Aleksanterin kirkko on rakennettu vuosina 1881 - 1884 Kreenholmin tekstiilitehtaan työntekijöitä varten. Kirkon on suunnitellut pietarilainen arkkitehti Otto Pius von Hippius.
Kirkon kellotorni tuhoutui vuonna 1944, mutta sen on sittemmin korjattu. Tornissa oli muutamassa kerroksessa Viron kirkkohistoriasta kertova näyttely. Ylimmästä kerroksesta oli jälleen kauniit näkymät.
Kirkkorakennus on kahdeksan kulmainen. Kirkossa on hyvä akustiikka ja sen vuoksi siellä järjestetään jumalanpalvelusten lisäksi kulttuuritapahtumia.
Aleksanterin kirkon läheltä löytyy "Ruotsin leijona". Leijona on pystytetty muistoksi Kaarle XII:n menestyksestä Narvan edustalla vuonna 1700. Tuolloin suuressa Pohjan sodassa voitettiin Narvaa piirittäneet venäläis joukot. Tukholman kuningaskunta lahjoitti leijonan Narvan kaupungille. Se on jäljennös Tukholman kuninkaanlinnan edustalla olevasta patsaasta. Tämäkin muistomerkki tuhoutui toisessa maailman sodassa ja se pystytettiin udelleen vuonna 2000, jolloin oli taistelun 300-vuotispäivä.
Muistomerkistä löytyy kirjaimet MDCC tarkoittavat vuotta 1700 ja lause "Svesia memor" tarkoittaa Ruotsi muistaa.
Seuraavaksi oli vuorossa Ylösnousemuksen kirkko. Ulkomuoto paljastaa heti, että kyseessä on ortodoksinen kirkko.
Menossa oli messu, jota seurasimme hetken aikaa. Ortodoksisessa kirkossa on aivan ihanat ja koristeelliset puitteet. Messua kuunnellessa tuli rauhallinen olo.
Narva joen yli meni silta Ivangorodin puolelle. Sillan molemmin puolin oli rajamuodollisuudet, siksi sillalla seisoi autojono.
Kiitos näistä upeista kuvista ❤️ Kahdesti olen käynyt, mutta kirkot on kiertämättä. Ja tuonne torniin haluaisin ehdottomasti kiivetä ❤️ Linnassa aikoinaan lasten kanssa vierähti useampi tunteroinen...
VastaaPoistaVoi kiitos Rita <3. Kun menet Narvaan seuraavan kerran, käy ihmeessä katsomassa myös kirkot =D.
Poista