tiistai 2. huhtikuuta 2013

Highland Cattle - menetin sydämmeni


Pääsiäislomalla minulla oli ilo vierailla Vanha-Savelan luomutilalla. Näin ensimmäisen kerran Highland Cattle lehtimiä luonnossa (ensimmäisen olin nähnyt Helsingin messukeskuksessa Elma messuilla, ei niin luonnollisessa ympäristössä messuhallissa).

Vanha-Savelan tilalla on tavoitteena tuotta luonnonmukaisesti kasvatettua tervellistä ja maukasta Highlandin lihaa lähiruokaperiaatteella. Lihatuotteita tilalla myydään omasta myymälästä. Tavoitteena on hyvinvoivat eläimet ja laadukas liha. Pääsimme tutustumaan näihin viehättäviin otuksiin.


Tämä kaveri oli vain muutaman päivän ikäinen. Tapa, jolla emo puhutteli vasikkaa sulatti sydämmeni täysin. En olisi ikinä uskonut, että noin isosta ja .... hmm... hieman jopa pelottavan näköisestä eläimestä lähtee niin lempä ääni. Siis aivan ihanaa kuultavaa!
Tämä kaveri puolestaan oli jo muutaman viikon vanha. Hän tykkäsi poseerata kunnolla, vai olikohan niin, että hän oli vain utelias kamerani suhteen? Joka tapauksessa minusta ei voisi ikinä tulla karjan kasvattajaa. En pystyisi luopumaan yhdestäkään eläimestä ikinä. Ainakin joutuisin itkemään silmät päästäni, niin suloisia olivat!


Tässä isäntä itse!


Highland faktaa: lehmärotu on vanha ja sen alkuperästä voidaan esittää monenmoisia arvailuja, mutta varmaa on ainakin se, että se on aikojen saatossa sopeutunut täydellisesti elämään Ylämaiden karussa ja koleassa luonnossa. Se kykenee selviytymään ankarista talvista ja tuottamaan niukasta karkearehusta riittävästi maitoa vasikalleen ja viljelijän perheelle. Suomen Ylämaan karja polveutuu Ruotsin, Tanskan ja Saksan tuontieläimistä.

Higlandin nahka on kaksi kertaa tavallisen naudan nahkaa paksumpi ja sillä on kaksinkertainen karvapeite, alempi villava karva toimii lämpöeristeenä ja pidempi, karkea päällikarva sadetakkina. Kaikki eläimet talvehtivat ulkosalla.


Isosta koosta ja kunnioitusta herättävästä ulkonäöstä huolimatta nämä ihanuudet osoittautuivat todella sympaattisiksi eläimiksi. Uteliaita kuten vain lehmät voivat olla =D.
Sarvet kasvavat kuulema koko elin iän. Jos saisi oikein vanhaksi elään, kasvaisi sarviin kuulema toinen kierros.


Olen melkein piilossa pylvään takana vasikan kanssa =).


Mikäli ajelette Keski-Suomeen, suosittelen, että piipahdatte ostamaan todellista luomulihaa. Vanha-Savelan luomutilan nettisivuille pääset tutustumaan tästä. Minun sydämmen nämä veijarit veivät mennessään. Ja tuli käytyä ostoksilla myös tilan puodissakin.

4 kommenttia:

 1. Nämä ovat ihania! Me ihastuimme näihin karvaturreihin vuonna 2006, kun ajelimme mieheni kanssa Vaasan suunnalla, ja siellä, olikohan Mustasaari vai mikä paikka, oli näitä söpöläisiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli niitä on ollut Suomessa jo pitkäänkin, osoivat minun kohdalle vain vasta nyt =). Ihania olivat todella. Ristiriita ulkonäön ja luonteen kanssa oli hauska.

   Poista
 2. Loistava kuva muuten tuo missä on vain puolikas eläin. Hyvä hyvä!

  VastaaPoista