perjantai 28. elokuuta 2015

Kastelholman linna

Yksi Ahvenanmaan kuuluisimmista nähtävyyksistä on ehdottomasti Kastelholman linna, joka sijaitsi myös aivan vierasvenesataman vieressä. Me kävimme myös tutustumassa linnaan.
Sisäänpääsystä sai ostettua liput ja saimme lainaksi suomenkielisen opaslehtisen linnan eri osista. Linnaan on vapaa pääsy kahtena päivänä vuodessa, kansainvälisenä museopäivänä 18. toukokuuta ja Ahvenanmaan itsehallintopäivänä 9. kesäkuuta.
Kastelhoman linna sijaitsee Ahvenanmaan Sundissa ja sitä alettiin rakentaa 1300-luvun lopulla. 1400-luvun alussa linnasta tuli Ahvenanmaan hallintokeskus ja se piti asemansan aina siihen saakka kunnes Ahvenanmaa liitettiin lääninuudistuksessa Turun lääniin 1634.
Lääninuudistuksen jälkeen linna alkoi rappeutua nopeasti ja vuonna 1745 se kohtasi tulipalon. Tämän jälkeen linnaa käytettiin vain viljavarastona.


Kastelholman linna on Ahvenanmaan ainoa keskiaikainen linnoitus ja se muodostuu päälinnasta sekä pohjoispuolella sijaitsevasta esilinnasta. Linnan suurin osa on korkea Kuuritorni, joka sijaitsee keskellä linnaa. Tornissa on esilinnaan vievä portti.


Itse päälinnassa on kolmikerroksinen siipirakennus, jota kutsutaan palatsiksi. Linnassa on aikanaan ollut myös kappeli, mutta sen sijainti ei ole enää tiedossa.


Ennenvanhaan kansa uskoi kaikenlaisiin uskomuksiin ja ennustuksiin. Linnasta löytyi muutamia hauskoja, jotka oli kirjoitettu esille. Jos lehmä oli alakuloinen, sen takapuoleen tehtiin viilto. Vereen sekoitettiin suolaa ja seos juotettiin lehmälle joka sai näin reippautensa takaisin. Jos meren vaahtoa keitettiin rukiinoraiden kanssa ja seos syötettiin karjalle, se suojeli ilveksen, suden, ketun ja muiden petoeläinten hyökkäyksiltä. Jos voionni petti, voikirnu heitettiin pellolle ja sikojen annettiin juosta kirnun yli. Sen jälkeen voionni palasi =D.
1600-luvulla noitien uskottiin lentävän luudallaan Kyöpelinmäelle tapaamaan paholaisia ja muita noita salaisiin kokouksiinsa. Noidilla uskottiin olevan syntymämerkki tai arpi joka todisti liitosta paholaisen kanssa. Kipu ei tuntunut syntymämerkissä tai arvessa mikä todistettiin oikeusistunnossa nk. neulakokeella. Jos syytetty ei tuntenut neulan kipua, hän oli todistettavasti noita.
Kierroksen lopussa oli lapsille varattu keskiaikaisia vaatteita joita sai kokeilla. Juniori muuntautui hetkessä pariinkin eri linnanneidon rooliin. Tässä kuvassa on vähän järeämpää varustusta puettu ylle =D. Näiden parissa viihtyi niin lapset kuin aikuisetkin.


Vielä muutama kuva linnasta ilta-auringossa.
Linna oli ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka. Lisäksi se ei ole kovin suuri, joten perheen pienimmätkin jaksavat sen hyvin katsella läpi.

23 kommenttia:

 1. Upea sarja! Tuo toiseksi viimeinen kuva on todella hieno heijastuksineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gunilla. Sattui olemaan tyyni ilta kun aurinko laski =).

   Poista
 2. Aivan huippukuvia mielenkiintoisesta kohteesta. Tuolla en ole koskaan käynyt. Olet näköjään odottanut auringon oikeaa asentoa, mutta että olet saanut vedenkin peilityyneksi, on jo ihan huippua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kvilttaaja =). Jos joskus menet Ahvenanmaalle, niin käy ihmeessä katsastamassa myös tämä linna. Vieressä on myös huippukokin ravintola, joten saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla =D.

   Poista
 3. Kiitos hienosta virtuaalikierroksesta!
  Kuvat ovat vallan upeita!!

  Iloista elokuun viimeistä viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa ja ihanaa venetsialaisviikonloppua myös sinulle!

   Poista
 4. Vau... Kastelhomlan linnahan on paremmassa kunnossa kuin kuvittelin. Hienoja kuvia olit taas osannut ottaa, varsinkin nuo kaksi viimeimeistä ovat aivan huippuja! Sun pitäisi myydä näitä kuvia... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, linna oli niin hyvässä kunnossa, että vallan huoneissa pääsi käymään. Jaa että myydä.. liekö niitä kukaan ostaisi =D.

   Poista
 5. Mielettömän upeita kuvia! Taivas ihan mahtava useissa kuvissa. Valo kaikissa. En enää ymmärrä tuota blogisi nimeä, eihän ton parempia kuvia voi olla!
  Rakastan kaikkia vanhoja punatiilisiä rakennuksia ja erityisesti upeita linnoituksia. Tuonne on joskus päästävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Marle =). Itse sitä on niin krittinen enkä osaa olla tyytyväinen omaan jälkeeni. Just ilmoittauduin kuvankäsittelykurssille =D. Minä rakastan myös kaikkia vanhoja punatiilirakennusia, niissä on sitä jotain =D.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Upea paikka. On mukavaa katsoa kuvia hieman jotenkin erilaisista paikoista, saaristoista ja muista. Olen nähnyt niin paljon uutta ja erikoista, mitä en ole koskaan nähnyt. Kiitos tästäkin nojatuolimatkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Pelagu =). Mukavaa jos viihdyt mukana näillä meidän reissuilla =D.

   Poista
 8. Voi, miten hienoja kuvia olet ottanut Kastelholman linnasta! Siitä on ikuisuus, kun tuolla olen käynyt, joskus nuorena tyttönä. En muistanut, että linna on noin hienossa kunnossa - tai sitten sitä on kunnostettu kovasti vuosikymmenien saatossa.
  Kiitos mielenkiintoisesta linnakierroksesta.
  Ihanaa viikonloppua! Kutsuvatko muinaistulet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Tuulia =). Itsekin muistin linnan ihan erilaiseksi, joten hyvä kun tuli käytyä. Tänäviikonloppuna on pursiseuramme syysjuhla, joten merellä ollaan toki päivällä mutta sitten illalla juhliin. Ihanaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 9. Kauniita kuvia ja kauniita paikkoja. Tytär lähtee noille seuduille maanantaina leirikouluun, ehkä sen uskaltaa tuonne päästää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset JPK. Mukavaan paikkaan pääsee tyttäresi leirikouluun. Ahvenanmaa on tosi kiva paikka.

   Poista
 10. Mukava turistikierros näin läppärin näytöltä katsottunakin myös. Näkyy joukkoon livahtaneen myös huippukuviakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Harry =). Mukavaa jos viihdyt matkassa mukana =D.

   Poista
 11. Me olemme tänä kesänä näköjään vierailleet samoissa paikoissa. Kastelholman linnassa kävin edellisen kerran varmaan 15 vuotta sitten, joten tuo oli kyllä elämys. Meidän vierailun aikana satoi ensin kovasti vettä, mutta sitten aurinko tuli esiin ja oli hurjan kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kierroksella tuli myös kova ukkoskuuro joten junorilla oli aikaa sovitella linnanneito vaatteita =D. Minulla oli kanssa edellisestä kerrasta noin 20 vuotta aikaa, joten mukavaa oli käydä uudelleen.

   Poista