keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Sammalkehto ikioma

Olen jo aikaisemmin kertonut, että pidän kovasti metsistä. Ja siellä erityisesti sammaleesta. Sammalia on monia eri lajeja kun vain laskeutuu polvilleen macron kanssa, löytää ihan oman vihreän maailman. Jostain syystä minulla alkaa aina soimaan Ellan ja Aleksin kappale Aarre, kun löydän upean sammalikon. Minusta laulussa on tavattoman ihanat sanat:
"Jälkeen aamun seikkailujen, kun on aika päiväunen. Lähden metsään peiton mukaan, otan paikkaan jot ei kukaan tiedä. Mulla salareitti sinne on, sen kuuset peitti. Polku johtaa vihreälle, pehmeälle mättähälle. Siihen laitan hiljaa pääni, kuuntelen kun huilun ääni, kaikuu kuusen latvustossa. Keijut soittaa laulun jossa, tarina on tehty meistä, metsän pienimpien teistä. Levon hetken aika entää, keijut vierelläni lentää."

"Mulla metsässä on aarre soma, sammalkehto ikioma. Alla aarnikuusipuiden, piilossa silmiltä muiden. Metsässä on aarre soma, Sammalkehto ikioma. Keijut mua vartioi, huilut hellät mulle soi."

"Äidistä mä unta nään, kuinka hän mua sylissään, kantaa kun mä väsynyt oon, kietoo hellään kainaloon. Hän ei mua koskaan jätä, kehdossa nään unta tätä. Pitkään uinun, herään siihen, kun mä tunnen keijun siiven, kosketuksen poskellani. Nousen ylös kehdostani. Sammal tuoksuu lämpimänä, polkua käyn virkeänä, metsän halki varovasti. Keijut vie mut kotiin asti. Huiluillaan ne mulle soittaa,
kohta uudet leikit koittaa."

Nämä sammalkuvat on otettu Elisaasen luontopolulta. Joka kerta konttaan polvet märkänä kamerani kanssa sammalikossa ottamassa kuvia. Sen minkä kesä kastelee, sen se myös kuviaa. Kun menee ihan lähelle sammalta, tuntee myös sen suloisen tuoksun. Mietiskelin, että olisi upeaa oppia tuntemaan erilaiset sammalet. Niinpä piipahdin netissä katsomassa, että montako eri lajia niitä onkaan. Netissä kerrottiin: "Koko maailmasta tunnetaan lehtisammalia noin 10 000 ja maksasammalia noin 8 000 lajia. Suomesta on löydetty 884 sammallajia, joista 651 on lehtisammallajeja, 231 maksasammallajeja ja kaksi sarvisammallajeja". Oho...heh, onhan näissä oppimista =D. Jos saisi haltuun edes ne yleisimmät mitä itse tapaa metsässä.Pitänee kirjoitella joulupukille kirjettä, että toisi jonkilaisen sammaloppaan (jos sellainen olisi olemassa), että voisi sitten istahtaa sammalkehtoon tutkimaan  rauhassa mitä olen löytänyt =D.

20 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat! Sammaleet ovat todella kiehtovia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gunilla =). Minustakin niissä on sitä jotain =D.

   Poista
 2. ihana postaus!

  Ainakin Jouko Rikkinen on kirjoittanut kirjan jäkälät ja sammalet Suomen luonnossa, tämä vinkkinä joulupukille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi, ja kiitos vinkistä. Pitääkin heti "joulupukin avuksi" tutkia tuo vaihtoehto =).

   Poista
 3. Ihannia sammalkuvia. Mä ajattelin ihan samalla tavalla kun kuvasin viimeksi metsässä sammalia, että olisi kiva tietää niiden nimiä, samoin jäkäliä olisi kiva oppia tuntemaan, mutta uskin noita kaikkia koskaan oppisi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset CurryKaneli. Ei niitä varmastikkaan kaikkia opi ja liekö edes tulisi kaikki lajit vastaan. Vaan kun oppisi edes ne yleisimmät =).

   Poista
 4. Fotografias fantásticas e muito belas.
  Um abraço e continuação de uma boa semana.

  VastaaPoista
 5. Upeita kuvia! Melkein pystyi aistimaan metsän tuoksun ja kosteuden. Kuuntelin Ellan ja Aleksin biisin You Tubesta samalla kun katselin kuvia ja nautinto oli täydellinen. Musiikki ja sanat sopivat todellakin noihin kuviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marle =). Tykkään tosi paljon siitä kappaleesta ja se vaan alkoi heti soimaan kun konttailin sammalmättäällä. Teki ihan mieli itsekin kellistää sinne hetkeksi =D.

   Poista
 6. Aika mainiosti sopii tuo runo kuvien oheen. Sammalet on kyllä kauniita, varsinkin makrolla kuvattuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos JPK. Macrolla sammalikosta todella tulee esiin ihan uusi maailma, kuten jäkälistäkin =D.

   Poista
 7. Hi katinka,
  Hi katinka,
  I also like a lot of moss in the woods but also from other mosses. Beautiful pictures show you. Opening your photos with the little mushroom is magnificent. Also beautiful colors.
  Class.
  ***********************
  Hi Katinka,
  Pidän myös paljon sammalta metsässä vaan myös muista sammalia. Kauniita kuvia näyttää. Avaaminen kuvasi pikku sieni on upea. Myös kauniita värejä.
  Luokka.

  VastaaPoista
 8. Ihania sammalkuvia! Mahtavat värit ja tuon kappaleen suloiset sanat saivat melkein näkemään keijuja kuvissasi ;)
  Tänään viimeksi tepasteltiin siskon ja koirien kanssa lähimetsän sammalmättäillä. Näitä kuvia katsellessa tuli heti mieleen se mahtava metsän tuoksu, jota kilpaa koirien kanssa nuuhkuteltiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näit ihan oikein, keijuja siellä tanssikin =D. Luotin sinuun että löydät kyllä keijut =D.

   Poista
 9. Upeat kuvat sammalmättäistä!

  VastaaPoista