tiistai 6. lokakuuta 2015

Jurmo

Kello soitti aamukuudelta ja irottimme kipparin kanssa köydet samantien. Edellisen päivän kova tuuli oli ennustettu tyyntyvän hetkeksi aamusta, joten päätimme käytää sen hetken hyväksi ja siirtyä Jurmoon. Hieman jännitti, että minkälaiset mainingit meitä odottaisi merellä. Katselin haikeana vielä Utön majakkaa veneen perästä. Toivottavasti nähdään vielä uudelleen!
 Merellä oli todella hieno keli ja ei aikaakaan kun saavuimme Jurmon satamaan. Matkaa oli Utöstä vain kolmetoista kilometriä koilliseen. Paikka oli hiljainen, sillä muut nukkuivat vielä. Kun saimme veneen kiinnitettyä laituriin, oli aika tehdä aamupalaa. Oli aivan ihanaa katsella kaunista kesäaamua.

Satamassa oli vastassa hyvä vierasvenelaituri, joka oli varustettu sähköllä. Vettä sai pienen matkan päästä kaivosta. Tosin tänäkesänä (2015) vedestä varoitettiin, että sen mukaan saattaa päästä kaivossa pintavettä pieniä määriä.


Sataman läheisyydessä on luontotupa Iurima, joka on valmistettu 1999. Luontotuvassa voi tutustua Jurmon luontoon ja saaren kiehtovaan historiaan. Tupa on auki ympäri vuoden ja sisäänpääsy on maksuton. Satamassa oli sauna, jota sai varattua maksua vastaan. Mekin otimme illalla siellä hyvät löylyt.
Satamasta löytyy hauska kahvila "Kaffela" josta sai ostaa myös vihanneksia ja savukalaa, sekä sämpylöitä ja pullaa. Kahvilassa oli seinillä ihan mieletön kokoelma erilaisia pulloja! Satamassa oli myös kioski, josta oli mahdollista ostaa matkamuistoja ja elintarvikkeita. Olen moneen kertaan jo kehunut sitä, kuinka hyvät valikoimat näissä saaritolaiskaupoissa ja kioskeissa on, niiden kokoon nähden. Erinomainen valokoima oli myös täällä. Se, mikä täällä pisti silmään oli, että valikoimasta löytyi myös gluteenittomia tuotteita.


Jurmon vierasvenesatama on suosittu kohde veneilijöiden kesken. Ja tämä on siis se Paraisten Jurmo saaristomerellä, sillä Jurmoja on kaksi =D.
Jurmon saari oli karulla tavalla kaunis. Saari on pitkän mallinen, noin kilometrin leveä ja viisi kilometrä pitkä. Lähdimme aamupalan jälkeen tutustumaan saareen. Jurmo on syntynyt jääkaudella ja se on kolmas salpauselän kaukainen jatke. Tästä syystä saaren maaperä ja rannat ovat hyvin kivisiä ja kivisenä se jatkuu myös merenpinnan alla. Saarelle on kehittynyt hyvin rikas kasvi- ja eläinlajisto ja sitä pidetään Saaristomeren kansallispuiston arvokkaimpana kohteena.
Ranta oli todella tällaisen kivienkerääjän taivas. Kiviä riitti ihan silmänkantamattomiin.


Rannalla Kipparini bongasi suosirrin. Minä en ollut koskaan nähnyt tätä lintua. Suosirri oli niin tohkeissaan ruoan perässä rannalla, että ei huomannut minua ja päästi melko lähelleä kuvaamaan.


Syynä Jurmon puuttomuuteen on tarinan mukaan se, että Kustaa Vaasa käski polttaa koko saaren 1500-luvulla. Syynä käskyyn oli, että Kustaa Vaasa oli kyllästynyt Jurmolaisten rantarosvoukseen. He olivat houkutelleet väärillä merkkitulilla laivoja karille. Tuolloin saaristossa kulki isoja kauppalaivoja, joiden lasti oli himoittua tavaraa köyhille kalastajille.
Jurmossa kävellessä tuli sellainen fiilis, ihan kuin olisi ollut Lapissa.
Saarella sijaitsevassa kylässä asuu ympärivuoden kymmenkunta ihmistä. Kesäisin henkilömäärä lisääntyy. 


Kylän lähettyvillä on 1930-luvulla istutettu pieni mäntymetsä.


Kylästä löytyy kaunis kappeli, joka on nykyisessä muodossaan ollut vuodesta 1846 alkaen. Kappelin sisällä on vanhempaakin kalustoa, mm. saarnastuoli ja pyhää Annaa esittävä puuveistos.
Perimätiedon mukaan kappelin katossa olevan votiivilaivan olisi veistänut 1700-luvullä saarelle jäänyt merimies.
Saaren  nähtävyyksiin lukeutuu myös munkinkehät. Perimätiedon mukaan 1700-luvulla syntyneet neljä suurta kivikehää ovat lähellä sijaineen Kökarin saaren fransiskaaniluostarin munkkien rakentamia. On myös olemassa toinen tulkinta, jonka mukaan ne olisivat jäännöksiä keskiajalla yöpyneiden kalastajien asumuksista.


Jurmo on saari, jota voin suositella lämpimästi juuri omaperäisen luonnon vuoksi. Saarelta löytyy luontopolkuja joita pitkin on helppo kulkea. Saaren länsiosa on rauhoitettu lintujen pesimisen ajaksi 1.4. - 31.7. Muuten saarella voi liikkua vapaasti. Kohde on myös siitä mainio, että sinne pääsee myös yhteysalus M/S Eivorilla.

30 kommenttia:

 1. Jälleen uskomattoman kaunis postaus upeasta paikasta!

  VastaaPoista
 2. Hieno kuvareportaasi taas kerran. Tuo kappeli on sisätiloiltaan ihan kuin pieni kirkko. Noita votiivilaivoja löytyy yleensä pääosin rannikon kirkoista, joten tuo tarina saarelle eksyneestä laivanveistäjästä voi pitää paikkanskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset JPK. Kappeli oli todella kuun kirkko minikoossa =D.

   Poista
 3. Ihanaa karunkaunista luontoa ja kuvasi on taas oikein hienoja. :) Jurmossa haluaisin päästä joskus käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Elina =). Ei muuta kuin tilamaan tikettiä M/S Eivorille =D.

   Poista
 4. Ompa hieno saari. Kenkäkuvakin on ihana <3

  VastaaPoista
 5. Oih. Jurmo on jälleen yksi niistä paikoista jonne haluaisin päästä ehdottomasti käymään. Olen käynyt siellä lapsena ja saaren karu luonto on jäänyt kyllä lähtemättömästi mieleen. Olimme liikkeellä ystäväperheen veneellä ja muistan ettemme olleet laiturissa vaan ankkurin kanssa sen pitkän kivikkoisen rannan tuntumassa ja soudimme jollalla maihin. Lisäksi muistan sieltä savustetun kampelan, jota saimme. Myös Utössä kävimme samalla reissulla. Oli ihana katsoa kuviasi sieltäkin. Utön maisemia en kyllä muista itse mutta mahtavaltahan ne näyttivät. Olemme jo pitkään suunnitelleet menemistä noihin saariin M/S Eivorilla. Ehkä ensi kesänä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin tuumasta toimeen ja suunnittelemaan ensi kesäksi retkeä saaristoon. Voin suositella lämpimästi =D.

   Poista
 6. Hello Katinka,
  Verry good shots. So wonderful these images of this fantastic place.
  Shot 4 is very great with the boats and the two little houses.
  And what's that...my shoe...I was lost him...!!! (Haha...!!)

  Many greetings,
  Marco

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks a lot Marco. Thank goodness that you found your shoe =D. There it is in Jurmo, so you have to go next summer get it =D.

   Poista
 7. Todella kutkuttava kuvasarja - mieli rauhoittuu kun noita katsoo.

  VastaaPoista
 8. Upea paikka! Saaristo on todella kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka oli todella omalla karulla tavalla upea, erilainen.

   Poista
 9. Jurmon punaiset mökit on ihastuttavia.
  Vain kymmenkunta ihmistä ympärivuotisina asukkaina !! on aika yksinäistä oloa, luulisin.
  Mutta kuvasi on kauniit, kuten odottaa osasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Orvokki =). Siellä todella kaikki tuntee toisensa. Tietyllä tavalla hyvä mutta voi siitä olla harmiakin =D.

   Poista
 10. Kaunis postaus ja ihanat, puhuttelevat kuvat. Karuus ja kauneus toi minullekin mieleen lapin :)

  VastaaPoista
 11. Upealta paikalta vaiukuttaa tuo Jurmokin. Kauniita kuvia ja mielenkiintoisia tarinoita. Olet aikamoinen historiantuntija! Minullekin tuli joistain kuvista, joissa on sellaisia varpukasveja, Lappi mieleen. Ihan kuin Lapin maaruskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Marle =). En minä juurikaan historiaa tunne, mutta kun käy mielenkiintoisissa paikoissa niin on mukavaa ottaa selvä =D.

   Poista
 12. Todella kaunis saari tuo Jurmokin. Monia kuvauksellisia kohteita, jotka olet ikuistanut kauniisti.

  VastaaPoista
 13. Jurmo on kyllä upea paikka ja siellä haluamme käydä joka vuosi! Jos tuulet ovat suotuisat, niin Kaminamilla ehtii sinne viikonloppunakin - tosin koko sunnuntaipäivä pitää varata kotimatkaan. Mahtava tuo lintukuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Merenneito. Teillä on siellä ihania kohteita lähellä =).

   Poista
 14. Jurmo on niin hieno paikka karuudessaan. Olemme käyneet siellä pari kertaa. Ehkä se oli hyväkin, että Kustaa Vaasa määräsi saaren poltettavaksi, siitä tuli meille nykyajan matkaajille eksoottinen paikka. Jurmossa on kuvattu yksi vanha suomielokuvakin, en sitä onnistunut löytämään, kun se nimessä ei esiinny sanaa Jurmo. Mutta jossakin vaiheessa, kun sen löydän, kerron. Sinulla on monta kivaa saarikohdetta tuolla esittelyssä. Palaan niihin, kunhan ehdin.
  ps. olen vaihtanut blogin nimen. Se on nyt Tuula's life / ja ekassa "luvussa" kerron, mitä minulle nyt kuuluu. Käy kurkkaamassa, kun ehdit. Ja minä palaan näihin upeisiin vierassatamiin.
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Tuulia. Niin se historia muokkaa nykyisyyttä =). Pitää ehdottimasti tulla katsomaan sinun uutta blogia =). Ihanaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 15. Ihania merimatkoja olette taas kesän ja syksyn aikana tehneet. Kuvat on todella hyviä, eläviä ja taidokkaasti rajattuja. Niistä välittyy hyvin kylän tunnelma. Aurinkoista viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokse Mariamaria =). Neljässä viikossa ennätti monta paikkaa näkemään. Vielä on noin seitsemän kohdetta tulossa ja sitten on reissu kirjoitettu muistiin. Ihanaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista