sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Kalamaja Tallina

Telliskiven ja Depoo torin laitamilta alkaa Kalamajan kaupunginosa. Alue on täynnä kauniita värikkäitä, yleensä puusta rakennettuja vanhanaikaisia työläisasuntoja. Sana "kalamaja" tarkoittaa kalataloa ja nimi juontaakin juurensa 1300-luvulle, jolloin alueella asuivat kalastajat, kalakauppiaat ja veneenrakentajat, eikä ihme, sillä olihan meri ihan vieressä.


1800-luvun lopulla tilanne muuttui, sillä Tallinna yhdistetiin Pietariin rautatien avulla. Aluelle rakennettiin tehtaita ja niiden mukana tulivat tehdastyöläiset. Heitä varten rakennettiin 1920- ja 1930-luvulla nk. "Tallinna taloja". Talot olivat kaksi tai kolme kerroksisia joissa oli symmetriset, yleensä puusta rakennetut sivet. Puisia siipiosia erotti toisistaan kivinen porraskäytävä. Näitä taloa löytyy Kalamajan alueelta noin viisisataa kappaletta.
Ruska oli kauneimmillaan. Puistot ja teiden varret hohtivat keltaista.
Kalamajan alueelle oli rakennettu myös uusia taloja sekä ehostettu vanhempia. Uusien talojen muoto myötäili hienosti alueelle tyypillisiä taloja. Minusta on hienoa, että osataan ottaa huomioon historia ja kunnioittaa sitä.


Kalamajan ainoa kirkko sijaitsee Kalju kadulla. Se on baptistikirkon ensimmäinen toimintapaikka Tallinnassa. Kirkko on rakennettu 1902 kalkkikivestä. Kalju tarkoittaa suomeksi kalliota. Katu nimettiin vuonna 1945 Kaljuksi. Tällä eleellä haluttiin symbyloida uskonnon perustaa.


Kauniita ovia. Ovi on minusta jotenkin tosi symbolinen. Oven voi sulkea perässään ja sen voi myös avata. Elämässä voi avata uusia ovia ja saada uusia mahdollisuuksia. Koskaan ei tiedä, mitä oven takaa löytyy.


Kävelimme ristiin rastiin katuja ja ihastelimme rakennuksia. Jos asuisin Tallinnassa, haluaisin asua tällä kodikkaalla asuinalueella. Paikka on kuitenkin melko lähellä Tallinnan keskustaa, mutta silti omassa rauhassa.


Ulkoilun lomassa kävimme syömässä välipalaa Boheem kohvikissa (kahvila). Kipparini oli selvittänyt etukäteen, että täältä saisi hyviä lettuja. Ja kuka nyt ei letuista tykkäisi!
Paikka oli virolaiseen tyyliin rennon kotoisasti sisustettu. Me löysimme paikan, jossa muhkea sohva suorastaan kutsui meitä. Ulkona kävi pieni kylmä viima, joten oli ihanaa istahtaa lämpimään.


Ja sitten se lettu. Sisällä oli kinkkua ja juustoa. Dippejä sai valita kolmesta eri vaihtoehdota. Tarvitseeko kertoa, miltä maistui? Kuvittele, että ensin kävelet raikkaassa tuulisessa syyssäässä ja saat eteesi tällaisen herkun. Se oli melkein kuin oli käynyt taivaan portilla =D.
Khöm... ja siis eihän se ollut ainut lettu jonka söin. Piti saada maistaa tätä makeaakin versiota. Tosin rehellisyyden nimissä pitää kertoa, että jos olisin tiennyt miten iso ja ruokaisa oli ensimmäinen, en olisi tilannut tätä. Vaan hiljalleen sekin meni alas, oli se vaan niin hyvää =D. Kyllä lettu vaan on aina niin lettu. Boheemin löydät osoitteesta Kopli 18. Voin suositella todella!


Lähellä Boheem Kohvikkia oli tatuointi ja lahjatavara kauppa. Näyteikkunassa houkutteli hauskat tavarat, joten päätimme poiketa sisään. Yllätys oli suuri, kun tervetuloa sisään toivotus tuli niin selvällä suomenkielellä, että sen sanojan oli pakko olla oikeasti suomalainen. Ja niinhän hän olikin! Takahuoneessa tatuointisession keskeytti itse Wilma Schlizewski! Hän kertoi, että asustelee nykyään sekä Virossa että Suomessa. Wilmalla oli myytävänä vaikka mitä kivaa. Ostimme häneltä Kekkosen pään muotoisen vaniljan tuoksuisen ilmanraikastimen autoon =D.
Kalamajan reunamilla, lähellä Telliskiveä, oli rakennettu uutta ja lisää oli tulossa. Kalamajan alue on voimakkaasti kasvattamassa suosiotaan ja siitä on kehkeytymässä "boheemi" asuinalue. Kun menet Tallinnaan, ota kunnolla aikaa ja lähde tutustumaan tähän alueeseen. Vietä päivä ihaillen kauniita historiallisia rakennuksia ja istahda välillä lepäämään alueen lukuisissa kahviloissa.

17 kommenttia:

 1. Kiitos, tosi ihana kuvaretki jälleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi itsellesi että jaksat matkata mukana =).

   Poista
 2. Moikka! Kuvat ovat ihania, talot ovat kauniita! Mukava "käydä" entisessä kotikaupungissani. Kiitos! Pari huomautusta: Viron kalju on tietenkin kiveä, mutta sana tarkoittaa kylläkin laajempaa käsitettä eli kalliota. Suomen yksi,lempinimistä on "Kaljurand" eli Kallioranta. Toinenkin liittyy kieleen: Viron suomenkielinen nimi on Viro. Tämän voi käydä tarkistamassa esimerkiksi Viron tasavallan suurlähetystön ovesta Helsingissä. Siellä lukee: Eesti vabariikin suursaadkonda - Viron tasavallan suurlähetystö. Jos kutsumme Viroa Eestiksi, on meidän ryhdyttävä puhumaan myöskin Sverigestä, Norgesta, Dannmarkista Great Britanniasta nyt puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heikki =). Olen aina miettinyt tuota, että onko se Eesti vai Viro. Nyt tiedän. Käyn korjailemassa tuonne tekstiinkin, niin ei jää väärin =).

   Poista
 3. Hello Katinka,
  Wonderful pictures with all autumn leaves.
  And what a lovely meal..hhmm..!! That looks well.

  Kind regards,
  Marco

  VastaaPoista
 4. Párekin Palvelijatar06 marraskuuta, 2016 14:29

  Voi sentään, kyllä se niin on, että pakko on ensi keväänä tai kesänä mennä tutkimaan mitä kaikkea uutta on Tallinnassa nykyisin tarjolla. Viime kesänä reissu jäikin väliin. Kiitos jälleen hienosta esittelystä ja upeista kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa olla hotellissa muutama yö niin ennättää nähdä paikkoja rauhassa =D.

   Poista
 5. Kyllä sait taas mielenkiinnon heräämään! :) Mitä rakennuksia ja mitkä letut!
  Tästä otettava taas ylös kohteita omiin retkiin.Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin todella suositella käymään. Minusta on mukavaa laajentaa retkeilyä Tallinnassa vanhankaupungin "ulkopuolelle" =D.

   Poista
 6. Onpa kauniita kuvia! Itsekin tykkään kuvata noita erikoisia ovia kaupungeissa.. Aivanko se olisi jokun tehtävä aina löytää mahdollisimman erikoisia ovia kaupungista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitokset =). Ovet ovat kiehtovia =D. Minunkin tulee monesti kiinnitettyä niihin huomiota ja jopa kuvattua.

   Poista
 7. Niin hienoja rakennuksia, etenkin noista ovista tykkään:) Ja, tuo lettupaikka on laitettava muistiin=D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa. Tykkäsin tosi paljon alueesta =).

   Poista
 8. Tosi kiva nähdä vankila erilaisesta näkövinkkelistä kuin itse olen nähnyt. Harmi, että ette päässeet vierailemaan siellä, mutta uskon että se on oikeasti vaarallinen. Näitkö mun sisäkuvat sieltä vielä? https://mrssuvi.com/2016/05/30/patarei-prison-tallinn/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, pitääkin heti käydä katsomassa sinun kuvat =). Minustakin on kuva nähdä muiden ottamia kuvia samoista paikosita =D.

   Poista