keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Kuvauskurssilla

Viimeviikolla otin yhden päivän lomaa leipätyöstäni ja osallistuin kuvauskurssille. Ajatelkaa, kokonainen päivä oman rakkaan harrastuksen parissa! Päivä oli kerrassaan upea. Kurssi järjestettiin Itäkeskuksen maamerkissä 14. kerroksessa.


Aamun aurinko nousi horisontissa ja tarjoilli suorastaan valomeren! Merellä meni rahtilaiva sopivasti ohitse.


Neljästoista kerros tarjosi hienot näköalat pitkälle Vuosaareen saakka.


Olen hankkinut järjestelmäkamerani Canon EOS 550D:n jo pari vuotta sitten. Olen kuvannut hyvin paljon automaattiasennolla, mutta nyt on alkanut kaivelemaan, että haluan ottaa kamerastani enemmän irti. Monissa tilanteissa ei ennätä säätää, kun kuvaustilanne on jo ohi, mutta että voisi säätää käsin edes niissä tilanteissa kun se on mahdillista. Testaillessani Canon 6D:tä tajusin, että ei se kamera niitä hyviä kuvia itsestään tee. Kuten koulutuksessakin myöhemmin kuulin, kamera on vain väline, kuten instrumentti muusikolle. Pitää osata käytää ja säätää, jotta pääsee parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.


Kurssilla opettajana toimi valokuvaaja ja valokuvakouluttaja Tiina Puputti. Olin jo aikaisemmin osallistunut Tiinan vetämään pienempään kurssiin, joten tiesin, että en tulisi pettymään. Tiinan tyyli opettaa on niin konkreettinen, että jopa blondi ymmärtää, mistä puhutaan =). Ja jos ei ymmärrä, niin Tiinalta uskaltaa kysyä.


Kamera ja manuaalit olivat mukana. Kerrankin sai räplätä kameraa koko päivän! Kävimme läpi perusasioita, niitä joita olin juuri kaivannut, tietoa oikeasta valoituksesta, aukosta, kameran säätöjä ja ISO arvoja. Perusteellisen teorian ja oman kameran säätöjen opettelun jälkeen saimme kolme kuvaustehtävää. Seuraavaksi kuvat, jotka toin näytille omasta tehtävästäni.


Ensimmäinen tehtävä oli ottaa kuva jostakin yksityiskohdasta joka olisi tärkeää. En tiedä, ovatko nämä lamput nyt niin tärkeitä, mutta yksityiskohta kuintenkin. Huomaan muuten jatkuvasti kuvaavani sisätiloissa lamppuja =D. Minusta nämä lamput olivat kauniit. Löytyivät kauppakeskus Itiksestä.


Toinen tehtävä oli kuva jossa näkyy liikettä. Kyykistelin kadulla ja odottelin autoa. Kauaa ei tarvinnut odotella kun auto jo tulisin. Minun onnekseni sattui myös pyöräilijä tulemaan samaan aikaan suojatiellä. Tuplasti siis liikettä =). Arvatkaas, törmäsivätkö he? No onneksi eivät =).


Kolmas tehtävä oli oma valinnainen ilmaisu joka on otettu joko ylöspäin tai alaspäin. Teimme kuvaustehtäviä yhdessä samalla kurssilla olleen Johanna kanssa. Tässä me sitten seistä törötämme Johannan kanssa kauppakeskus Itiksen joulupallossa =D. Pallot olivat kauppakeskuksen katossa.

Olin kurssista niin tohkeissani, että en nukkunut kunnolla kahteen yöhön ennen kurssia (kun odotin sitä niin kovasti), enkä yhteen yöhön sen jälkeen (koska olin ihan täpinöissäni). Nyt vain pitää jäsennellä ja harjoitella kaikkea mitä tuli opittua, jotta jossain vaiheessa voi osallistua jatkokursseille ja oppia lisää. Tiinaa voin suositella opettajana todella lämpimästi. Mikäli itse olet ajatellut osallistua valokuvauskursseille, voit käydä katsomassa Tiinan kotisivuilta, missä kaikkialla kursseja ja milloin, järjestetään. Pääset hänen sivuille suoraan tästä. ISO kiitos Tiinalle vielä hyvin antoisasta päivästä.

Kiitos myös kaikille kurssilaisille, päivä oli antoisa myös teidän ansioista kun sai vaihtaa ajatuksia ja vinkejä valokuvaamisesta. Toivottavasti nähdään jollain toisella kurssilla uudelleen!


10 kommenttia:

 1. Mä olen myös käyttänyt enimmäkseen erilaisia automaattisäätöjä samalla haaveillut valokuvauskurssista. Joitain opaskirjojakin on tullut haalittua ja aina kun pääsen niiden kanssa alkuun ja kokeilemaan, unohdan asiat ennen seuraavaa kertaa kun aiheeseen olisi aikaa syventyä. Kurssi olisi mun juttu, kun öytäisin vaan joskus sopivan täällä Turun-Seudulla.

  Toi ensimmäinen maisemakuva on ihan huippu: taivas liekehtii ja laivan hahmo horisontissa - vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merenneito! Kursseja kanttaa katsota mm. työväenopistosta. Olen tulevana viikonloppuna menossa sinne kahdeksi päiväksi kuvauskursille. Minulla on vähän sama haaste, että kun kirjoja ja oppaita katselee, luulee ymmärtävänsä ja muistavansa, mutta kun on kuvaustilanteessan niin hups, pää on ihan tyhjä. Niitä pitäsi opetella niin paljon, että asetukset tulisivat selkärangasta =).

   Poista
 2. Voi, olen aivan kateellinen, että olet päässyt tällaiselle kurssille! Minulla on sama kamera, kuin sinulla ja olen päättänyt, että uutta en hanki, ennen kuin olen ottanut kaiken irti nykyisestä kamerastani. Aloitin vuoden vaihteessa kuvaamaan 365 projektia. Olen vuoden aikana opetellut käyttämään kamerani käsisäätöjä. Ihan kaikkia en vieläkään osaa käyttää, mutta suunta on oikea. Projekti on ollut opettavainen myös siinä suhteessa, että tulee kuvattua jokaikinen päivä. Olisi kyllä kiva päästä tuollaiseen ammattilaisoppiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =D, ihanaa! Minä olen päättänyt ihan saman, että uutta en hanki ennen kuin olen ottanut nykyisestä kaiken irti. Ja toden totta, olen aivan uudelleen rakastunut kameraani. Kun käytin sen huollossa, niin se näyttääkin ihan uudelta =). Ja kurssin myötä olen löytänyt siitä paljon uusia ominaisuuksia, näin kahden vuoden jälkeen =D. Tulevana viikonloppuna olen menossa la ja su työväenopistoon kuvauskurssille.

   Poista
 3. Tosi kiva kuulla että kurssipäiväsi oli onnistunut ja antoisa! :) Ensimmäinen kuva sai minutkin lumoutumaan ihan täysin! Todellinen huippuotos ja rahtilaiva vielä kuin pisteenä iin päällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se rahtilaiva oli ihan boonusta =). Kurssi oli kyllä ihan huippu. Tulevana vkonloppuna menen työväenopistoon kamera kurssille la ja su. Kertaus on opintojen äiti =D.

   Poista
 4. Olisi niin mukavaa päästä tuollaisille kursseille!
  Kovasti olen opettelemassa automaattisäädöistä pois. Suurin ongelma omassa kuvauksessani ovat ISO-asetukset ne kun oppisi oivaltamaan! Juuri niin että ne tulisivat selkärangasta!
  On tämä niin mukava harrastus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tässä harrastuksessa juuri on niin ihanaa, että opittavaa on ja itseään voi kehittää koko ajan lisää. Itselläni ISO asetukset vielä joten kuten menee, mutta entä se aukko ja valoitusajat... huoh! Opeteltavaa riittää =D.

   Poista