keskiviikko 21. elokuuta 2019

Mohni tuletorn - Viro

Viinistun satama oli minulle yksi lomamme kohokohta siitä syystä, että sieltä sai kyydin viidellätoista eurolla (2019) Viinistun edustalla sijaitsevalle Mohnin saarelle. Ja mikä oli se kohokohta? No tietysti se, että saarella sijaitsi Mohnin majakka! Sehän oli meikämandoliinille majakkahullulle ihan paratiisi =D.
Saarelle on mahdollista mennä omalla veneellä, jos rantautuu saaren hiekkarannalle. Varsinaista vierasvenelaituria saarella ei ole. Matka Viinistun satamasta Busterilla kesti 10 - 15 minuuttia. Kuskin kanssa sovittiin, monenko tunnin päästä hän tuli hakemaan takaisin.
Ensimmäinen majakka Mohnin saarella oli puinen ja se rakennettiin vuonna 1806. 20 metriä korkea tiilimajakka rakennettiin sen tilalle vuonna 1852. Pian kuitenkin selvisi, että silloiset tiilet eivät kestäneet kovaa meri-ilmastoa ja vuonna 1871 majakkaa pidennettiin seitsemän metriä ja se vuorattiin uudelleen uudella tiilikerroksella.


Majakan muutokset eivät olleet vielä siinä. Vaan toisen maailman sodan jälkeen majakka vuorattiin betonilla. Onneksi betonivuoraus poistettiin vuonna 1998, sillä minusta majakka on paljon kauniimpi juuri näin. Tiilien tippumisesta varoitettiin majakan juurella, mutta silti pinta on elävämpi juuri näin.
Saarelta löytyy muutama Neuvostoliiton rajanvartiolaitoksen aikoinaan rakentama talo.
Mohnin saari on oivallinen retkikohde. Saarelta löytyy ihania paikkoja, missä voi levähtää viltin kanssa ja syödä retkiherkkuja. Saarella on myös merkitty luontopolku, joka on oivallinen tapa tutustua saaren maastoon. Saari on pitkulainen ja sieltä löytyi upeita hiekkarantoja, metsää, kukkia, vaikka mitä! Tykkäsin tästä saaresta aivan valtavasti, enkä pelkästään majakan vuoksi =D.
Katajan ja kellojen yhteinen syleily =D.


Jopa kivikossa voi kasvaa kauniita kukkasia.


Mohnin majakka on 33 metriä merenpinnan yläpuolella ja sen valo näky 10 merimailin päähän. Itse ihastuin tähän saareen valtavasti, joten siksi voinkin suositella, että jos menet Viinistun satamaan, ota ehdottomasti tämä saari retkikohteeksi, vaikka et olisikaan majakkahullu =D.

2 kommenttia: