keskiviikko 19. elokuuta 2015

Sottunga - Ahvenanmaan ja Suomen pienin kunta

Koska olimme tulleet Sottungaan hyvissä ajoin aamupäivästä, meillä oli runsaasti aikaa käydä tutustumassa itse saareen. Otimme satamasta pyörät alle ja polkaisimme matkaan. Sottunga on Ahvenanmaan ja Suomen pienin kunta. Mutta vaikka kunta on pieni, sieltä löytyy kaikkea mitä vain toimivassa yhteiskunnassa tarvitaan: koulu, leikkikoulu, terveudenhuolto, kauppa, posti, pankki, kirjasto, kirkko ja helikopterikuljetus tarvittaessa sairaalaan. Suurin osa palveluista keskittyy kunnan keskustaan, jonne lauttasatamasta (ja vierasvenesatamasta) on matkaa kolme kilometriä.
Sottungan pinta-ala on 342,47 neliökilometriä ja tästä merta on 315,59 ja maata 26,78 neliökilömetriä. Suurin osa maapinta-alasta on metsää, noin 1000 hehtaaria ja loput on viljelypinta-alaa, sekä niity- ja joutomaata. Asukkaita saarella on noin 120 henkeä.
Juhannussalosta olivat jo koristeet kuivuneet. Silti se näytti minusta ihanalle. Pitää tulla joskus juhannuksen aikaan uudelleen, jotta näkisi juhannussalon oikein kunnon kukoistuksessan.


Pyöräilimme saaren teitä ristiin rastiin ja löysimme mm. tämän kauniin tuulimyllyn. Asukkaita Sottungassa on ollut 1000-luvulta lähtien. Suurimmillaan sen väkiluku oli kuitenkin 1920-luvulla. Paikkakunnan monet eri nimet viittaavat siihen, että Sottunga on ollut keskiajalla tärkeä satamapaikka, jonne on ankkuroitu odottamaan parempaa säätä.


Vanha Skagen kalastussatama saaren koillisosassa oli ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Nämä olivat juuri niitä maisemia, joista olin nähnyt päiväunia koko viime talven. Paikalta löytyi myös pöytiä ja tuoleja, joissa oli mahdollisuus istahtaa nauttimaan omia eväitä.
Rakastan saaristoa!
Sottungaan pääsee helposti myös ilman omaa venettä. Lautta lähtee Galtbystä tai Långnäsista. Saimme satamasta esitteen Sottungasta, jossa sanottiin "Täällä ei tapahdu kovin paljon ja se tuntuu hyvältä". Minusta se oli hyvin sanottu. Sottugassa oli upea ja monipuolinen luonto ja rauha, jossa jokaisella on mahdollisuus ladata henkistä akkuaan.

14 kommenttia:

 1. Olipa ihana kuvakierros Sottungasta. Samalla tuli perustiedotkin pienestä kunnasta. Upeat maisemat tulevat hienosti esille ihanissa kuvissasi.

  VastaaPoista
 2. Tuulimylly ja punaiset vajat ovat niin kauniita! Hieno reissu teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gunilla, tuulimyllyt ja vajat on jotenkin niin saaristoa =).

   Poista
 3. Kuulostaa ja näyttää todella kauniille ja mukavalle paikalle. Tuo sanonta on minun mieleeni:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saari oli viehättävä. Itse pidin myös tuon sanonnan perusajatuksesta =).

   Poista
 4. En ole koskaan käynyt Ahvenenmaalla, mutta kyllä noi kuvat tekevät paikasta houkuttelevan. Mäkin niin rakstan Suomen saaristoa. Onko maailmassa kauniinpaa paikkaa kesällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaus kysymykseesi, ei ole. Suomen saaristo ON kaunein paikka =).

   Poista
 5. Loistava mainoslause! Ihana tuo <3 -nuva, hauska kuvaidea. Sottungassakaan emme ole vielä käyneet, joten pistetäänpä taas korvan taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laittakaa ihmeessä, paikka oli ihan vierailun arvoinen. Tuonne huussiin piti mennä ihan vartavasten vain ottamaan tuo <3 kuva =D.

   Poista
 6. Sydänkuva on hieno oivallus. Hieman erimieltä, että vain saaresta löytyy rauha. Yleistän hieman, että luonnossa :) Mukavan kesäiset reissukuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Harry, ja kyllä, olen kanssasi samaa mieltä, että ylipäätään luonnosta löytyy rauha =).

   Poista
 7. Kivat kuvat taas kerran. Ahvenanmaa on niin ahvenamaata, niin ..., niin erilainen kuin mannerSuomi.

  VastaaPoista