän vaiheista. Se mikä jäi minulle hänestä päällimmäisenä mieleen oli, että Augustin oli rehellinen mies ja oikeudenmukaisuuden kannattaja. Hän maksoi jo tuolloin ylitöistä jopa palkkaa! Kyseiselle herralle omistettu museo löytyy myös Suomenlinnasta. Siellä pitäisi vielä joskus käydä.


Tähän väliin taas pari ränniä =D.


Linnanpihalta siirryimme ihailemaan Suomenlinnan telakkaa. Se on maailman vanhimpia edelleen toiminnassa olevia allastelakoita. Jo 1760-luvulla siellä rakennettiin saaristolaivaston aluksia arkkitehti F.H. af Chapmanin johdolla.
Vastakkaisella puolella olevassa valkoisessa rakennuksessa (ei näy valitettavasti kuvassa) on ollut venäläisillä aikaanaan sauna. Sieltä he sitten kävivät vilvoittelemassa ja uimassa satama-altaassa saunan lomassa. Altaassa oli luonnollisesti silloin vettä =D.
Kierros jatkui ja jo sen aikana harmittelin, että en tulisi valitettavasti kaikkia mielenkiintoisia tarinoita muistamaan. Varmasti löytyy kirjallisuutta, jonka avulla voisin palata niihin. Vinkkinä voin kertoa teille vielä, että John Nurmisen Säätiö on julkistanut tälle kesälle Suomenlinnan kulttuurikohteita esittelevän Kulttuuriretki-palvelun. Palvelun osoite on http://www.kulttuuriretki.fi. Käykäähän ihmeessä tsekkaamassa!


Kulttuuriretkipalvelussa on myös kuvakisa. Lataa oma Suokki-hetkesi Instagramiin hashtagilla #kulttuuriretki ja luvassa on hyviä palkintoja viikoittain!
OlimmeSuomenlinnassa toukokuun alussa, joten luonto vasta heräili kesään. Nyt kesä on jo täydessä loistossa täälläkin.


Mikäs se siinä, kas, ränni =D.
Niin monesti kuin olenkin käynyt Suomenlinnassa, löytyi jälleen uusi luola, jota en ollut nähnyt koskaan. Olen aina sanonut, että Suomenlinna yllättää aina, niin tälläkin kertaa.
Kierroksemme alkoi lähestyä loppuaan ja saavuimme Kustaanmiekkaan ja sielä sijaitsevaan ravintola Wallhalaan, jossa meille tarjoiltiin maittava illallinen. Paikka oli upea, joten otetaan siitä ihan oma postaus seuraavaksi.

12 kommenttia:

 1. Jag älskar dina vackra bilder av slottet, vattenrännor, gamla båtvarv och naturen i vår huvudstad!
  Tack för att du visar! Längesen jag var där.

  VastaaPoista
 2. Kauniita kuvia taas ja miten niin aurinkoisia! Pitäisi kyllä kesällä käydä taas Suomenlinnassa. Siitä on jo pitkä aika kun viimeiksi on tullut käytyä.
  Minun on pitänyt monta kertaa kysyä, millä ohjelmilla käsittelet kuviasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Vellamo! Suomenlinna on oivallinen retki ja picnic kohde. Käytän Lightroom 5 ohjelmaa ja tykkään siitä kovasti. Ihan vielä en osaa käyttää niitä hienoinpia säätöjä, mutta syksyllä meinaan käydä jossain vähän kurssilla =).

   Poista
 3. Kiitos vinkistä Katinka,
  aika harvoin sitä on ollut pettynyt, jos on ottanut opastetun kierroksen jossain mielenkiintoisessa kohteessa. Paikkaan liittyviä mielenkintoisimpia tarinoita kun öytää harvoin opaskirjoista. Yksi parhaimmista opastetuista kierroksista ever on ollut varmaan Utön majakalla. Siis ihan mahtava! Paikallisella oppaalla oli omakohtaistakin kerrottavaa mm. haaksirikoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä =). Ja kiitos itsellesi tuosta Utön vinkistä! Se nimittäin on yksi meidän kohteista tänä kesänä, eli siellä kannattaa ottaa kanssa opastettu kierros (ja nauhuri mukaan, että muistaa kaiken jälkikäteen =D).

   Poista
 4. Voi miten kauniita kuvia! Mäkin haluan Suomenlinnaan kameran kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoe Lena! Suosittelen ehdottomasti Suomenlinnaan retkeä ja kameran kanssa tottakai =D. Paikka on ihana myös reikeillä ja pitää picnikkiä.

   Poista
 5. Voi miten ihania kuvia taas kerran ränneineen kaikkineen! :) Jos aikataulut ja kelit osuvat kohdilleen, saatan päästä vielä paluumatkallamme Suomenlinnaan ja sovittiin jo mieheni kanssa että, jos näin hyvin käy, osallistumme opastetulle kierrokselle, jee! Kiitos sinulle vinkistä ja virkistävästä postauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Ansku! Toivottavasti pääset Suomenlinnaan. Veneellä ilmeisesti olette liikkeellä? Siellä on minusta tosi kiva vierasvenesatama saunoineen kaikkineen, suosittelen!

   Poista
 6. Ihania kuvia Suomenlinnasta. Pari vuotta sitten teimme picnic-retken vuoden ikäisen pikkuprinssin kanssa sinne. No, silloin katsomiset jäivät vähiin, vaikka olikin muuten mukavaa. Hieno kuvakavalkaadisi inspiroi menemään sinne pian uudelleen, kiitos Katinka! Mukavaa juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Tuulia! Nyt ehdottomasti uusi retki ja pikkuprinssi mukaan taskulampun kanssa. Hän alkaa olemaan siinä iässä, että Suomenlinnan luolat kiinnostaa varmasti. Ja ihan jännittäviä ne on näin aikuisestakin =D.

   Poista