perjantai 15. syyskuuta 2017

Sviby sadam Vormsi

Vietettyämme useamman päivän Haapsalussa, oli jälleen aika vaihtaa paikkaa. Seuraava määränpää oli Svibyn satama Vormsin saarella. Tällä kertaa merimatka oli lyhyt, sillä kyseinen saari sijaitsee aivan Haapsalu edustalla. Vaikka matka oli lyhyt, meinasi se olla kinkkinen. Olimme ostaneet aivan uudet Viron merikortit ja niiden avulla minä harjoittelin navigointia Kipparini rinnalla. Saimme lateraaliviitta suman eteemme. Katsoin kartasta miten ne ajetaan. Ja kun kerroin Kipparille, hän sanoi, että "minun pää sanoo toista". Sitä tovin tuumittuamme kaivoin tabletin esiin ja avasin sieltä Navionics merikartat ja toden totta, Kipparin pää piti paikkansa! Kartalle oli päässyt painovirhe paholainen ja yksi lateraaliviitta pari oli piirretty väärin päin. Mitä tästä opimme? Painettu kartta kannattaa kyseenalaistaa ja uskoa Kipparin päätä =D.


Loppukartta pitikin sitten paikkaansa ja pääsimme perille Svibyn satamaan. Olemme käyneet täällä ensimmäisen kerran vuonna 2012. Oli mukavaa tulla katsomaan kuinka tämä satama olisi kehittynyt sen jälkeen. Satama maksu kerättiin laiturilla ja tällä piti maksaa käteisellä. Laiturilta löytyi sähköä. muita palveluja ei satamassa vielä tässä vaiheessa ollutkaan.




Svibyn satamaan tulee lautta, mutta siitä ei ollut mitään haittaa, päinvastoin. Aina lautan aikaan oli satamassa vähän elämää. Vierasvenelaituri on niin hyvin suojattu, että lautan myötä ei tullut mitään vellontaan laiturialueelle.




Vuonna 2012 oli tämän punaisen rakennuksen tilalla oli yksi vihreä bajamaja. Se oli tuolloin ainut satama "palvelu" sähkön lisäksi. Nyt rakenteilla oli oikea satamarakennus, mutta se ei ollut vielä valmis. Joten tarjolla ei ollut lähellä vessaa. Puucee löytyi onneksi pienen matkan päästä kioskilta. Tässä vaiheessa olin tosi kiitollinen siitä, että veneessämme on oma wc. Seuraavalla keralla on sitten jo hyvinkin palvelua tarjolla.




Koko satama-alue oli saanut uudet pinnat teille ja niiden viimeistelytyöt olivat vielä menossa.




Vormsi saaren pinta-ala on 91 neliökilometriä. Suurin sallittu ajonopeus saarella on 50 km/h ja valoja tulee käyttää vuorokauden läpi. Saarella asuu yli kaksisataa asukasta. Nyt ymmärrän ne autojonot siihen lauttaan! Yli puolet saaresta on metsää, joten myös täällä riittää luonnon ystävälle katseltavaa.


Sataman lähellä sijaitsee kioski, josta sai ostettua virvokkeita, jäätelöä ja pientä purtavaa. Kioskin takana oli minigolfrata ja ne puuceet =D. Kioskilta sai vuokrata polkupyöriä ja skoottereita.


Näkymä puuceen ikkunasta, jota käytin myös vuonna 2012, sillä rannassa olleessa  vihreässä bajamajassa oli sellainen "vuori", jos tiedätte mitä tarkoitan. Ei siihen voinut istua, muuten olisi "vuoren" huippu hiponut takapuolta =D.




Tällä kerralla vuokrasimme saaressa polkupyörät. Minne niiden kyydissä pääsimme, siitä seuraavassa postauksessa lisää. Armastame Eestimaad - niin mekin!

8 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä <3 Vaikka toi vuorenhuippuajatus vähän ahdistaakin :D :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikka oli kohentunut kovasti sitten viime kerran. Ja se pajamajakin oli poissa =D.

      Poista
  2. Fillarikuva ❤❤❤ Puuceekuva ❤❤❤ Naapurimaassa taisi aurinko paistaa koko kesän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä saimme nauttia monista aurinkoisista päivistä =).

      Poista
  3. Párekin Palvelijatar16 syyskuuta, 2017 15:41

    Kiitos jälleen kivasta matkakertomuksesta kauniine kuvineen!

    VastaaPoista