torstai 26. joulukuuta 2013

In guei giorni...

Harvinainen ja laaja italialaisen seimitaiteen ja -perinteen näyttely oli nähtävissä Tuomiokirkon Kryptassa. Näyttelyn nimi oli: "Ja tapahtui niinä päivinä". Näyttely kuullosti mielenkiintoiselta, joten päätimme mennä perheen kanssa katsomaan. Ja onneksi menimme. Käsin tehdyt seimet olivat suorastaan taidokkaasti tehty. Ihailtavia yksityiskohtia löytyi paljon.


Tässä muusikoita posket pullollaan.
Kylästä löytyi monenlaisia ammatinharjoittajia ja elämää.


Tältä kauppiaalta löytyy monenlaista herkkua vaikkapa joulupöytään.


Hövelin näköinen kauppias =D.


Seimi tarkoittaa eläinten ruokakaukaloa ja se oli tyypillisesti rakennetu puusta tai savesta. Syntymän jälkeen Jeesus-lapsi asetettiin seimeen lepäämään. Tämä kuuluu osaan jouluevankeliumia ja tarinaa ensimmäisestä joulusta.
Seimiperinne on vanha ja vahva italiassa. Sieltä löytyy jopa kauppoja, jotka ovat erikoistuneet seimeen laitettavien hahmojen ja pienoispatsaiden myymiseen. Seimi tuo italialaisen sydämmeen joulun.


Väsähtäneitä matkamiehiä =).


Tässäkin taitetaan matkaa tutusti aasilla, kuten Joosef vei Mariaa ennen Jeesuksen syntymää. Samusirkan joulutervehdyksen yhdessä osassa pieni poika myy oman rakkaan aasin Joosefille ja minä itken joka vuosi liikutuksesta (niin kävi tänäkin vuona). En oikein koskaan tiedä miksi? Siksikö, että pieni poika joutuu luopumaan rakkaasta lemmikistään vai siksi, että aasi pääsee tärkeään tehtävään, kantamaan Mariaa.
Tämä kalastaja huilasi pitkän merimatkan jälkeen.
Seimen tärkeimmät hahmot ja koko kuvaelman keskipiste on Jeesus-lapsi sekä Joosef ja Neitsyt Maria. Seimikuvaelman ympärille rakentuu lisää elementtejä jokaisen rakentajan oman mielikuvituksen mukaan. Asetelma voi kasvaa jopa kokonaiseksi kyläksi!
Ajatus omasta seimiperinteestä on kiehtova! Tällaisen voisi rakennella pikku hiljaa vuosi vuodelta ja täydentää kuvaelmaa. Italiassa myös perheen lapset osallistuva seimen rakentamiseen ja voivat askarrella sinne yksityiskohtia.


Minusta seimi kuvaa mahtavasti sitä, mistä kaikki on saanut alkunsa, esimmäisenä jouluna.

Italialaisen seimitaiteen ja -perinteen näyttelyyn voi tutustua vielä 6.1.2014 saakka, Tuomiokirkon kryptassa, Kirkkokatu 18. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna seuraavasti:

Ma - la klo 10–17
Su klo 12–18

Poikkeuksellisesti:
1.1. Uudenvuodenpäivä klo 12–18
6.1. Loppiainen klo 12–186 kommenttia:

 1. Voi kuinka kauniita kuvia! Itse olen miettinyt myös tuolla käymistä, ja mukavastihan se olisi vielä auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nonna! Paikka on ehdottomasti käymisen arvoinen, piipahda ihmeessä.

   Poista
 2. Ihan mielettömän ihania kuvia!!! Haluaisin kovasti päästä tuonne, mutta aika ei anna myöten, ei millään. Harmi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku, toivottavasti jossain vaiheessa tulee uusi tilaisuus =).

   Poista
 3. Katinka :) Kameranaiset ovat liikkuneet saman aiheen innoittamina, sinä Helsingissä, minä Turussa. Seimiteokset ovat vaikuttavia! Mukava nähdä myös Hgin versio. Kauniita kuvia olet ottanut. Iloa ja valoa loppuvuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, niin näköjään tehtiin =). Ihanaa oli nähdä myös sinun postaus aiheesta Turun suunnalta. Onnellista uutta vuotta myös sinulle!

   Poista