sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Kielo

Edellisen postauksen myötä syntyi mukavasti keskustelua vanhoista joulukukista ja sain kuulla, että myös kielo on ollut aikanaan joulun kukka! Kielon ottaisin joulunaikaan milloin vain meille, sillä sen lisäksi, että se on todella kaunis ja herkkä kukka, sen tuoksu on huumaava. Keskustelusta innostuneena kaivelin viimekesänä kuvaamani kielokuvat kovalevyn syövereistä esiin.


Vaikka asummekin pääkaupunkiseudulla, alkaa meidän taloyhtiön pihasta iso metsäalue. Minun onnekseni siellä kasvaa paljon kieloja. Joka kesä niitä pitää ainakin kerran hakea maljakkoon. Nämä kuvat ovat siis viimekesältä.
Tiesitkö, että kielo on saanut nimensä lehtien mukaan, sillä ne ovat kielen muotoiset. Kielo on kauttaaltaan myrkyllinen kasvi. Kukinnon päätyttyä tulevat varteen kauniit punaiset marjat. Ne muuten pitäisikin muistaa käydä joskus kuvaamassa.


Tässä pari kuvaa metsäpolulta tuomaan väriä tähän tämän hetkiseen harmauteen =).
1967 kielo valittiin Suome kansalliskukaksi. Minusta oikein osuva valinta. Valkoinen ja herkkä, kaunis kasvi. Kielo kukkii touko- kesäkuun vaihteessa.
Jo 1880-luvulla kieloa käytettiin joulukukiksi. Toivottavasti saisimme kielon jatkossa myös nykypäivinä joulukukaksi. Se toisi tullessaan ihanaa tuoksua tupaan. Minulle kielo on ehdottomasti yksi lempikukistani.
Kielon kukkia käytetään myös hajuvesiteollisuudessa, vaikkakin sen tuoksua tehdään myös synteettisesti. Kielo on osana monissa klassisissa parfyymeissä. Netistä löysin tiedon, että se olisi  Christian Diorin suosikkikukka. Itse pidän Diorin tuoksuista eniten juuri Diorissimosta, se on raikas tuoksu ja siinä on sopivasti kielon tuoksua mukana.


Huomenna on loppiainen ja joulunaika alkaa olla virallisesti ohi. Päivät pitenevät jo ja pian saapuu kevät ja luonon heräämistä talven levosta on mukava seurata. Odotan sitä jo innolla!

Leppoisaa loppiasta teille kaikille!

8 kommenttia:

 1. Nätti kukkahan kielo on. Joka kevätkesä pitää ainakin yksi kielo kuva olla. Nätit kuvat kielosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Harry! Kanssasi kovasti samaa mieltä, että kielo on yksi näteimmistä kukistamme =).

   Poista
 2. Kielo olisi hieno joulukukka! Kauniit kielokuvat olet ottanut. Voin melkein tuntea kielojen tuoksun. Valoisia päiviä ei voi kauniimmin toivottaa tuleviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulia! Tämä harmaus tuntuu tällä hetkellä jo hieman ylivoimaiselta, en ole nähnyt aurinkoa sitten kuin ennen joulua. Onneksi kevättä kohti ollaan menossa =).

   Poista
 3. Kielo on niin kaunis kukka, ja kauniita olivat taas kuvasikin!

  VastaaPoista