tiistai 19. syyskuuta 2017

Hullon kylä - Vormsi

Vormsi on Viron kolmanneksi suurin saari. Sen pinta-ala on 93 neliökilometriä. Aina vuoteen 1944 saakka saarta asuttivat vironruotsalaiset. Nykyään saarella asusta noin 400 henkilöä läpi vuoden. Saaren keskus on Hullon kylä, jonne satamasta on matkaa noin viisi kilometriä. Edellisellä kerralla kävelimme sinne ja tulimme paikallisella pikkubussilla takaisin satamaan. Nyt meillä oli polkupyörät alla, joten ei aikaakaan kun olimme Hullon kylässä.


Vähän ennen Hullon keskustaa sijaitsee vuonna 1889 rakennettu, nyttemmin autio ortodoksikirkko.
Hullon keskustan tuntumassa sijaitsee 1300-luvulla rakennettu Pyhän Olavin kirkko. Kun ruotsalaiset pakenivat toisen maailmansodan aikana, kirkko jäi tyhjilleen ja se ryöstettiin. 1990 kirkko entisöitiin ja vihittiin uudelleen käyttöön. Kirkon vieressä on hautausmaa, jossa on säilynyt yli 300 aurinkoristiä. 
Kirkon vierestä löytyy muistomerkki Eestin vapaussodan sankareille.
Bussipysäkeillä oli ihania kelloja =D.


Tällaisia prügi majoja oli saarella useita. Minä ennätin haaveilla niistä kaikkea romanttista, kunnes Kippari tiputti minut pilven reunalta ja kertoi, että ne olivat roska katoksia =D. Ainakin ne olivat siistejä!Hullon kylässä sijaitsee mm. kirjasto ja kauppa, sekä pieni majatalo. Meidän motiivi pyöräillä paikalle oli tämä ravintola Krog. Kävimme täällä edellisellä kerralla ja nyt oli ehdottomasti päästävä uudelleen, niin hyvää ruokaa sieltä sai.
Sen lisäksi, että ravintolasta saa hyvää ruokaa, se on myös hauskasti sisustettu. Yksityiskohtia tarkastellessa menee aika nopeasti ja pian onkin ruoka pöydässä.
Pulloista voi valmistaa vaikka lampun!


Ai että missä on kuvat ruoka-annoksista? Ne tuli syötyä sellaisella vauhdilla koko päivän pyöräajelun jälkeen, että unohdin vallan ottaa niistä valokuvat =D.
Vormsin saarelle on mahdollista tulla myös autolla. Lautta tulee Rohukülasta Svibyn satamaan. Vormsi on yksi mukavimmista Viron saarista, jossa kannattaa pistäytyä.

2 kommenttia:

  1. Kivoja tunnelmia. Tuo ylimpien kuvien ortodoksikirkko on tainnut olla autiona jo vähän pidempään.. Sääli, menee hyvä arkkitehtuuri ja komea rakennus pilalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos JPK =). Samaa mieltä, kaunos rakennus. Olisi hienoa, jos se otettaisiin entisöitäväksi.

      Poista