perjantai 25. marraskuuta 2016

Uusi vanha kuva

Jostain syystä minulle tulee mustavalkokuvasta mieleen aina vanha kuva. En jostain syystä osaa ajatella mustavalkoisuutta tehokeinona, vaikka sitä se juuri on parhaimmillaan. Ehkä mieleeni on juurtunut tuo vanhan ajatus siitä, että ennen kaikki kivat olivat mustavalkoisia. Sitten myöhemmin tulivat värikuvat, joista värit haalistuivat hassusti =D. Pyörittelin tänä iltana aikani kuluksi muutamia valokuvia, joista tein mustavakoisia käyttämällä Nik Collectionin Silver Efex Pro Pluginsiä Lihgroomissa. Kuvankäsittely jakaa ihmiset ja mielipiteet. Itse tykkään, että se on toiseksi kivointa heti itse valokuvaamisen jälkeen koko harrastuksessa. Kuvankäsittelyssä voi kokeilla rajattomasti niin omia taitoja kuin hyvänmaun rajaa. Tässä kohtaa vuodenaikaa kuvauskohteita on vähän harvakseltaan, joten pyöritellään sitten vanhoja kuvia uuteen kuosiin =D.


Tämä rakennus sijaitsee Utön saarella. Itse rakennus on vanha eikä ympärillä ole mitään, mikä paljastaisi kuvan pari vuotta sitten otetuksi. Kuva voisi siis olla oikeasti vanha (paitsi että se on digitaalisessa muodossa).


Laivat odottavat Ruotsissa Waxholmin satamassa matkustajia. Tämä kuva on jo vähän muuttunut keltaiseksi ajan saatossa. Onhan se sentään otettu viimekesänä, monta kuukautta sitten =D.


Saltsjöbadenista näin vanhoja kuvia paikanpäällä, jotka olivat mustavalkoisia. Piti ihan pakosti kokeilla, miten viime kesänä otettu kuva toimisi. Tuleeko tästä vanhan ajan fiilis? Olikohan ennen vanhaan kukkaruukkuja tuhkakuppeina?


Tämä kuva on Suomenlinnasta ja ympäristö on vanha. Laivakin on vanha, tosin uutta tuotantoa. Miehistöllä on vanhaan aikaan sijoittuvat vaatteet. Tätä voisi melkein luulla vanhaksi kuvaksi, vai mitä?


Maisema Suomenlinnan rannalta viime kesältä.


Porvoossa oli paljon tarjolla vanhoja rakennuksia. Jos ihmisten vaatteet eivät paljasta, että kuva on viime elokuulta, niin autot paljastavat sen viimeitään =D.


Porvoon makasiinit ovat oikeasti vanhoja. Olisi tosi kiva nähdä näistä otettu, oikeasti vanha kuva. Tässäkin kuvassa on ainakin kolme elementtiä, jotka kertovat, että kaksituhatta luvulla eletään.


Toimiiko hirvi mustavalkoisena? Hmmm... ei ehkä välttämättä. Tästä tulikin mieleen, että en ole juurikaan koskaan nähnyt eläimistä otettuja vanhoja valokuvia. Muista siis kuin hevosista ja lehmistä, villieläimistä. Johtuukohan se siitä, että ennen vanhaan ei ollut niin hyvää kalusta luontokuvaukseen. Rakensivatkohan silloiset ihmiset koskaan piilokojuja eläimiä kuvatakseen?


Kökarin saaren hautausmaalla oli vanhapuoli, joka oli oikeasti vanha. Kuva tosin on kaksi kesää sitten otettu =D.Tällaisia pohdintoja tältä illalta mustavalkokuvista. Mitä mieltä itse olette? Katsotteko mieluummin värikuvia vai mustavalkokuvia? Itse huomasin kuvia käsitellessäni, että esim. taivaasta sai irti enemmän mustavakokuvissa. Pilvet näkyvät paljon vahvemmin. Samoin näkyivät myös kameran kennolla olleet roskat =D. Nic Collectionissa on muitakin pluginejä kuin tämä mitä käytin. Ne ovat ilmaisia ja pääset lataamaan ne itsellesi täältä. Jos vaikka innostuisit kokeilemaan=D.

13 kommenttia:

 1. Eniten tykkäsin Utön rakennuksesta, tuossa kuvassa on niin hyvä fiilis. Voisi kuvitella että se on vanha kuva.Ihana kuva sommittelultaankin.
  Kolmannessa kuvassa kaipaisin tuon kalustuksen tilalle, puisia vaaleita kalusteita, sellaisia "kartanotyyppisiä". Tarkoitan että silloin tuohonkin kuvaan tuli vanhan kuvan tunnelma.
  Porvoon makasiinit tuo taas mieleen vanhan kuvan, huolimatta antenneista ja aurinkovarjoista.
  Ehkä ennen eivät tavalliset kuvaajat ole tuhlanneet kallisarvoista filmiä villieläimiin, kun niitten paikallaan pysyminenkin on vähän kyseenalaista. Metsästyksen saaliskuviahan kyllä näkee.
  Tykkään kyllä mustavalkoisista, joihinkin kuviin se sopii tosi hyvin. Leikittelen joskus kuvilla, joita en sitten mihinkään laita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki. Hyvin bongasit Porvoon kuvasta antennit ja aurinkovarjon =D. Se kolmas olisi ollut peräpoiju veneessä. Minusta on kanssa hauskaa leikitellä kuvankäsittelyllä ja katsoa, miten todellakin erilaisia tunnelmia sillä saa kuvaan aikaiseksi.

   Poista
 2. Suomenliinnakuvasi on hieno. Hirven tuijotus on aika tehokas mustavalkokuvasa. En oikein innostu mustavalkoisista kuvista. Kylä varikuvat ovat reilusti mielenkiintoisempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Kvilttaaja =). Itse pidän kanssa värikuvista ja vieläpä melko värikkäistä sellaisista =D.

   Poista
 3. Párekin Palvelijatar26 marraskuuta, 2016 22:11

  Mustavalkoiset kuvat ovat upeita ja haastavia. Niitä on vaikeampaa manipuloida kuin värikuvia, kun valot ja varjot tulevat todella terävinä esiin. Toisaalta onnistuessa tulos on aina huiman hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta joka sana. Huvittavaa oli, että yhdessä näistä kuvista todellakin tuli esiin hirmuinen määrä kameran peilissä olleita roskia =D. Värikuvassa ne eivät näkyneet juurikaan.

   Poista
 4. Kyllä näistä jäi hyvin sellainen fiilis, kuin olisi katsellut vanhoja kuvia!
  Tietty jotain modernia yksitiskohtaa lukuunottamatta.
  Seitsämäs oma suosikkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mirjam-Matilda. Piti ihan käydä tarkistamassa, että mikä se seisemäs oli =D.

   Poista
 5. Alan yhä enemmän ja enemmän tykätä mustavalkoisista. Tehokeinona se on (tai taitaa olla) paras "väritys".
  Sinun näistä kuvista, kun oikein tutkailin, tykkään ehkä eniten nro 4:sta. Paitsi että muutkin on kivoja ja hienoja.

  VastaaPoista
 6. Löysin blogisi äskettäin ja tykästyin! Itse en ole ollut mikään mustavalkoisten kuvien suuri fani, mutta se on pitkälti johtunut varmaan omasta ymmärtämättömyydestä. Nyt kun on hiukan tutustunut mustavalkokuvauksen periaatteisiin kirjallisuuden avulla, niin johan aihe aukenikin ihan uudella tavalla! :D Pidän hirmuisesti vanhoista mustavalkoisista valokuvista, ne ovat usein niin harkitun näköisiä ..Johtuen ehkä filmien aikakaudesta, oli parempi onnistua kerralla! :) Näistä sinun kuvista tuo neljäs on ehkä oma suosikkini, se on kuin tehty mustavalkoiseksi alunperinkin! :) 

  Mukavaa alkanutta vuotta ja oikein hyviä kuvaushetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva, että löysit! Hih... piti ihan käydä katsomassa, mikä kuvista oli neljäs =D. Minäkin pidän ehkä enemmän värikuvista ja yleensä vielä tosi värikylläisistä (kuten ehkä olet huomannut, jos olet katsellut muita postauksiani). Yritän kuitenkin välillä laajentaa katsantakaani myös =D.

   Poista