maanantai 17. helmikuuta 2014

Veneilykausi alkoi

Mennyt viikonloppu oli veneilykauden aloitus. Meidän perheessä nimittäin veneilykausi alkaa joka vuosi kevään venemessuilta, niin tänäkin vuona =). Messuilla meini koko päivä, sillä nähtävää oli jälleen yllin kyllin.

Venemessut ovat oiva tapahtuma kaikille vesillä liikumisesta kiinnostuneille. Tarjolla oli nähtäväksi monen kokoisia ja hintaisia veneitä. Mikäli aikoo hankkia veneen, kannattaa malleihin käydä tutustumassa. Löytyy hyviä tilaihmeitä, mutta joukkoon mahtuu myös suunnittelun kukkasia, jotka eivät välttämättä käytännössä toimikkaan. Runsas tarjonta kuitenkin takaa sen, että jokaiselle löytyy varmasti se oikea oma vene.Veneiden ja venetarvikkeiden lisäksi paikalta löytyy monia tahoja, jotka työskentelevät mm. vesillä liikkujien turvallisuuden takaamiseksi. Tärkeimpien joukkoon kuuluu ehdottomasti Meripelastusseura. Meidänkin veneen ikkunaa koristaa Trossi merkki, uusi on tälle vuodelle tuossa keväällä postissa. Suomen Meripelastusseura on valtakunnallinen vapaaehtoisten meri- ja järvipelastusyhdistysten keskusjärjestö. Merellä meripelastuksen hälytyksen numero on 0294 1000. Heidät voi kutsua apuun myös VHF kanavalta 16 / VHF-DSC 70. Sisävesillä apua saa soittamalla tuttuun hätänumeroon 112. Mikäli kiinnostuit Suomen Meripelastusseurasta, voit lukea heidän toiminnasta lisää täältä.
Paikalla esitteli myös Meriturva heidän toimintaa. Meriturva on merenkulun turvallisuuskoulutuskeskus ja he tarjoavat palo- ja pelastautumiskursseja niin ammattilaisille kuin myös meille huviveneilijöille. Eräs ystäväni osallistui Meriturvan järjestämälle veneilijän pelastautumiskurssille. Hän kertoi, että kurssin jälkeen hän on ajatellut veneturvallisuudesta aivan toisella tavalla. Meriturvan toimintaan ja kurssitarjontaan voit käydä tutustumassa täällä.


Veneillyllä on pitkät perinteet suomessa, ollaanhan sitä sentään tuhansien järvien maa. Ennen veneiden valmistusmateriaalina oli puu. Valitettavasti en saanut teille näiden kuvien seuraksi sitä ihanaa tervan tuoksua, joka tästä veneestä lähti, ihana! En voi muuta kuin ihailla heitä, jotka jaksavat pitää yllätä perinteitä ja valmistaa veneitä, niitä ainoita oikeita, edelleen puusta.
Katsokaa miten kaunista jälkeä! Lakka kiiltää, siitä voisi melkein nähdä oman kuvan.


Tämä veijari on poseerannut minulle aikaisemminkin ja hän on vieraillut myös blogissani. Edellisen kerran kuvasin hänet Suomenlinnan vanhan levyhallin edustalla.


Ihanilen myös heitä, jotka sinnikkäästi ja ennen kaikkea taitavasti osaavat kunnosta vanhoja hienoja puuveneitä. Tässä muutama kuva yhdestä todella kauniista yksilöstä. Oikein hienoa työt on tehty.
Ainut oikea termospullo =D.


Vaika oltiin venemessuilla, oli näytillä myös polkupyöriä, Jopoja. Jopon tarina alkoi jo 1960-luvulta. Jopo on Eero Helkaman unelma, unelma sellaisesta polkupyörästä, jolla voisi ajaa kaikki ihmiset ikään, kokoon, sukupuoleen tai kukkaroon katsomatta.
Ja Hai saappaita. Hai saappaan juuret ovat niin ikään 1960-luvun lopulta. Arkkitehti Erkki Lehesmaata pyydettiin suunnittelemaan Nokialle kumisaapastyyppi, joka sopisi eriyisesti veneilyyn. Lehesmaa oli oikea henkilö tehtävään, sillä hänellä oli kosolti kokemusta purjehtimisesta ja näin ollen näkemystä siitä, millainen saapas palvelisi veneilijöitä parhaiten. Vaalea pohja ei värjää veneen kantta, pohja on tasainen jolloin kivet eivät kulkeudu naarmuttamaan kantta. Pohja on myös pitävä, joten saapas ei ole liukas märälläkään säällä.


Veneistä, Jopoista ja Hai saappaista oli  rakennetu hauskoja kokonaisuuksia värien mukaan. Kuvissa olevasta kassista kerron vähän myöhemmin teille lisää, kun paneudumme messujen ostos osioon =D.


Koko päivä messuilla vaati tietysti myös välipalan ja kurkun kostuketta. Itse valitsin yllä olevan ihana vuohenjuusto leivän ja kippari puolestaan alla olevan katkarapuleivä. Hyvälle maistuivat molemmat.
Messuilla oli toista kertaa myös Uusi Aalto Waterexpo, joka oli vesiharrastajien elämysalue. Paikalla oli esittelyä niin kalastuksesta kuin eksottisimmista harrastuksista. Sukeltajille, melojille ja kalamiehille oli tarjolla alan uutuuksia. Laguunialtaan ympärille oli tuotu hiekkaranta ja ranta baari, jossa saattoi istahtaa virvoittavan juoman ääressä ja kuunnella jazzia. Ja olipa paikkalla myös Beach Volley -kenttä, jossa Suomen Beach Volley-maajoukkue harjoitteli.


Eksoottisimmat esitykset olivat ehdottomasti Flyboard esitykset. Flyboarfin avulla on mahdollista lentää veden pinnan yläpuolella. Laji on vielä suhteellisen uusi Suomessa.
Kävin hakemassa Beach baarin varjon alta hieman kesäfiilistä =D. Jotta ette saa ihan kuvaähkyä, jatketaan seuraavassa postauksessa hevosvoimien parissa.

12 kommenttia:

 1. Veneettömänä en ole koskaan ollut tuolla, olen vaan kuullut. Näyttää mahtavalta tapahtumalta.
  Noi Jopot ja Haisaappaat olis kyllä näkemisen arvoisia, ne herkistää (enemmän kuin mahonkiveneet :)
  Kiva kuvasarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki! Meille venemessut on joka kevät must go tapahtuma ja kivaa oli tälläkin kertaa. Nyt ei muuta kuin odotetaan, että kevät tulee ja saadaan veneen vesille =).

   Poista
 2. On varmaan ollut antoisa päivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se kyllä oli. Odotas kun pääsen postaamaan, mitä kaikkea siellä voi ostella =).

   Poista
 3. Hehhee. Olen samaa mieltä termospullosta :-)). On ihana katsoa mikä ihmisiä on kiehtonut kuvausmielessä samassa paikassa käydessä :-). Hyvä tiedottava teksti ja hyvät kuvat :-) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viherrrys =) Minulla oli hauskaa kun huomasin, että samaa termaria oltiin kuvattu. Se oli kyllä kaunis vene =).

   Poista
 4. Tollainen vanha hieno puuvene olisi mahtava omistaa. Se vaan vaati todella omistautumista sen hoitoon ja huoltoon. Näimme noita flyboardea Meksikossa, mutta olivat aina niin kaukana, ettei saanut kuvia. Kovin helpolta ei vaikuttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ihailen aina, että puuveneet ovat upeita ja samaan syssyyn mietin myös sitä hommaa mikä niissä on. Pitää olla aikaa ja intomia laittamaan ja kunnostamaan. Olen tyytynyt toistaiseksi ihailemaan muiden puuveneitä =).

   Poista
 5. Hienoja yksityiskohtia mutta (lisää) veneiden kuvia jäin kaipailemaan. Johtuiko venekuvien vähyys samasta syystä, jonka itse totesin vajaa kaksi vuotta sitten Kallavesj-festareilla. Veneet oli esillä aivan liian lähekkäin, joten järkevien kokonaisten venekuvien ottaminen oli lähes mahdotonta. Ainakaan Kuopion venevestareita ei oltu suunniteltu valokuvaajia ajatellen. No, sain sieltä muutaman kuvan napsittuakin: http://lepoland.blogspot.fi/2012/04/kallavesj-2012.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kun käsittelin kuvia, havahduin ihan samaan! Kävin venemessuilla ja minulla ei ollut todellakaan yhtään kuvaa veneestä =D. Ne tosin ovat kyllä haastavasti kuvattavissa juuri siitä syystä mitä kerroit, että ovat samassa läjässä kaikki. Minulla näköjään menee aina vaan enemmän ja enemmän kuvaaminen noiden yksityiskohtien kuvaamiseen jolloin suuret linjat näköjään unohtuvat. Pitää skarpata tämän asian kanssa ensivuona. Hyviä kuvia sinulla tuota Kallaveden vestareilta. Moottoreita oli sielläkin rivissä =D.

   Poista
  2. Hehee, tuo on juuri sinun tyyli, olet yksityiskohtien bongauksen mestari. :)

   Poista