torstai 9. lokakuuta 2014

Kallbådan

Se ei lieneen enään kenellekkään epäselvää, että allekirjoittanut on aivan majakkahullu ihminen. Olemme ystäväperheen kanssa monesti haaveilleet siitä, että olisi mukava lähteä käymään Porkkalan majakalla, Kallbånissa. Itse majakka kun ei oikein ole meidän reittien varrella joten sitä ei näe, siksi sinne pitää mennä vartavasten. Majakka on myös jo niin kaukana merellä, että tuulet pitää olla suotuisat. Luulimme jo, että retki siirtyisi ensi kesään, kunnes yllättäen lauantaina ilmojen herra suosi meitä ja kipparini järjesti meille uskomattoman elämyksellisen päivän. Menimme kahdella venekunnalla ensin yöksi Lähteelään ja starttasimme sieltä aamulla kahdeksan aikaan.


Aamu alkoi pienellä tihkusateella ja sumulla. Minua jännitti kovasti, että valkeneeko päivä lainkaan. Silti vatsanpohjassa kutkutti jännitys siitä, että vihdoin pääsisin näkemään unelmieni majakan ihan oikeasti! Tuuli oli yhtä tuuni kuten oli ennustettukin, hyvä niin.
Ajelimme hiljalleen, jotta päivä ennättäisi valjeta. Aikamme matkattua, sieltä se putkahti sumun seasta esiin! Wow, tuntui niin hyvältä katsella sitä. Kallbådan majakka on merimajakka, joka sijaitsee Kallbådanin matalalla kallioluodolla. Matkaa sinne on Porkkalanniemen kärjestä noin yhdeksän kilometriä etelään. Majakan valo loistaa 21,4 metrin korkeudella.
Majakka on rakennettu suurelle betonisokkelille ja sen sisällä on varastotiloja. Majakan muu osa on rakennettu tiilesta ja ulkorunko on valettu rautabetonista. Vahvat rakenteet ovat tarpeen, sillä majakka sijaitsee "ei misään" ja koska siellä ei ole saarten suojaa, voi tänne käydä myrskyllä kovatkin laineet.


Tällä parvekkeella minäkin istuisin mielelläni ja katselisin merimaisemia =).
Päivä pysyi utuisena, mutta onneksi ollessamme majakan edustalla, pilvet hieman repeilivät ja saimme vilahduksen sinisestä taivaasta. Merta on majakan ympärillä  todella silmänkantamattomiin.


Kallbådanin rakentamiseen on käytetty Mäkiluodon linnoituksesta purettuja kiviä. Majakan rakennustyöt valmistuivat 1920 vuoden lopussa ja valo sytytettiin sinne samana vuona joulukuussa. Majakka on rakennettu korvaamaan Rönnskärin majakka, joka sijaitsi liikaa sisäsaaristossa. Kallbådanin valmistuttua, sammutettiin valo "Rönskästä".
Sokkelissa sijaitsevien varastotilojen lisäksi majakassa on ensimmäisessä kerroksessa konehuone ja työpaja. Toisessa ja kolmannessa kerroksessa sijaitsee asuintiloja. Majakalla on ollut asutusta aina talvisotaan saakka. Majakan vartijoita oli majakalla myös toisen maailmansodan aikaan ja heidän lisäksi siellä oli sotaväkeä mm. tähystys- ja ilmantorjunta tehtävissä.


Lilluimme veneellä majakkaa ympäri ainakin pari tuntia, emmekä olisi millään malttaneet lähteä pois. Bongaatko viimeisestä kuvasta merestä "pallo"? Kyseessä ei ole verkonmerkki, vaan siitä mikä on kyseessä, saatte lukea lisää seuraavassa postauksessa =D.

12 kommenttia:

 1. Syvä ihastuksen huokaus :) IHANIA kuvia!! Hahaa, tutulta näyttää tuo "pallo" ;) Suurella mielenkiinnolla odotan seuraavaa postaustasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku =). Kuvat kohisevat valitettavasti jonkin verran, mutta valoa ei oikein ollut kun päivä oli usvainen.

   Poista
 2. Voi apua miten hienoja kuvia ja mielenkiintoista tietoa tuosta Kallbådanista! Osasin kyllä eläytyä majakkahullun odotukseen ja fiilikseen, kun kauan odotettu kohtaaminen tapahtui :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merenneito =). Kuten edellä Anskulle totesin, hieman kuvat kohisevat, joka vähän harmittaa. Mutta ompahan syy mennä uudellen paremmalla säällä =). Ja sitten kyllä otan silakoita mukaan noille veijareille =).

   Poista
 3. Wau ja syvä huokaus! Ihana kohtaaminen teillä! En ole koskaan käynyt tuolla, olisipa upea päästä katsomaan sitä itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta vuotta siitä haaveilin minäkin =D. Tosin pitää mennä uudelleen, ihan hirmuisen tyytyväinen en ole kuviin. Sää oli valon kannalta tosi haastava, ei pelkästään pilvessä vaan myös utuinen.

   Poista
 4. Oi, oi ja oi! Aivan ihana!! Majakoissa on vain jotain maagisen upeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, olen kanssassi niiiin samaa mieltä =D

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki, tämä on minun yksi lempimajakka ja vihdoin pääsin näkemään sen luonnossa =).

   Poista