perjantai 10. lokakuuta 2014

Spanielin katse jää toiseksi

Söpöysvaroitus!

Olen aina kuullut, että Porkkalan selällä näkevät hylkeitä. Vaan minä en ollut nähnyt niitä vielä tähän päivään mennessä. Tänä kesänä näimme Eestin vesillä kuusi hyljettä ja edellisenä kesänä Kemiön saaristossa. Silloinkin sattui olemaan erittäin sankka sumu. Olin unelmoinnut pääsystä Kallbånin majakalle ja se vihdoin toteutui. Retkemme sai kuitenkin vielä sykähdyttävämmän käänteen. Jo matkan varrella majakalle näimme hylkeitä. Kun saavuimme Kallbådanin matalalle, muutui retkemme varsisaiseksi hyljesafariksi!Aluksi nämä nappisilmät olivat kauempana. Vaan pikku hiljaa he hilasivat itseään lähemmäksi ja lähemmäksi venettä. Minä en meinannut uskoa silmiäni! Olen aina luullut, että luonnossa eläimet pötkivät pakoon, kun ihminen tulee lähelle. Vaan mitä vielä, näiden uteliaisuus ei ottanut talttuakseen =D.


Mitäs sanotte? Eivätkö olekkin liikuttavan suloisia? En pysty teille kuvailemaan sitä onnen tunnetta, jonka koin kun sain katsella ja kuvailla näitä! Välillä oli ihan sellainen tunne, ettei pysty hengittämään, että pakahtuu onnen tunteeseen. Hylkeet tulivat koko ajan vain lähemmäksi ja lähemäksi. Saimme kuunnella heidän puhinaa ja tuhinaa, kun puhalsivat ilmaa nenästä. 


Urospuolinen harmaahylje voi olla 2,5-3,3 metriä pitkä ja painaa jopa 300 kiloa. Naaraat ovat puolestaan pienempiä, 1,6-2 metriä pitkiä ja painavatg 100-150 kiloa. Ensimmäisen kerran, kun näin hylkeitä lunnossa, minut yllätti juuri heidän koko. Olin jotenkin aika kuvitellut hylkeet pienemmiksi.


Nenä =D.
Nämä silmät ja tämä tuijotus pesee spanielin mennen tullen =D.
 1900-luvun alussa hyljekanta oli nykyistä kantaa suurempi, mutta  kanta romahti oleellisesti, vain muutaman tuhannen kokoiseksi. Syynä romahdukseen oli tapporahan kannustama pyynti  ja ympäristömyrkkyjen aiheuttamien lisääntymishäiriöt.Vuonna 2000 laji luokiteltiin silmällä pidettäväksi ja 2010 elinvoimaiseksi (onneksi). Nykyään kanta kasvaa tasaisesti. Hylkeet ovat myös syy, miksi kuka tahansa ei saa rantautua Kallbådanin majakalle. Kallbådanin luoto kuuluu hylkeidensuojelualueeseen. Kannan säilymisen kannalta on tärkeää, että hylkeillä on sopivia makoilupaikkoja, jossa he voivat olla rauhassa.
Kun kiersimme hiljalleen majakkaa ympäri, nämä ihanat veijarit seurasivat perässä. Niitä oli veneen joka puolella. Sielä täältä tasaiseen tahtii nousi päitä. Voi kun olisin tiennyt tapaamisestamme, olisin ottanut silakoita mukaan =D. Näiden söpöjen nappisilmien kera toivotan teille suloista viikonloppua!

34 kommenttia:

 1. Voi ihana, miten suloisia! Kiitos kuvista! t. Anna

  VastaaPoista
 2. Upeita kuvia ja ovatpa suloisia! :)

  VastaaPoista
 3. Wow! Upea kuvasarja. Onnekas olet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marko =). Olin kyllä onneni seitsemännessä taivaassa kun sain katsella heidän puuhia.

   Poista
 4. Upeaa, yhden ainoan pään tosi kaukana olen meiltä rannasta Högsårassa nähnyt, vaikka tiedän niitä siellä olevan. Jostain syystä ei vain ole silmä bongannut vaikka mökkinaapuri on nähnyt niitä useinkin. Hienot kuvat sait !!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ammari =). Ihanaa että sinulla asustaa näitä söpöliijenä ihan mökkinaapurina =).

   Poista
 5. Aivan ihania, ehkä jo liian söpöjä otuksia! Kyllä oli käynyt tuuri, että tavallista uteliaammat hylkeet ja hyvä kuvaaja ovat kohdanneet. Nuohan oikein kurkkivat merestä ja ilmeilevät kameralle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Merenneito =). Olin niin onnellinen tuosta hetkestä, että elän sillä onnella pitkään =).

   Poista
 6. Ihania!!!
  Tästä lähtien aina kalaa mukaan vesille :-)

  VastaaPoista
 7. Olen luullut myös että nämä olisivat paljon pienempiä!
  Viehättävä eläin, suuret tummat silmät aina hellyyttävät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidän koko yllätti minutkin kolme vuotta sitten kun näin ensimmäisen kerran =).

   Poista
 8. Wau miten mahtavia otoksia ihanista nappisilmistä! Kiitos tästä kuvasarjasta ja mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku ja ihanaa viikonloppua myös sinnulle!

   Poista
 9. Ei voi olla totta! Ihan ylisöpöjä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olivat minustakin, meinasin ihan pakahtua onnesta kun sain katsella heitä =).

   Poista
 10. Voi että näitä kuvia -aivan ihania <3

  VastaaPoista
 11. Ei IIIIIK! Siis niin upeita, ihania, maailman suloisimpia kuvia näistä ihanista otuksista :-D ! Aivan mahtavaa onnistua kuvaamaan näin upeita otoksia! Ihmettelen kuinka olet saanut pidettyä kädet vakaina kuvatessa! Suuret onnittelut näiden ihanien kuvien nappaisusta!
  Ehkä he vaistosivat, että kannattaa tulla kuvatuksi juuri sinulle ja päästä muistuttamaan monelle blogisi kautta kuinka uhanalainen heidän elämänsä on.
  Kiitos näiden ihanien kuvien jakamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viherrys =). Nämä sulattivat sydämmen ihan totaalisesti. Varsinkin se, että saimme katsella heidän touhuja vaikka kuinka kauan =D. Ja se, että miten sain pidettyä kädet vakaana, en kyllä mitenkään =D. Kuvia tuli satoja vain kymmenisen kelvollista. Vaikka merellä olikin melko tyyntä, niin vene silti keinui. Siksi vedin ihan sarjatulta, että sain edes muutaman kelvollisen kuvan =).

   Poista
 12. Ihan mieletöntä! Oi että miten ihana kokemus :) Tuonne minäkin haluaisin. Olen nähnyt hylkeitä vain ulkomailla. Olet todellakin oikeassa noista sulosilmistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina =). Kokemus oli todella minulle tähän astisista luontokokemuksista ihan tähtihetki. Kosketti todella syvältä ja teki onnelliseksi.

   Poista
 13. Teillä kävi uskomaton tuuri. Eihän hylkeet merellä ole jokapäiväinen näky.
  Tosi suloisia katseita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kävi, ja onni oli että he viihtyivät meidän kanssa pitkään, eivätkä uineet pois. Saimme ihastella heitä vaikka kuinka kauan ja sinne jäivät kun me lähdimme pois.

   Poista
 14. Eikä!! Miten suloinen kaveri :)) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä olivat aivan valloittavia persiinia, niin uteliaita ja ihania =D.

   Poista
 15. On nää kyllä hellusia, nyt ehdin käydä ajan kanssa kurkkaamassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, nämä sulattivat sydämmeni ihan täysillä =).

   Poista
 16. Kylläpä teillä kävi tuuri! En ole ikinä näitä veijareita nähnyt luonnossa. Ovat niin söpöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olivat minustakin. Tämä oli viime vuoden ihan paras päivä.

   Poista