perjantai 9. lokakuuta 2015

Aspö

Jurmosta jatkoimme matkaa vain muutaman merimailin ja menimme seuraavaksi tutustumaan Aspöseen. Aspön vierasvenesatamassa kiinnitytään ankkurilla, mutta miellä kävi tuuri, sillä juuri ennen satamaan saapumista lähti laiturin kupeesta saman kokoinen vene, joten me pääsimme sivuparkkiin.
Vierasvenesatamassa oli tarjolla sähköä. Juomavettä sai läheltä hanasta. Aspössä oli yksi reissumme parhaista saunoista. Ja mikä parasta, saunasta oli laituri mereen, josta pääsi uimaan. Aspön vierasvenesatama oli yksi ihan suosikkilistalla meidän venekunnan mielestä.


 Sataman läheisyydestä löytyivät todella siistit Pidä Saaristo siistinä huussit.


Satamassa oli kioski, josta sai myös elintarvikkeita sekä matkamuistoja.


Oletteko koskaan käyneet näin kodikkaassa kahvilassa? Täällä oli aivan oma erityinen tunnelma. Juttelimme saaressa asuvien nuorien kanssa, millaista on elää ympäri vuoden saaristossa. Ennen kaikkea, missä he käyvät koulua, sillä Aspössä ei ollut koulua. Lapset menevät Aspöstä kouluun Utöseen. He asuvat siellä viikot jossain perheessä ja tulevat sitten viikonlopuksi kotiin. Hieman erilaista elämää siis kuin meillä täällä Etelä-Suomessa =D.


Satamasta sai ostaa kalaa. Kala tuli mereltä suoraan savustuspönttöön, sen tuoreempaa kalaa tuskin saa mistään =D. Kun kävi putiikissa kysymässä, onko kalaa tarjolla, ensin myyjä vilkaisi ulos, "kyllä, savustuspöntöstä tulee savua". Seuraavaksi kun kysyi, että mitä kalaa on tulossa, hihkaisi myyjä kalastajalle, joka puolestaan hihkaisi takaksin mitä pian tuleman pitää. Putiikista sai myös perunaa, vihanneksia ja todella hyvää saaristolaisleipää.
Kuten varmasti seinästä bongasitte, niin tarjolla oli myös lohikeittoa. Mikä voi olla sen ihanampaa kun tulee mereltä ja saa mennä valmiiseen pöytään syömään aitoa saaristolaista lohikeittoa? Ihan heti ei tule mieleen =D. Viileimmille ilmoille oli tarjolla viihtyisä vaja, jossa keittoa sai syödä.
Mutta koska oli kesä ja aurinko paistoi, me menimme ulos. Maisema hiveli silmä. Oli tarjolla vatsan täytettä ja silmän ruokaa samalla kertaa.
Vai mitä sanotte silmä roasta? Kyllä näitä kehtasi katsella =D.


Kuten niin monessa muussakin saaressa, myös täällä pysähtyy yhteysalus M/S Eivor. Et siis tarvitse omaa venettä päästäkseni tänne ihastuttavaan saareen. Kesän aikana minusta oli jotenkin mukavaa seurata näiden saariston yhteysalusten tuloa ja menoa. Aina vähän ennen niiden saapumista alkoi satamassa olla pientä kuhinaa ja sen jälkeen vielä enemmän. Sitten saaret aina hiljenivät hetkeksi.


Aspöstä löytyi luontopolku, jonka varrelta löytyi upeita näkymiä merelle ja itse saareen.
Luontopolulla voi tulla vastaan mitä vaan.


Tässä näette, miten kyykäärme voi olla todella eri värinen. Tämä oli aivan ruskea. Toisinaan se on niin musta, että hädin tuskin erottaa sahalaidan selästä.
Aspössä koimme aidon saaristolaistunnelman, kiireettömyttä lähellä luontoa ja merta. Palvelu oli ystävällistä ja maisemat mitä parhaimmat. Joten jos satut kulmille, älä missään nimessä ohita tätä paikka.

17 kommenttia:

 1. Oi Aspö! Myös yksi suosikkisatamiani. Kuulitteko hanurimusiikkia? Aspön Erikin hanurimusiikin perinteet kantavat ihan tähän päivään. Lasse Mårtensson on oppinut Erikiltä saaristolaismusiikin poljennon ja ovat myös joskus vuosia, vuosia sitten soittaneet yhdessä. Ja Aspön lohikeitto on mainiota ja tunnelma saarella niin ihanaa. Tänä kesänä ei Aspössä käyty, mutta ihana kertomuksesi herätti ikävän sinne. Kiitos Katinka! Ja ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kuulin pätkän hanurimusiikkia =D. Aspö oli meidänkin mielestä yksi ihan ehdottomasti paras paikka koko loman aikana. Ihanaa viikonloppua myös sinulle Tuula =D.

   Poista
 2. Oi Aspö! Myös yksi suosikkisatamiani. Kuulitteko hanurimusiikkia? Aspön Erikin hanurimusiikin perinteet kantavat ihan tähän päivään. Lasse Mårtensson on oppinut Erikiltä saaristolaismusiikin poljennon ja ovat myös joskus vuosia, vuosia sitten soittaneet yhdessä. Ja Aspön lohikeitto on mainiota ja tunnelma saarella niin ihanaa. Tänä kesänä ei Aspössä käyty, mutta ihana kertomuksesi herätti ikävän sinne. Kiitos Katinka! Ja ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Kaunis paikka tuo Aspökin. En ollut aiemmin kuullut kyseisestä paikasta, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka. Kyyt voivat olla todella monen värisiä. Meillä mökillä on näkynyt sellaisia ruskeita, joiden sahalaitakuvio on vain hieman tummempi ruskea kuin käärme itse ja sitten sellaisia, joilla sahalaita on melkein sininen. Mutta kaiken kaikkiaan sellainen otus, johon en mielelläni törmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi suosittelen lämpimästi käymään Aspössä. Ihan parasta saaristolaistunnelmaa =).

   Poista
 4. Upea valotus ja värisävyt sulla on näissä kuvissa. Haaveesi hyvästä kuvasta on kyllä toteutunut ja tuhannesti!

  Aspö vaikuttaa ihanalta paikalta. Pitääkin selvittää, onko meidän 2,3 m syväydellä mahdollista sinne mennä. Jännä tuo koulynkäynti saaristossa, etenkin toisissa perheissä asuminen koulusaarella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Merenneito =). Tutkikaa ihmeessä, jos vaikka pääsisitte käymään. Tykkäisit tunnelmasta aivan varmasti.

   Poista
 5. Teillä oli suurenmoinen kesäreissu, näitte ja koitte paljon - ja sait kuvattua rutkasti kohteita.
  Näin tällainen maakarukin pääsee näkemään ja nauttimaan saaristosta ja saarista, joita ei muuten näe, tokko edes tietää niiden olemassaolosta. Kivat ja upeat kuvat jälleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki =). Siksi näitä paikkoja haluan estiellä., että pääsette nojatuolimatkalle =D.

   Poista
 6. Todella upeat maisemat ja maukkaan näköistä lohisoppaa. Nyt tyli nälkä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohisoppa oli hyvää... nyt alkoi minunkin tekeen sitä taas mieli =D.

   Poista
 7. Aivan mainio kuvasarja taas! Monta mielenkiintoista kohdetta on matkaan mahtunut.

  VastaaPoista
 8. Kaunis paikka tosensa jälkeen! Upeita kuvia ja kamala kyy! Varmaan aika erikoista asua vieraassa perheessä viikolla ja vain vvikoloput omassa kodissa. Varmasti molempia osapuolia kasvattavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka oli todella ihana ja kyllä tuo saaristolais elämä todella poikkeaa siitä mitä me täällä ruuhka Suomessa elämme =D.

   Poista
 9. Piti palata vielä uudelleen tähän Aspö postaukseen, sillä nämä todella upeat kuvasi jäivät pitkäksi aikaa "kummittelemaan" mieleeni :) Näin mielenkiintoista unta tästä viehättävästä saaresta, vaikka en ole siellä koskaan käynyt, paitsi näillä ihanilla ja mieleenpainuvilla nojatuolimatkoillasi tietenkin, joten kiitos Katinka =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, unihan tietenkin tarkoitti sitä, että pääset ensi kesänä Aspöseen =D. Käykää ihmeessä, uskon, että ihastut paikkaan todella!

   Poista