maanantai 29. huhtikuuta 2013

Sahrami elikkäs krookus

Kevät on onneksi ihanan pitkällä ja krookukset ovat kukkineet jo pitkään. Monissa blogeissa on ollut ihania kuvia krookuksista. Olin kuvaamassa keväällä Espoon kartanolla ja siellä kukat myös kukkivat, joten en malttanut olla kuvaamatta. Samalla sain mukavan tilaisuuden testailla omaa macro objektiivia EF-S 60mm f/2.8. Ei muuta kuin kakkula paikoilleen, polvilleen ja nenä kiinni kukkaan =D.


Kontatessani kukkapenkissä tuli mieleeni, että ei olisi hullumpaa, jos autonperässä olisi "kuvaushaalarit", jotka voisi nykästä päälle silloin, kun pitää penkoa puskia, ryömiä maassa tai muuten vaan liata vaatteet.


Espoon kartanon puhamaalla on paljon tammia. Niinpä krookukset kukoistivat ruskealla kuivanneiden tammenlehtien peittämällä maalla.
Kevään ensimmäinen kimalainen oli liikenteessä ja kävi vierailulla kukassa, jota juuri kuvasin. Katselin linssin läpi kun hän peuhasi kukassa aikansa ja lensi sitten pois, seuraavaan kukkaan (yllätys yllätys). Ei ole tullutkaan aikaisemmin katseltua näin läheltä kimalaisen touhuja =).


"Täytyy tästä jatkaa matkaa... Ciao!"


Vaihdettanpa välillä väriä.


Minä olen todellinen poropeukalo kasvien kanssa. Niinpä googlailin hieman krookuksesta ja sain selville, että sen nimi onkin oikeasti sahrami! Eikös se ole mauste, eikä kukka? Tai siis moni mauste on toki yritti, joka kukkii =D.


 Näitä sahrameita on vajaat 100 erilaista.


Pihoissa sahramit ovat erittäin helppohoitoisia. Sopiva kasvupaikka on yleensä aurinkoinen tai puolivarjoinen ja maaperä vettä läpäisevä. Sahrami ei useinkaan siedä voimakaskasvuisia kasveja lähellään. Ai jaa, no eihän sillon ole vielä muita elossa, kun nämä kukkivat!
Jos seudulla on paljon peltomyyriä ja rusakoita (joita ainakin täällä Espoossa on tosi paljon), sahramien suojausta kannattaa harkita. Edellä mainitut eläimet nimittäin popsivat suihinsa sekä sipulit että kukkien lehdet.
Kesä on oikeasti jo ovella! Kevässä mahtavinta on seurata, kuinka luonto herää talviuniltaan ja miten nopeasti kaikki käy. Viikossa ennättää tapahtumaan jo paljon! Kannattaa siis pitää silmät auki joka päivä =).

8 kommenttia:

 1. Upeita kuvia, ihanaa kukkaloistoa! En tiennytkään, että Krookuksen toinen nimi on sahrami. Nyt kyllä tapahtuu ihan päivittäin luonnossa, tämä on ihanaa aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nonna! En tiennyt minäkään aikaisemmin =) Nyt tosiaan pitää olla silmä tarkkana ja kamera hollilla kokoajan, että saa kaiken kivan tallennettua keväästä =D

   Poista
 2. Näistä mä tykkään. Näissä on jokaiselle oma tunnelmansa. Sitä voi melkein koskettaa tuota kukkaa ja silittää pörriäisen pehmeää karvaa.
  No? Milloin tuut meidän pihalle?? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elli! Tullaan teidän pihalle heti kun saadaan meidänkin vene vesille =D

   Poista
 3. Kauniita kuvia - taas! Itsekin olen aika kiitettävästi käynyt räpsimässä kukkia ja kevään tuloa muistikortille. Vaikka ulkona kaikki tuntuu olevan vielä nuhjuista ja litistynyttä, on kuitenkin ihana fiilis, kun tietää, että alkukesän vihreys korvaa nuhjuisuuden ihan tuota pikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula-Maija! Samaa odotan innolla, sitä alkukesän viherrystä. Tänään satoi ja se auttaa kovasti siihen. Ihanaa, että kesä on todella jo ovella =)

   Poista
 4. Kimalaiset ovat veikeitä kavereita.:) Itse voisin kuvata kukkia miten paljon vain, ne ovat vain niin kauniita. Aurinkoista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat, eivätkä yhtään niin pelottavia kuin ampiaiset. Tämäkin häräsi oikeasti ihan minun kasvojen edessä, koska kuvasin macrolla ja olin nenä kiinni kukassa =D. Kukat on kyllä ihania, ja mahtavaa on se, että paras kukkaloisto on edessä. Aurinkoista vappua myös sinulle!

   Poista