torstai 23. lokakuuta 2014

HDR kokeiluja ja teknisiä haasteita

Onko teille käynyt koskaan niin, että ennen kuin ennättää kunnolla oppimaan jonkin asian, niin tekee jo mieli opetella uutta? Minä saan itseni kiinni välillä siitä, että en ennätä kunnolla keskittymään johonkin kun olen jo uuden kimpussa häröilemässä. Tällä kertaa kyseessä on kova kiinnostus ja innostus HDR kuviin. En ole kunnolla oppinut vielä edes normaalin kuvaamisen säätöjä ja lainalaisuuksia ja nyt jo pitäisi oppia HDR kuvaamista. En saanut asiasta rauhaa,  joten ei kun ensin nettiin tutkimaan, että miten niitä oikein otetaan / tehdään ja sitten testaamaan =D.


Tadaaaa... tässä on ihan ensimmäinen HDR kuvani. Laitoin kuvan näytille Facebookiin maisemakuvaajien ryhmään ja sain mukavaa keskustelua aikaiseksi. Osa kiitteli sitä, että värit eivät olleet kuvassa "överit" vaan kuva näyttää suht luonnolliselta. Toiset taas olivat sitä mieltä, että tämä kaltaisen kuvan saa tavallisestakin valokuvasta aikaiseksi, joten miksi käyttää HDR tekniikkaa. Mitä mieltä sinä olet? Sain myös palautteen, että etuala on melko tumma ja että sitä kannattaisi "avata" hieman enemmän.


Tein työtä käsettyä ja tässä toinen versio samasta kuvasta siten että etuala näkyy paremmin. Täytyy sanoa, että itsekkin pidän tästä enemmän. Aikani kun katselin kuvaa, niin mietin, että miksi olen sommitellut sen noin? Kallio edustalla voisi olla paljon alempana. Toisaalta, jos se on alempana, ei veteen heijastuisi puiden varjoa. Käykö teille koskaan niin, että jotain kuvaa vain jää hieromaan liikaa eikä siihen ole koskaan tyytyväinen?


Ensin en meinnut löytää huhtikuussa hankkimastani uudesta kamerastani valoituksen haarukointia. Kylmä rinki kävi jo tiedätte kyllä missä, että eikö kyseistä ominaisuutta olekkaan uudessa hienossa kamerassani! Tähänkö koko kokeilu nyt sitten kaatui? Onneksi on jälleen Facebookissa hyvä ryhmä, valokuvaajan neuvola. Laitoin kysymyksen sinne ja avot, heti sain ohjeet oikein kuvan kera. Huh, haarukointi löytyi. Kamerassani voi määritellä että ottaako kuvia kolme, viisi vai seitsemän kerrallaan. Nämä kaikki kuvat on tehty viidestä kuvasta, haakurointi oli -2, -1, 0, +1, +2. Korostan, että nämä ovat minun ihan ensimmäisiä harjoituksia ja hirmuisesti on vielä opittavaa =D. Silti olisi kiva kuulla, mitä mieltä olette näistä? Nyt kun katson itse viimeistä kuvaa, huomaan että oikea alakulma on jäänyt liian tummaksi.

Otsikossa mainittiin tekniset haasteet. No, tietokone, jolla käsittelen valokuvani, johon vaihdettiin kesäkuussa kovalevy, päätti jälleen olla käynnistymättä. Hän on nyt matkalla huoltoon. Taitaa jälleen olla kovalevyn vaihto edessä ja tuntien työ menossa bittitaivaaseen, nimittäin käsitellyt valokuvat. Tiedän, olisi pitänyt ottaa niistäkin varmuuskopiot, eikä luottaa uuteen kovalevyyn.  Onneksi kaikki alkuperäiset kuvat ovat tallella ulkoisella kovalevyllä. Sanalla sanoen ketuttaa, kannettava on vuoden vanha ja matkalla jo toistamiseen huoltoon. Mutta edesmennyt mummoni sanoin aina, että " ei niin pahaa, ettei jotain hyvää". Nyt on oiva tilaisuus pitää pieni blogiloma. Lennämme Kipparini kanssa perjantaina Hampuriin ja siellä menemme, minnekkä muuallekkaan kuin venemessuille Hansebootiin =D. Joten kun kaikki vermeet on taas kotona ja kunnossa, saatte kuvatuliaisia Saksasta.

19 kommenttia:

 1. Vastauksia kysymyksiisi: juu minulle käy todella usein juuri niin, että en innostukseltani malta pysyä yhdessä asiassa tarpeeksi kauan. Rehellinen vastaus kahteen ylimpään kuvaan: kuvasi ovat olleet aina niin hienoja, että ylin kuva ei mielestäni juurikaan poikkea normaaleista kuvistasi. Syynä saattaa olla myös se, että ne eivät tällä resoluutiolla ja näytöllä pääse tarpeeksi edukseen. Alimmainen kuva on valotuksen suhteen alareunastaan parempi. Mielestäni rajaus on hyvä. Ja kyllä minulle käy niin, että jään joskus hieromaan jotakin asiaa (en yleensä kuvia, koska taitoni eivät riitä siihen) todella pitkään, enkä ole siihen koskaan täydellisen tyytyväinen.
  Kuulostaa todella kivalta viikonlopulta. Jään innolla odottelemaan matkan kuvatarjontaa. Rentouttavaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos NJ. Tosiaan joku kommentoi siellä FB neuvolassa, että ensimmäinen kuva vallan näyttää ihan normaalilta. Itseäni häiritsee sellaiset kuvat, joissa vedettään värit överiksi ja siksi olin ehkä liiankin varovainen noiden kanssa. Täällä sitä pakkaillaan ja matkakuumetta podetaan =D.

   Poista
 2. Jossain vaiheessa hieman kiinnosti nuo HDR-kuvat, mutta siihen tössäsi kun mä en juurikaan ota maisemakuvia. Sitten minulla siihen aikaan oli niin vanha kuvankäsittelyohjelma, että siinä ei tainnut olla edes välineitä. Mun nykyisessä kamerassa pitäisi olla ominaisuus ikään kun automaattisenakin, vaan en mä muista sitä koskaan käyttää. Kerran oon tainnut kokeilla. Tosin se ei taida olla ihan oikea HDR-kuva kumminkaan?! Kun muistaisi, niin testaisin sitä vielä. Kerta mitään oikeasti kerro. Sellaiset superöveriksi tehdyt tekee vähän heikkoa, mutta minusta sinä olet onnistun tosi hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tillariina =). Minunkin kamerassa on HDR ominaisuus suoraan, mutta se ei oikein ole sellainen "kunnollonen". Minunkin piti ostaa erikseen ohjelma, jolla sain nuo askarreltua =D. Mutta todella, liikkuvaan kuvaan tekniikka ei sovi.

   Poista
 3. Minusta tuo alin näyttää luonnollisimmalta. Tuossa Hdr:ssä helposti käy niin, että vaikka kuva sinänsä näyttää "luonnolliselta", niin jos sitä soveltaa liikaa, kuvan dynamiikka tummien ja kirkkaiden sävyjen välillä latistuu. Tuossa keskimmäisessä juuri tuota on minun mielestäni himpun verran liikaa, mutta täytyy tunnustaa, että itsekin sorrun tällaiseen omissa kuvissani. Se on jatkuvaa taiteilua tuo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos JPK. On mukava saada asiasta palautetta, vallankin kun on itse ihan aloittelija vielä =).

   Poista
 4. Minä olen tälläinen perusräpsijä, jolla ei oikein riitä kärsivällisyyttä ihmeellisiin säätöihin. En edes ymmärrä mitä haarukointi tarkoittaa. :D Noissa ensimmäisessä ja toisessa kuvassa on kuitenkin mielestäni tosi iso ero ja jälkimmäisen hyväksi. Näyttää erinomaiselta :) Samoin vika kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina =). En minäkään tässä oikein vielä mitään osaa, mutta kovasti on yritystä päällä =D.

   Poista
 5. Hehee, yksi HDR-uhri lisää. :) Minun mielestä tuo keskimmäinen kuva on erittäin onnistunut HDR-luontokuva. Hoodeeärrän kanssa on helppo mennä metsään ja överiksi, mutta tuo on tehty hyvällä maulla. Tykkään kyllä myös överiksi vedetyistä HDR-kuvista, mutta ne eivät olekaan sitten enää luontokuvia vaan oma taiteenalansa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pasi =). Niitä "överikuvia" olen kanssa nähnyt ja ne ovat omalla tavallaan ihan kivoja, mutta joo, ovat jotakuinkin oma taiteenlajinsa jo. Harjoitukset täällä jatkuvat =).

   Poista
 6. Mun tarttis nyt perehtyä noihin säätöihin ja ylipäätään tarviskos kameraa päivittää... enkä tiedä yhtään mistä lähteä liikkeelle. Voi jestas! Mutta hieno muutos toisessa kuvassa. Upeeta mitä kaikkea voi tehdä! Ihanaa matkaa teille :-).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viherrys =). Valokuvaus on oikeasti ihana maailma, jossa voi kehittää itseään aina vain enemmän ja enemmän.

   Poista
 7. Hyvin muokattu kuva

  VastaaPoista
 8. Kivoja kuvia! Hyvää matkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiros Nonna =). Matka oli ihana. Kuvia tulossa, kunhan saan koneen huollosta. Siellä se odottelee varaosia.

   Poista
 9. Hienoja kuvia! Pitäisi kyllä lähteä vain rohkeasti kokeilemaan uusia juttua, sitenhän kehittymistä tapahtuu (yritän muistuttaa tätä itselleni, sillä pysyttelen ehkä liiankin mieluusti mukavuusalueillani.. :)) Kiva, että matkanne oli ihana. Innokkaana täällä jo odottelen matkakuvia! Joko niitä pian tulee?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rosamaria =). Minä vaan tuppaan liikaa aina innostumaan kaikesta ja sitten en opi muitään kunnolla =D. Tietokoneen sain viikonloppuna huollosta (kovalevu vaihdettiin) ja nyt olen sitten ajellut siihen kaikkia ohjelmia. Reissukuvat on jo koneella, joten loppuviikkoa kohti alkaa putkahteleen postauksia =).

   Poista
 10. Minä olen oikein laiska kokeilemaan mitään teknisiä juttuja kameralla. Tykkään kyllä sommitella, mutta en välittäisi kauheasti miettiä valotusta tms. Pakkohan sitäkin on toisinaan miettiä, mutta minulle kuvaaminen on vain sellainen tapa rentoutua. Tuota HDR-juttua en ole ikinä kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä puolestani häröilen liikaa joka puolelle ja todellakaan en opi mitään kunnolla =D. Kun ottaisi yhden asian haltuun kerralla, voisi saada aikaiseksi järkevää jälkeä =).

   Poista