tiistai 20. lokakuuta 2015

Örö - saari täynnä upeaa luontoa ja historiaa

Tässä vaiheessa lomaa olimme nähneet kaikki paikat jotka olivat olleet "lomalistalla". Vielä oli puoli viikkoa lomaa jäljellä, joten olin kovasti iloinen kun ennätimme käymään tämän kesän uutuuskohteessa, Örössä. Saari on ollut yleisöltä suljettu linnakesaari ja tänä keväänä satavuotta suljettuna ollut saari avautui. Saarelle on rakennettu hieno ja uusi vierasvenesatama. Tämä oli ainut paikka, jossa jouduimme hieman jonottelemaan, ennen kuin saimme paikan laiturista. Koska saarelle ei ole ollut aikaisemin pääsyä, ei sinne löydy myöskään reittiä merikartoista. Onneksi Örön nettisivuilla on tieto reitistä. Kippari piirsi sen meille merikarttaan valmiiksi. Tosin sitä ei olisi tarvittu, hyvin riitti, että olisi reurannut niiden kymmenien veneiden letkaa, jotka olivat matkalla samaan paikkaan =D.
Vierasvenesatamassa on aisa- ja kylkikiinnityksellä noin 70 paikkaa. Ankkurin käyttö on satamassa ja sen lähialueella kielletty. Satamasta löytyy kaikki hyvät palvelut, kuten sähkö, vesi, wc ja suihku sekä sauna. Myös perhesaunaa oli mahdollisuus varata. Satamassa oli myös hyvä grillipaikka ja tiskausmahdollisuus. Sataman palveluista voit lukea lisää heidän nettisivuilta täältä.
Sataman kahvilasta sai pientä purtavaa. Kahvilan yheydessä oli pieni myymälä, josta sai matkamuistoja ja elintarvikkeita. Satamamaksua vastaan sai hienon esiteen Öröstä ja alueen kartan. Saarella on luontopolkua yhteensä yli 13 kilometriä, joten nähtävää luonnonystävälle riittää. Koska saari on ollut suljettuna suurelta yleisötä niin pitkään, on sen luonto säästynyt ja näin ollen saarelta on mahdollista bongata harvinaisempia kasveja ja mm. perhosia. Koska ollaan Saaristomeren kansallispuistossa, on Örössä voimassa sen erityisluonteen vuoksi järjestyssäännöt. Näiden avulla pyritään turvaamaan lajiston menestyminen saarella jatkossakin.
Etsi kuvasta perhonen. Eikö maastoudukkin melko hyvin?


Luonnon lisäksi Örössä pääsi tutustumaan linnakesaaren historiaan. Venäjä linnoitti saaren 1915-1917, jolloin Suomi oli Venäjän autonominen osa. Linnake kuului Pietari Suuren Merilinnoitukseen, jonka tarkoitus oli suojella pääkaupunkia Pietaria mereltä käsin. Suomen itsenäistymisestä lähtien Örö on toiminut Suomen puolustusvoimien rannikkolinnakkeena aina vuoden 2014 loppuun saakka. Örön mielenkiintoisesta historiasta voit lukea lisää heidän omilta nettisivuilta täältä.


Saarelle rakennettiin aikanaan maailmanlaajuisestikin merkitävät erikoisuudet ,12-tuuman Obuhov-tykit. Tykin ammus painaa lähes 500 kiloa ja sen kantama on lähes 45 kilometriä. Alun perin tykkejä on ollut saarella neljä, mutta 1930-luvun lopulla niistä kaksi siirretin Viipurin lähelle Säkkijärven Ristiniemelle.


Örön tykeillä osallistuttiin 26.7.1941 käytyyn Bengrskärin taisteluun. Bengtskärin majakalle oli Örön saarelta matkaa vain 13 kilometriä ja hyvällä säällä majakka näkyikin hyvin Örön saarelle.

Aitoon ja ainutlaatuiseen ravintolatunnelmaan pääsee varuskunnan entisessä ruokalassa. Ruokala on rakennettu jo tsaarin ajalla 1900-luvun alussa. Päivisin tarjolla on lounasta seisovasta pöydästä ja illemmalla pääsee nauttimaan ala carten valikoimasta. Menu huomioi saaristoa ja pohjoismaista keittiötä. Ruoka valmistetaan kauden parhaista raaka-aineista josta syystä ruokalista elää kauden aikana.
Miltäs näyttää? Maistuisi varmasti myös sinulle. Voin kertoa, että oli hyvää!


Örön saarella oli aivan ihanat rannat. Maisema vaihteli kauniista kalliosta aina kivikkoisimpiin rantoihin.


Tässä kohtaa oli valittavana lyhyttä tai pitkää ikävää =D.


Örön pohjoiskärjessä sijaitseva ilmatorjunta-asema on rakennettu 1980-luvun alussa. "Sergei" nimellä tunnetut tykit sijoitettiin betoniasemiin ja se suojattiin tarvittaessa heikkasäkeillä ja naamioverkoilla.
Uutena kohteena Örössä riittää varmasti kävijöitä ruuhkaksi asti myös ensi kesänäkin. Vaan sopi sijaa antaa. Kun valmistelet ensi kauden reittisuunnitelmaa, kannattaa Örö laittaa listalle ehdottomasti.

25 kommenttia:

 1. Mietin,mistä Örö kuulosti niin tutulta, kun se on ollut suljettuna, mutta selvisihän se. Kun kävimme Bengtskärillä, niin silloin kuulin Öröstä, josta osallistutiin siihen Bengtskärin taisteluun. Hieno saari tuokin ja varmasti on runsaasti kävijöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä joskus vierailulla. Saarelle järjestetään myös kuljetuksia.

   Poista
 2. Olipa taas mielenkiintoinen paikka. Ja kaunis. HIenoa, että kävit siellä kuvaamassa, kun monikaan ei ole siellä käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka oli kaunis ja meille jäi myös sieltä vielä katsottavaa. Eli pitää palata uudelleen =).

   Poista
 3. Hello Katinka,
  Very nice pictures.
  Great to see the special red colored house in that fanatstic area.
  The food looks very well and a goog glass of wine. Lovely!!

  Many greetings,
  Marco

  VastaaPoista
 4. Me olimme Örössä parisen viikkoa teitä aikaisemmin, ja sama jono oli satamaan tultaessa. Laituripaikasta ei ollut tietoakaan, mutta onneksi saimme luvan kiinnittyä kauniin puuveneen kylkeen - ja meidän kanssa matkaavat ystävät parkkeerasivat vielä meidän kylkeemme, joten oltiin ihan ruåtsalaisittain :-)

  Viivyimme Örössä vain yhden yön, ja saari tuli katsottua niin pintapuolisesti, että palaamme varmasti ensi kesänäkin - jos vain mahdumme johonkin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntua tuntui olevan kyllä, vaan onneksi voi mennä myös kylkkäriin. Sopu sijaa antaa =D. Me emme myöskään ennättäneet kiertämään kaikkia luontopolkuja, joten pitänee mennä vielä uudelleen ihan ajan kanssa.

   Poista
 5. Schöne Bilder von Oro auch die Bilder vom Essen sehr schön.

  Gruß
  Noke

  VastaaPoista
 6. Tuot kesän ja meren luoksemme... Kaunista.
  Kivat nuo ikävän-viitat, jollakin on oivallus käynyt.

  VastaaPoista
 7. Onpa kaunis ja mielenkiintoinen saari! Ja yli 13 km luontopolkuja, jess! Örö lisätty vuoden 2017 must visit-listalle, jolla alkaakin jo olla pituutta sen verran, ettei 4 vkon loma riitä alkuunkaan =D
  Täällä meidänkin kotivesillä avautui yleisölle kaksi saarta toukokuussa, Rankki ja Kirkonmaa, jotka ovat olleet puolustusvoimien käytössä tähän asti. Nesomaanikkona olen vähintäänkin innoissani kaikista uusista saarikohteista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kesänä avautuu Helsingin edusalla myös uusi kohde, Vallisaari. Siellä pitää käydä heti =D. Ihanaa että näitä uusia kohteita avautuu =D.

   Poista
 8. Kun katselee noita rakennuksia, ne voisivat olla vaikka pienoismalleja todellisuudesta. Niin epätavallisen hienoa maisemaa, jota ei täällä mannersuomessa näe. Hienoa miljöötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin lähdet joskus rannikolle. Moneen paikkaan menee lautat ja pääsee autollakin =).

   Poista
 9. Upea paikka tuokin! Minusta on hienoa,että artmeijalta vapautuu tuommoisia mielenkiintoisia paikkoja. Odotan innolla meidän naapurin, Vallisaaren avautumista. Tuo perhonen oli kyllä niin hyvin naamioitunut, että miten ihmeessä ylipäätään olit huomannut sen? Laitureilla näyttää toisiaan olevan vene jos toinenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin kanssa Öröstä tosi paljon. Tuonne Vallisaareen on päästävä heti ensi keväänä kun vain vene saadaan vesille. Siellä voisi käydä seuraamassa kevään ja kesän edistystä. Varmasti ihana paikka. Ja miten huomasin perhosen... no normaalisti en olisi sitä varmasti huomannutkaan, mutta Kippari kerää ja tutkii perhosia ja hänen opastuksella olen ne oppinyt löytämään / näkemään =D.

   Poista
 10. Oi, miten ihanaa oli käydä taas Örössä! Se oli ehdottomasti viime kesän kohokohta. Viehätyin paikasta niin, että jo ensi kesän reissua sinne suunnittelen. Hienoja kuvia ja tuttuja maisemia jutussasi. Saaren historiikkia olen myös opiskellut. Ja siellä 1646 eri perhoslajia, se on ihan käsittämätön määrä.
  Kiitos Katinka! Lyhyt ikäväntie, ja pian on kesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosket itsellesi Tuula =). Me myös halutaan mennä sinne uudelleen, sillä kaikke ei ehditty vielä kiertää. Ja onneksi pian on jälleen kesä =D.

   Poista
 11. Kiitoksia Katinka! Olemme ilman muuta menossa Öröhön jossain vaiheessa, kun ruuhkat siellä helpottavat. Nyt syksyllä siellä ei varmasti ole ruuhkaa, mutta luontokin on jo käymässä talviunille. Ensi kesänä sitten jossain sopivassa välissä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, käykää ihmessä, tykkäät varmasti =).

   Poista
 12. Hieno paikka tuo Örö. Me mennään uudelleen ensi kesänä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka oli todella hieno. Ja niin pitää meidänkin palata, emme ennättäneet katsastaa kaikkia luontopolkuja =).

   Poista
 13. Saarella asuneena sinne on loputon ikävä....sillonkin oli Pitkä ja Lyhyt Ikävä lenkkireitteinä. Talvella eksoottisinta kun myös pitkä pimeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saarella käyneenä voin samaistua ikävääsi, sillä se oli upea. Talvi olisi mukava nähdä siellä myös =).

   Poista