keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Vänö - lampaita ja kaunista saaristo maisemaa

Kun Nötö oli koluttu läpikotaisin, jatkoimme matkaa seuraavaksi kohti Vänötä. Minusta nämä saarten nimet ovat todella ihania =D. Vänöseen matkatessa oli todella hyvä keli ja suotuisat tuulet. Kuitenkin kun saavuimme satamaan, oli se melko tuulinen. Vaan hyvin Kippari jälleen hanskasi veneen ja saavuimme turvallisesti satamaan. Tuulia oli kyllä riittänyt tänä kesänä ihan yli omien tarpeiden.
Vänö on Kemiönsaareen kunnan ulkosaari, jossa asuu läpi vuoden reilut kymmenkunta asukasta. Kesäaikaan väkimäärä moninkertaistuu, kun kesäasukkaat saapuvat saarelle. Vänön saaristoon kuuluu noin 150 saarta.
Satamamaksu maksettiin vierasvenesatamassa laiturin päässä olevaan laatikkoon. Aivan sataman läheisyydestä löytyi grillipaikka ja kahvila, jonka yhteydessä oli pieni saaristolaiskauppa. Täällä oli tarjolla aivan herkullisia leivonnaisia. Juniorin oli tehnyt koko reissun ajan mieli lampaan taljaa. Ahvenanmaalla taljojen hinnat olivat melko korkealla, mutta Vänöstä se löytyi! Kohtuu hintainen, kaunis ja Vänössä eläneen saaristolaislampaan talja. Ihana lämmin muisto kesämme reissusta ja ennen kaikkea Vänön saaresta.


Puodissa oli taas tarjolla vaikka mitä tarpeellista ja hyvää.


 Sataman läheisyydestä löytyi myös Pidä Saaristo Siistinä Ry:n huussit.Saaristoaluslaituriin oli kiinnitetty vene, joka oli "pientä laittoa vailla" =D. Onkohan tämä se merenkävijän "remontoijan unelma" kuten asuntomarkkinoilla sanotaan.
Hauskinta oli, että aluksen perässä kasvoi vallan luonnon kukkia =D.
Kun olimme nauttineet kahvilassa päiväkahvit, lähdimme tutustumaan saaren kauniiseen luontoon. Yksi nähtävyyksistä on saaren kappeli, jonne oli hyvin opastettu tie. Tie oli välillä pelkkää nurmikenttää, joten se oli aivan ihanaa kävellä.


Nykyisen kappelin edeltäjästä on olemassa merkintöjä jo vuodelta 1680. Yksinkertainen risti ja ankkurikettinki ympäröivät paikan, jossa oletetaan vanhan kappelin sijainneen. 1800-luvulla oli kappelista vielä jäljellä jäännöksiä, jotka tuhoutuivat myöhemmin tulipalossa.
Vänön nykyinen kappeli on rakennettu vuonna 1975. Se oli matkamme uusin kappeli. Ensimmäinen silmäys kappelista oli jännittävä, se oli... erilainen. Heti ensimmäiseksi rakennuksesta ei tullu mieleen lainkaan kappeli. Mutta kun asiaa oli hetken makustellut, alkoi tämäkin näyttää omalla karulla tavallaan viehättävältä ja siis kappelilta =).


Myös tässä kappelissa alttaritauluna oli kaunis saaristolaismaisema. Kappelissa järjestetään kesäisin jumalanpalveluksia.
Yksi kappelissa olevista taideteoksista on Neitsyt Maariaa ja Kristus-lasta esittävä krusifiksi.


Kolmimastoisen kirkkolaivan on tehnyt Johannes Rousku.


Kappelin ulko-oven yläpuolella oli laivan keulakuva. Fregatti upposi vuonna 1854 Vänön länsipuolella. Sukeltajat nostivat laivan keulakuvan myöhemmin merestä 1970-luvun alussa. Keulakuva esittää luultavasti Englantia 800-luvulla hallinnutta kuningas Alfredia.


Kappelista jatkui pieni polku kohti merenrantaa.
Rannalta löytyi todella upea hiekkaranta. Tästä oli jo maininta satamassa. Jos olisi ollut yhtään lämpimämpi päivä (aurinko kyllä paistoi, mutta tuuli oli viileä) olisi ollut ihanaa lököillä täällä!
Vänön saarella oli todella kiva luonnonpolku. Polun varrella vaihtui maisema tiheään tahtiin ja kävi välillä merenrannalla. Luontopolku oli hyvin merkitty.


Luontopolun jälkeen menimme laittamaan ruokaa veneelle ja odottelimma samalla ystäviä saapuvaksi. Heillä on kesäasunto Högsåralla ja he olivat tulossa treffaamaan meitä Vänöseen. Illan mittaan totesimme, että tuuli puhalsi edelleen satamaan melko ikävästi ja niinpä saimme kutsun siirtää veneemme heidän uuteen laituriin Högsåralle. Ei muuta kuin köydet irti ja menoksi ja puolen tunnin päästä olimme jo perillä. Vänö tuli siis nähtyä yhden päivän aikana =D.

8 kommenttia:

 1. No nyt on kappeli ihan eri maata! Edellisessä paikassa se oli herkkä ja valoisa, tämä jotenkin surumielinen tummine hirsiseinineen. Kauniita maisemakuvia ja mielenkiintoisia kuvia yksityiskohdista. Komea puuvene on tosiaan hieman laittoa vailla, mutta pysyy pinnalla kuitenkin. Ehkä kohta pääsee kalliolle toisen rungon viereen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tämä kappeli todella hieman yllätti =). Ja todellakin tuo alus taitaa olla jonossa tuonne kalliolle =D.

   Poista
 2. upea paikka ja postaus jälleen:) Kiva nähdä saaristoa kuvien kautta!

  VastaaPoista
 3. Hieno postaus ja ihanat kesäiset kuvat! :)

  VastaaPoista
 4. Upea saari! Nuo rantakalliot ovat hienot. Sympaattinen kappeli vaikka ei ehkä ihan kappelilta näytä ensi katsomalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saari oli kaunis ja kappeli erikoinen juuriin ensikatsomalta =).

   Poista