sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Oru park Toila - Viro

Lähdimme käymään Toilan kaupassa, joten saimme samalla oivallisen tilaisuuden tutustua Pühajoen alkulaaksossa sijaitsevaan Orun puistoon.  Puistossa on mm. monia erilaisia puu ja pensas lajeja. Erilaisia lajeja on kaikkiaan yli 270 kappaletta. Suurin osa lajeista on virolaisia, mutta mukana on myös lajeja Kauko-Idästä ja Amerikasta.


Puistoon lähti tie heti sataman pihasta, jossa oli opaskartta alueesta. Ensin oli edessä kunnon nousu  sillä puiston korkeuserot ovat yli 40 metriä. Korkeuseroja on käytetty hienostin kun puistoa on suunniteltu.


Nousun jälkeen ensimmäinen kohde oli kaunis huvilamaja, josta avautui upeat näkymät merelle. Täällä olisi voinut istahtaa tovin jos toisenkin.


Orun puisto on kooltaan 105 hehtaaria ja se on perustettu 1800-luvulla. Puistossa on ollut aikanaan upea linna jonka rakensi vaikutusvaltainen kauppias Grigori Jelissejev Venäjältä. Vuonna 1935 kolme Virolaista tehtailijaa osti linnan  puistoineen ja he lahjoittivat sen silloiselle Viron ensimmäiselle  presidentille Konstantin Pätsille kesäasunnoksi. Valitettavasti kaunis linna tuhoutui täysin toisessa maailman sodassa.
Nykyään on mahdollista ihailla tuhoutuneen linnan puistoa, joka on kunnostettu upeaksi ulkoilukohteeksi.
Hopealähteen luola. Keväisin luolan takaseinästä tulvii pieni virta. 

 
Puistosta löytyi tällainen Raamatu kaapp. Oli ihan pakko avata se =D. Samanlainen kaappi löytyi myös Toilan satamasta. Vanhasta jääkaapista oli tehty (molemmissa tapauksissa) kirjojen kierrätys piste! Minusta se oli hauska idea.  Puistosta löytyy 1995 valmistunut laululava. Täällä järjestetään kesäisin laulujuhlia ja erilaisia ulkoilma esityksiä.


Sen lisäksi, että Toilan satama oli kaikkiaan kiva, on tämä puisto yksi todellinen syy tulla satamaan. Voin vain kuvitella millainen väriloisto täällä on syksyllä ruskan aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti