tiistai 14. lokakuuta 2014

Rönnskär

Millään emme meinanneet malttaa jatkaa matkaa Kallbådanin matalalta, niin ihanaa oli katsella kaunista majakkaa ja seurailla nappisilmien puuhailuja. Vaan vielä oli nähtävää jäljellä, joten kippari suuntasi veneen hiljalleen kohti seuraavaa etappia. Päivä jatkui edelleen harmaana. Hei hei kylkeet. Tulen ihan varmasti teitä vielä uudelleen morjestamaan!


Matkamme aikana saimme ihailla useaan otteeseen merikotkan liitelyä. Hän istahti välillä luodolle lepäämään ja jatkoi jälleen matkaa. Tänä kesänä olen nähnyt merikotkia eniten ikinä. Mistähän se johtuu? Onko niiden kanta lisääntynyt vai olenko oppinut vain näkemään niitä paremmin? Mikä lie syy onkaan, joka kerta ilahduttaa yhtä paljon katsella heidän liitelyä meren yllä. Kuvat ovat todella huonoja, mutta kyllä niistä just ja just merikotkan erottaa =D.
Sinne hän laskeutui jälleen tähystämään merelle.


Upean retkipäivämme viimeinen etappi oli Rönnskärin majakka. Kippari oli yrittänyt järjestää meille yllätyksen ja hän oli anonut lupaa Upinniemen varuskunnasta, että olisimme voineet rantautua saarelle. Vaan ei tutustuminen majakkaan ollut tarpeeksi riittävän hyvä syy, joten jouduimme ihastelemaan majakkaa mereltä käsin. Rönnskär sijaitsee puolustusvoimien vartiolinnakealueella ja on sotilasaluetta, joten ilman lupaa ei sinne mennä. Saarella sijaitsee myös lintutorni, jossa lintuharrastajat käyvät mm. rengastamassa lintuja.
Rönnskär on suomen toiseksi vanhin majakka ja se on valmistunut vuonna 1800. Saarella on aikanaan asuttu ympärivuoden. Kun Kallbådanin majakka valmistui, sammui tämän majakan valo vuonna 1928. Valon sammuttua purettiin majakan lyhtyosa ja tilalle rakennettiin nykyinen huone. Majakan alaosa on muurattu saarelta löytyneestä graniitista ja yläosa on muurattu tiilestä.
Valon sammuttua tuli Rönnskäristä pooki, eli tunnusmajakka.
Meidän retkipäivä oli ollut täydellinen ja elämyksiä täynnä. Aurinko olisi saanut hieman pilkistellä enemmän, vaan kaikkea ei voi aina kerralla saada. Ja nyt minulla on ainakin hyvä syy palata takaisin uudelleen aurinkoisemmalla säällä. Onneksi nämä upeat majakat seivota siellä vielä vuosienkin päästä. Tästä kesästä kehkeytyi minulle oikein majakoiden ennätys bongaus kausi, kaiken kaikkiaan kahdeksan majakkaa yhden kesän aikana! Tästä on melkoinen haaste laittaa paremmaksi tulevina kesinä =D.

23 kommenttia:

 1. Vau mitkä merikotkakuvat! Siis oikeasti hienothan nuo ovat, sillä kotkaa on vaikea saada kuvattua edes niin läheltä, että höyhenten väri erottuisi. Yleensä ne liitelevät jossain avaruuden rajamailla. Tämä Saaristomeri on Ahvenanmeren ja Selkämeren ohella merikotkien perinteistä asuinaluetta ja mekin näemme niitä nykyään lähes poikkeuksetta jokaisena purjehduspäivänä. Ne ovat ilmeisen uskollisia reviireilleen, joten samat kotkat varmaan pyörivät tutuilla purjehdusreiteillä. Ihan hyvä että merikotkakanta on elpynyt niin, että niitä näkyy nyt Helsingin vesilläkin.

  Ihana tuo miehesi, kun yritti parhaansa mukaan järjestää omalle majakkahullulleen tutustumiskäynnin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merenneito! Itse aina unohdan, että ne läheltä otetut, komeat kuvat kotkista on yleensä piilokojuista otettuja. Totta on tosiaan, ettei sitä kyllä luonnossa lähelle pääse. Ihanaa on hänen liitelyä silti katsella ja yrittää kuvata =D.

   Poista
 2. Harmaata syksyä on. Tuo merikotka oli mahtava bongaus. Muistan itse kerran laivalla... Olisi ollut tilaisuus saada ihan lähikuva. Ja kameraa ei tietenkään juuri silloin kaulassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos JPK =). Kerran on merikotka lentätnyt meidän veneen yli ja matalalata. Arvaapa oliko kamera lähettyvillä =D.

   Poista
 3. Jokin näissä majakoissa kiehtoo!
  Olisipa joskus mahdollisuus yöpyä jollain majakkasaarella. Merikotka on ylväs ja upea lintu, kunioitusta herättävän näköinen kaukaakin nähtynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi tosi upea tilaisuus yöpyä majakka saarella. Itseasiassa sen voi tehdä Hangon edustalla Bengtskärissä. Se on todella karu ja kaunos paikka, missä ihailla merta ja komeaa majakkaa =).

   Poista
 4. Majakat ovat kiehtovia! Vaan niin ovat merikotkatkin. Saaremme kalastaja kertoi keväällä, että merkikotkien talviruokinta on onnistunut hyvin, kun ensimmäisen linnun näimme lentävän saaren yli toukokuun alussa. Ja kesällä sitten näimme niitä useamminkin. Ja vaikka kuinka noita kotkia näkee, niin aina se niitten lento sykähdyttää!
  Kahdeksan majakkaa olet bongannut tänä kesänä! Onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, merikotka sävähdyttää aina ja kylmä väreet menemään ihastuksesta =). Toivottavasti heillä olisi menestykäs talvi myös tulevana talvena.

   Poista
 5. Great photos! And I also love the Autumn colours.
  Thank you for commenting on my blog, Katinka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks a lot and you are welcome. You really have great pictures in your blog.

   Poista
 6. Scenari insoliti ai miei occhi.
  Belle foto e bel blog, purtroppo non sono riuscita a tradurre quanto scritto. Ci riproverò :)
  Buona serata
  Francesca

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Hienosti olit kuvannut merikotkaa! Ja majakkakuvathan ovat lemppareitani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Nonna =). Ja majakathan on myös minun lemppareita =D.

   Poista
 9. Upeat sävyt kuvissa. Näitä teidän meriseikkailuita on kiva lukea -ihana päästä tutustumaan näihin saariston kohteisiin kuviesi välityksellä.

  VastaaPoista
 10. Una pasada de fotos..magníficas...un saludo desde Murcia...

  VastaaPoista
 11. Mikä bongaus ! Upea merikotka.
  Eikös tuonne Rönnskär-majakalle tehdä muutamia tutustumisretkiä, vai muistanko väärin..
  Mutta kaunis se on kaukaakin katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki =). Ja muistat ihan oikein, ainakin majakkaseura järjestää kyseiselle majakalle retkiä =).

   Poista
 12. Juuri tuossa ajattelinkin, että kuinkakohan monta majakkaa sinä oikein bongasit tänä kesänä, kun muistan niin monia kuvia. Mutta kahdeksan siis, aikamoinen määrä.

  VastaaPoista