tiistai 17. joulukuuta 2013

Nyt sukelletaan!

Yksi mieleenpainuvimmista kohteista Tallinnan merimuseossa oli sukellusvene Lembit.
Sukellusveneeseen oli mahdollisuus päästä sisään ja eikä tarvinnut pitkään jonottaa. Pitihän siellä toki käydä!


Lembit on rakennettu 1930-luvulla ja se palveli toisen maailmansodan loppuun saakka. Se kuului osana Itämeren laivastoa ja pysyi käytössä aina vuoteen 1956. Tämän jälkeen sukellusvenettä käytetiin koulutuskäyttöön. 1979 alus tuotiin Tallinnaan museoitavaksi ja vuodesta 1985 lähtien se on ollut avoinna yleisölle.


Alus sisälsi tekniikkaa ja vipstaakeja vaikka muille jakaa! Tässä pitää tietää oikeasti, mistä vääntää, mihin suuntaan ja kuinka monta kierrosta =D.


"Hoi, väännä siitä vasemmanpuoleisesta kiinni!"


Sukellusveneeseen pääsi ensin tutustumaan Piritan satamassa. Muutamien vaiheiden jälkeen se siirrettiin 2004 Lentosatamaan ja vuonna 2012 se siirrettiin sisälle Tallinnan merimuseoon näyttelyn keskipisteeksi. Ja sitä se todella oli, alus oli nimittäin todella suuri ja oli keskellä hallia =D.
Haloo, kuuleeko kukaan?


Tässä sukellusveneen pentteri =D. Miehistöä tällaiseen alukseen tarvittiin 32, joten isoilla kattiloilla oli muonaa keitettävä. Kaiken kaikkiaan sukellusvene on melko veikeä. Kaikki "huoneet" ovat pötkössä (yllättäen). Pentteri sijaitsi aluksen keskivaiheella.


Miehistön lepopaikka. Sänky oli niin kapea, että tuossa kun kääntää kylkeä, tippuu aivan varmasti lattialle! Minä ainakin tippuisin =D.


Päiväsaikaan punkat sai käännettyä pystyasentoon, jolloin tuli tilaa liikkua paremmin. Jokaiselle oli oma laatikko (ruskeat pötköt kuvassa), jonne saattoi laittaa henkilökohtaisia tavaroitaan.


Ja ei niin pientä tilaa, ettei löytyis herroille omaa ja hienoa. Verhon takana oli jo saavutettavissa hieman yksityisyyttäkin =).
En tiedä pystyisinkö oleilemaan sukellusveneessä silloin, kun se olisi sukelluksessa veden alla? Ajatus siitä, että ympärillä olisi pelkkää vettä, siis myös yläpuolella saattaisi olla... sanoisinko... jännittävä =). Arvostan suuresti niitä henkilöitä, jotka ovat täällä työskennelleet ja puolustaneet maata. Tilaa ei ole ollut liioin liikaa.

4 kommenttia:

 1. Sukellusveneet ovat jänniä paikkoja. Itseäni niissä kiinnostaa eniten se, miten niissä pystytään elämään. Olen käynyt vain yhdessä sukellusveneessä sisällä: New Yorkissa pääsee tutustumaan melko moderniin isoon ydinsukellusveneeseen. Ne tilat eivät olleet mitenkään väljät sielläkään, sillämiehiestöä on enemmän. Tarinat veneessä elämisestä olivat huimia: miten säilykeruoka kiinnitettiin rungon ulkopuolelle ja mm. suihkuun ei alkumatkasta päässyt, koska suihkutila täytettiin lähtiessä perunoilla ja sipulilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ahdasta oli täälläkin. Paikka ei sovi todellakaan ahtaanpaikan kammoiselle =D. Mielenkiintoisia.

   Poista
 2. Kiitos Katinka! Tuolla pitää seuraavalla Tallinnan matkalla käydä. Mielenkiintoisia ja hyviä kuvia!

  VastaaPoista