torstai 2. tammikuuta 2014

Tytyrin kaivos

Ennen joulua kävimme vierailemassa ystäviemme kanssa Tytyrin kaivosmuseossa Lohjalla. Tilaisuus oli todella mahtava, sillä Muru ravintola oli perustanut jouluravintolan kaivoksen uumeniin. Mielenkiintoisen kaivoskierroksen päätteeksi oli siis luvassa hyvää ruokaa.


Tämä oli minun kolmas kerta kaivoksessa, mutta silti olin yhtä innoissani kuin edellisilläkin kerroilla. Paikka on nimittäin todella mielenkiintoinen. Kahdella ensimmäisellä kerralla pääsin kaivosmuseoon tällä kaivoskärryllä. Vaan niin on EU kieltänyt tämänkin riemun, joten jouduimme turvautumaan autokyytiin maan uumeniin (melko jännittävää oli kyllä sekin).
Ennen kuin pääsi kaivokseen, tuli kaivoksen turvallisuusmääräysten mukaisesti jokaisen kirjata itsensä vieraskirjaan, muuten ei ollut maanalle meneminen. Sen jälkeen jokainen sai päähänsä kypärän, sekin oman turvallisuuden vuoksi. Ollaan menossa sentään maanalle, jossa on louhittu. Näiden jälkeen alkoi kyyti 80 metrin syvyyteen.


Louhintamäärältään Tytyri on Suomen kolmanneksi suurin kalkkikaivos. Kaivoksen yhteydessä sijaitsee kaivosmuseo, jonne pääsimme vieraululle.


Tällä hetkellä Tytyrin käytävät risteilevät melkein 400 metrin syvyydessä. Käytäviä on yli 60 kilometriä. Kalkkikiveä on louhittu kohta sata vuotta. Vuosivauhti on parhaimmillaan miljoona tonnia vuodessa. Kalkkia riittää edelleenkin vielä vuosikymmeniksi.
Kaivosmuseossa oli esillä myös työkenoita.


Tämä komistus oli myytävänä. Tosin takapyörä pitää ensin täyttää ennen kuin ajaa ostoksen ulos =D.
Kaivoskierroksen ja mielenkiintoisen opastuksen päätteeksi näimme valoshown. Sibeliuksen musiikin tahdissa vaihtuivat erilaiset valot kauniisti ja loivat kaikenlaisia hauskoja kuvioita kaivoksen uumeniin. Ylimmäisestä kuvasta minulle tulee mieleen väistämättä ET =D.
Kaivosmuseon yhteydessä sijaitsee Tytyri-sali, jonne mahtuu 80 henkilöä. Paikkaa voi vuokrata vaikka kokous- ja juhlatilaksi. Takuulla erilaiset puitteet =).


Tytyrin kaivosmuseon sivuille pääset tutustumaan tästä. Paika on aivan vertaansa vailla, joten kannattaa käydä tutustumassa. Meille oli katettu viiden ruokalajin illallinen Tytyri-saliin, joten siitä lisää seuraavassa postauksessa.

10 kommenttia:

 1. Olen kerran käynyt tuolla kaivoksessa, ja se oli jännittävä ja mielenkiintoinen käynti. Kivoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nonna! Itse olen joka kerta tykännyt paikasta yhtä paljon =).

   Poista
 2. Hienoja kuvia! Näyttää ja kuulostaa tosi mielenkiintoiselta ja jännältä!!! Kuusi vuotta tuli käytyä Lohjalla joka viikonloppu, mutta tuonne en koskaan uskaltautunut, nynnerö kun olen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku! =D vielähän se sieltä löytyy, joten jos vaikka jonain päivänä uskallat. Nykyään vievät autolla maanalle, ei pääse enään tuolla nostalgisella kärryllä.

   Poista
 3. Voi Kainka, muistojani ravistelit. Minä olen käynyt kaivoksen uumenissa Irlannissa Taran kaivoksella. Hienon katsauksen olet tehnyt kaivoksen uumeniin. Joskus pitää mennä Tytyrin kaivokseenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaivoksissa on todella ihan oma tunnelmansa. Käy ihmeessä joskus Tytyrissä, ei sinne ole Turusta kovin pitkä matka =). Itse ihastun paikkaan joka kerta uudelleen ja uudelleen.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen paikka ja kuvat,. Noista kaivoskoneista olisi mukava kokeilla kuvailla HDR:iä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pasi. Tuonne olisi tosiaan kiva mennä joskus kuvailemaan ihan ajan kanssa. Nyt napsin kuvia ihan lennossa opastuksen lomassa ja olin aina joukon viimeinen =D.

   Poista
 5. Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta! Jään odottamaan seuraavia kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka oli todella kiva. Seuraavat kuvat on otettu vielä haastavammassa valaistusolosuhteessa, joten eivät ole valitettavasti hyviä. Mutta ehkä ne silti välittää tunnelman =).

   Poista