perjantai 13. marraskuuta 2015

Metsätähti

Nyt kun syksy ja harmaus iskee päälle ihan tosissaan, katsellaa vielä vähän kukkakuvia metsätähdestä. Olin tehnyt tämän postauksen jo kesän alussa, vaan niin oli jäänyt unholaan. Eikös nyt ole hyvä aika katsoa kukkakuvia? Nämä kuvat olen ottanut pursiseuramme saaressa. Olen tottunut näkemään valkoisia pikkuisia kukkia. Sitten vastaani tuli muutama yksilö, jolla oli terälehdissä todella kaunista vaaleanpunaista väriä. Jäin ihan miettimään, että mistähän tuo punainen väri johtuu? Ken tietää niin kertokoon ihmeessä, olisi mukava tietää =). Onko kyseessä ihan joku muu laji?


Kun näin kauniin kukan näkee, pitää kaivaa macro-objektiivi esiin =D. 


Metsätähti kasvaa nimensä mukaisesti metsässä ja on monivuotinen esikkokasvien heimoon kuuluva kaunis valkoinen kasvi. Tiesittekö, että metsätähti on Ruotsin Värmlannin maakuntakukka?


Tätä kaunista ja herkkää kasvia tavataan laajalti ympäri maailmaa. Näin ollen myös Suomessa metsätähti on hyvin yleinen koko Suomessa. Kasvin juurakko voi olla jopa 2-3 metriä pitkiä. Tämä selittääkin sen, miksi kasvi leviää laajalle alueelle metsässä.
 

Tämä kaunis kukka ei jostain syys kelpaa pölyttäjille. Ainut, joka on kukasta kiinnostunut on Melanostoma mellinum -kukkakärpänen. Onneksi laji leviää ja lisääntyy rönsyjen avulla. Kun pölytys on tehty, on metsätähden hedelmä pallomainen, siniharmaa ja verkkokuvioinen. Jossain siteerattiin, että se muistuttaa pientä jalkapalloa =D.
Kyllä luonto tarjoaa meille kaikkea kaunista ihmeteltävää =). Hyvää viikonloppua kaikille!

29 kommenttia:

 1. Piti ihan ottaa WSOY. "Uusi värikuvakasvio" (3.p 1991) käteen ja katsoa metsätähden kuvaa. Siinä kuvassa on kukassa kevyesti vaaleanpunaisia pilkkuja. Omasta mielestänikin metsätähdet ovat täysin valkoisia. Varmaan kasvupaikasta johtuuu kukkasi runsas punertavuus. Sievä kasvi ja hienot lähikuvat siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräs ystäväni Marja kommentoi facebookissa että oli lukaissut samaisesta teoksesta seuraavaa: "Teriö on kirkkaanvalkoinen, mutta voi aurinkoisilla paikoilla, eteenkin tuntuntureilla, tulla vaalean ruusunpunaiseksi. Lehdet ovat tällöin myös tavallisesti välitään jonkin verran ruskehtavampia ja koko kasvi matalakasvuisempi ja tanakampi". Eli metsätähti se todella on =D.

   Poista
 2. Värimuunnosta en osaa sanoa. Minä olen nähnyt vain valkoisia metsätähtiä. Yhtä kaikki metsätähti on kaunis olkoonpa vaaleanpunainen tai valkoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin minä olen nähnyt vain valkoisia tähän menennessä. Siksi kiinnitinkin tähän huimiota kun oli niin eri värinen =).

   Poista
 3. Oikein kauniit kuvat pienestä kaunottaresta!

  VastaaPoista
 4. Muito belo estes macros desta flor silvestre.
  Um abraço e bom fim de semana.

  VastaaPoista
 5. Minäkin olen nähnyt metsätähden vain valkoisena. Todella kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitkset Sussi =). Minäkin olin nähnyt tätä ennen vain valkoisia =).

   Poista
 6. Kiitos kommentistasi. Otaniemen lintutorni = Maarin lintutorni. Konemiehentieltä lähtee viitoitettu kävelytie tornille (400 m). Toinen reitti on Otaniementieltä lähempänä Kehä I:stä. Jätän auton yleensä Otaniementien ja Konemiehentien risteyksessä olevalle parkkipaikalle. Ko. tornista näkee lahden yli Elfvikin lintutorniin. Nyt on todella vähän vesilintuja. Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitokset koordinaateista! Pitääkin mennä tutustumaan. Näin syksyllä on todella vähemmän lintuja mutta keväällä on sitten vilskettä senkin edestä. Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 7. Kauniita kuvia, mutta en ole minäkään aiemmin nähnyt vastaavanlaista metsätähteä. Tosi luontoportin sivulla sanotaan, että joskus voi esiintyä vaalenpunaisia terälehtiä, mutta eipä siellä ollut syytä siihen enkä löytänyt muualtakaan netistä syytä vaikka monessakin paikkaa mainittiin vaalenpunaiset terälehdet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti aurinko on se juttu =D. Isekin näin tämän värisen ensimmäisen kerran. Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 8. Näitä on niin hyvä katsella, tulin juuri tuolta pimeydestä lenkiltä, masentaa tämä synkkä pimeys. Ihanaa viikonloppua Katinka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Tiia =). Onneksi tulee kesällä kuvattua niin paljon, että näitä katsellessa menee talvi nopeasti ohi =D. Ihanaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 9. Eine schöne zarte Blüte.

  Gruß
  Noke

  VastaaPoista
 10. Kauniita kuvia ja kaunis kukka :) Myös minä olen nähnyt aiemmin vain valkoisia metsätähtiä.

  Kukkakuvat kelpaavat aina, olen itsekin vähän hurahtanut kukkiin :D Macro tosin puuttuu vielä ja tulee puuttumaankin hetken, kun kunnon zoomi menee hankintalistalla edelle (mieli halajaa jo kuvailemaan eläimiä vähän enemmän), eli toistaiseksi yritän vielä kuvailla kukkia muilla linsseillä, kun en malta niistä erossakaan pysyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nunu. Tämä valokuvausharrastus todella imee rahaa. Mieli tekee aina vain parempia objektiiveja ja kunnollinen kun maksaa aina paljon (huokaus). Kerro ihmeessä kun olet zoomin hankkinut, että millaiseen päädyit =).

   Poista
 11. Hello Katinka,
  Very nice pictures.
  Wonderful to see this special flower.

  Many greetings,
  Marco

  VastaaPoista
 12. Niin kauniit valokuvat! En ole ennen värillisiä metsätähtiä nähnyt, vain valkoisia. Todella kauniit värit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Marle =). Ensimmäinen kerta tämä väri oli minullekin =D.

   Poista
 13. Hienot makrot! En ole nähnyt vaaleanpunaisia tähtiä aikaisemmin.

  VastaaPoista
 14. Hyvähyvä! Kaunista jälkeä. Samalla myös hyvä demo aukon hallinnasta, jokainen saa valita oman syväterävyysaluesuosikkinsa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Pasi =). Tuon kakkulan kanssa on ollut aina jotenkin haastavaa ottaa juuri tuota syväterävyysaluetta haltuun. Tuntuu jäävän aina jotenkin liian pieneksi vaikka kuinka yritän säätää =).

   Poista