tiistai 24. kesäkuuta 2014

Kukkia kuvaamassa Gölisnäsin lähistöllä

Tiesin Gölisnäsin lähistöllä olevan vanamoja, joten halusin mennä tuoksuttelemaan ja kuvamaan niitä juhannusaattona. Päivä oli aurinkoinen, joten mikäpä siinä oli ryömiä metsässä kameran kanssa. Nimittäin niin pieniä ne vanamot ovat =D. Hieman polvet kastuiva, sillä mättäät olivat edellisen päivän sadekuurojen jäljiltä vielä kosteat. Vaan vanha kansa sanoo, että sen minkä kesä kastelee, sen se myös kuivaa.




Miten joku näin pieni voikaan tuoksua niin hyvälle?




Puolukka oli myös täydessä kukassa. Nämäkin ovat niin matalalla, että taas kontattiin. Itse pidän puolukasta marjana todella paljon. Sen maku ja happamuus ovat erityisen hyvää monien ruokien kanssa.




Seuraavaksi vastaani tuli metsämansikan kukkia.




Osa kukista oli saanut kunninan päätökseen ja mansikoita oli kypsynyt. Juniori oli aivan innoisaan, kun sai maistaa kesän ensimmäisiä metsämansikoita.




Jos leskenlehdet ovat kevään ensimmäisiä pieniä aurinkoja, niin niittyleinikit ovat pieniä aurinkoja puolestaan kesällä. Välillä näkee suuria peltoalueita keltaisenaan näitä ihanuuksia. Niin kaunis kuin tämä pieni aurinko onkin, se on myrkyllinen kasvi. Lisäksi se maistuu niin pahalle, että lehmät ja hevoset jättävät sen syömättä. Kuivattuna kasvin myrkyllisyys ja paha maku häviää, joten ei haittaa, jos sitä joutuu kuivatun heinän joukkoon.




Heti kun lähdetään Gölisnäsin päätalon takaa parkkipaikalle, löytyy matkan varrelta pieni suoalue. Siellä kasvaa mm. näitä kihokkeja. Tutustutaampa tähän minusta hauskaan kasviin hieman tarkemmin. Kihokki on lihansyöjäkasvi ja se on levinnyt hyvin laajalle maailmassa. Ne saalistavat hyönteisiä lehdissä olevien karvojen päässä sijaitsevien limapisaroiden avulla. Kun hyönteinen lentää ja istahtaa lehdelle juodakseen mettä, se jääkin lehdelle jumiin. Lima tukkii hyönteisen hengitystiet ja se kuolee. Nyt kasvilla on aikaa herkutella saaliilla. Pikku hiljaa se kääntää karvat saaliin ympärille ja tästä jää jäljelle vain sulamattomat osat mm. raajat ja kuoret.


Minusta tämä on jännittävä kasvi. Siivosin ennen kuvausta pois ylimääräisiä heiniä ja säpsähtelin, ihan kuin kasvi olisi voinut puraista minua, onhan se sentään lihansyöjä kasvi =D.




Samaisella suolla kasvoi myös suopursuja, jotka olivat myös kukassa. Nämä tuksuvat myös hyvälle.




Jälleen täytyy todeta, että onneksi meillä on näin ihana ja monipuolinen luonto jossa kuvattavaa riittä. Tästä ei saa koskaan tarpeekseen.

10 kommenttia:

  1. Oli se hyvä, että olit varuillasi sen kihokin kanssa ;-)

    VastaaPoista
  2. Tosi hienoja kuvia. En tiennytkään, että saarelta löytyy kihokkeja. Pitää käydä joku kerta katsomassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =). Käy ihmeessä katsomassa. Ne löytyy kun menet ihan Gölisnäsin saakka ja tulee viimeinen parkkipaikka. Siitä menee suonläpi ennen rantaa sellainen "laituri" niin siinä minä makasin mahallani ja kuvasin niitä =).

      Poista
  3. Hui tota lihansyöjäkasvia! :D Mäkin kuvasin kukkia jussina, mulla käytössä canon eos 600d ja kittiobjektiivi. Haaveilen sigman objektiivista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvi oli pelottava =D. Hyvä kamera on sinullakin käytössä. Minulla ainakin tulee objektiiveihin himo. Yhden kun saa hankittua niin jo tekee toista mieli. Maksavat vaan mokomat liikaa =D.

      Poista
  4. Hieno kukkapostaus. Makroilu näkyy vaatteeista, mutta mitä ei tekisi hyvän kuvan eteen:) Tuo lihansyöjä oli ihan uusi ja mielenkiintoinen tuttavuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Harry =). Olen joskus harkinnut, että pitäisikö hankkia joku sellainen haalari, jonka saisi vetää aina vaatteiden päälle, kun lähtee tuon macron kanssa ryömimään maastoon =D.

      Poista
  5. Ei hitsi tuota lihansyöjää! En tiennyt lainkaan, että niitä kasvaa täälläpäin maailmaa! Jotenkin kuvittelin sen viidakon elukiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. =D viidakossa taitaa olla vain oikeasti isompia lihansyöjäkasveja. Mutta kyllä, meillä suomessa on niitä myös. Juniori oli meillä niistä aivan innoissaan.

      Poista