keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Vasa Museo

Edellisessä postauksessa käytiin läpi surullinen Vasa laivan kohtalo. Museo tarjosi paljon muutakin kuin vain ison upean laivan.
Vasa laivasta oli näytillä pienoismalli, joka melkein mahtui kokonaan kuvaan.
Sotalaivat olivat 1600 luvulla kelluvia palatseja. Vasa laivan pelastetuissa veistoksissa oli jälkiä kultauksesta ja maalaamisesta. Kun veistokset analysoitiin todettiin, että ne oli maalattu räikeillä väreillä punaiselle pohjalle. Tästä pienoismallista näkee hyvin, millainen loisto ja värikylläisyys on Vasa laivassa ollut ennen uppoamista.


Veistokset olivat saaneet esikuvakseen erilaisia eläimiä, ennen kaikkea leijonia, Raamatun henkilöitä, Rooman keisareita ja Kreikkalaisia jumalia. Patsaiden tarkoitus oli osoittaa Ruotsin hallitsijan voimaa, kulttuuria ja poliittisia pyrkimyksiä.

Kun laiva nostettiin ylös, löydettiin samalla 14000 irrallista puuesinettä, joista 700 oli veistoksia. Laivaan kuuluvat esineet on aseteltu laivaan alkuperäiselle paikalle. Monia muita ainutkertaisia esineitä on esillä museossa.
Vasa laivan uppoamisesta oli tehty myös pienoismalli.
Tässä katsotaan kauhun sekaisin ilmein tuota historian ikävää tapahtumaa.


Museossa pääsi tutustumaan tuon ajan muihin merellisiin asioihin ja satama kulttuuriin. Nähtävää oli paljon, joten kannattaa varata hyvin aikaa, jotta ehtii kaikkiin tutustumaan kaikessa rauhassa.Ennenvanhaan on ihmisillä ollut kaunis ja koristeellinen käsiala.

Näyttelyssä oli mukana myös pienoismalleja muista laivoista. Pieni suunnittelu, voisinko sanoa virhe, oli minusta se, että nämä olivat näytillä kauniisti lasivitriinissä, mutta aivan liian korkealla, jotta näyttelyn pienimmät kävijät olisivat niitä ylettyneet tutkimaan. 
Eikä museota ilman museokauppaa. Täältä oli mahdollisuus ostaa itselle muistoksi jotain kivaa.
Kippari yllätti minut ja ystävättäreni tällaisella sinisellä pikkuisella kannulla. Kerään sinistä lasia, joten osui ja upposi (khöm, ehkä huono sanonta juuri tähän museoon) heti =). Minusta erittäin kaunis ja söpö esine.

Museon alueelta löytyi myös kahvila, joten ihan kuivin suin tai tyhjällä vatsalla ei siellä tarvitse aikaa viettää. Museoon oli lapsilla ilmainen sisäänpääsy (0-18 vuotta) ja aikuisilta maksu oli 130 SEK (1/2014).

6 kommenttia:

 1. Upeita yksityiskohtia ja tuo kauppa houkuttelee kovasti. Onneksi olen tosi pitkä niin yletyn varmasti ylimmillekin hyllyille ;) Kipparillesi ♥

  VastaaPoista
 2. Laivan värikylläisyys ja koristeellisuus on varmasti ollut aikoinaan mykistävä näky. Varmasti ihana tutustumiskohde!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oli hieno. Ja varmasti on tekijöitä harmittanut kun tuollainen vaivalla tehty upea laiva vajosi mereen.

   Poista