maanantai 20. tammikuuta 2014

Kuopion Tuomiokirkko

Kuten ensimmäisessä Kuopiopostauksessa jo vilahtikin eräässä kuvassa, on Kuopiossa todella kaunus kirkko. Kirkko seisoo komeana Vahtivuoren mäellä. Kirkko on valmistunut pitkällisen rakennusprojektin tuloksena 1816. Tuomiokirkko on Kuopion ja koko hiippakunnan keskuskirkko ja se on Kuopion viides kirkko.
Joulun jäljiltä oli vielä kuuset koristamassa kirkon pihaa. Portaissa ei tarvinnut liukastella =).


Tuomiokirkon edessä olevasta puistosta löytyy Johan Vilhelm Snellmannin patsas. Hän muutti Kuopioon 1843 yläalkeiskoulun rehtoriksi. Pari vuotta myöhemmin hän meni naimisiin Kuopiolaisen apteekkarin tyttären kanssa. Valitettavasti vaimo menehtyi kaksitoista vuotta myöhemmin lapsivuoteelle. Selmannilla on paikka Suomen historiassa, sillä hän vaikutti merkittävästi Suomen kielen asemaan ja markan käyttöön ottoon.
Kuopion Tuomiokirkko on myös tiekirkko. Olen aina miettinyt, että mitä mahtaa tarkoittaa tiekirkko. Olen nähnyt teiden varsilla opasteitakin tiekirkkoihin. Nyt päätin selvittää. Tiekirkko on toimintomuoto, jossa matkailureittien varsille sijoittuvat kirkot pidetään avoimina kesäaikaan arkisin. Näin matkailijat voivat piipahtaa tutustumaan kirkkoon.


Käydäänpä kirkkoon sisälle.


Astuttaessa kirkon ovista sisää, tervehtii vastaantulijaa alttarialue. Tyyliltään kirkko on uusklassinen. Alttaritaulussa on kuvattu Kristus ristillä ja sen on maalannut Pietarilainen Berndt Abraham Godenhjelm. Taulusta löytyy jäljennökset Pieksämäeltä ja Suonenjoelta.


Koska oli menossa joulunaika, löytyi alttarialueelta kaunis seimi.


Tässä itse ensimmäisen joulun päätähti onnellisten vanhempien kanssa =).


Alttarialueen välittömässä läheisyydessä sijaitsi saarnastuoli


Alttarialueella oikealla sijaitsivat kuoriurut. Urut on valmistanut ruotsalainen Robert Gustavsson. Varsinaiset kirkon pääurut (kuvassa alla) sijaitsivat pääsisäänkäynnin puolella lehterillä. Ne on rakentanut tanskailsen Bruno Christensen & Sønner Orgelbyggeri.
  Istumapaikkoja kirkossa on kaikkiaan 1400 henkilölle.


 Pääkäytävältä lähtee molemmille puolille "siivekkeet", joissa on lisää istumapaikkoja.
Toisesta siivestä löytyi kaunis taulu ja sen edessä oli paikka, jossa oli mahdollisuus sytyttää kynttilä.
Kirkossa oli kauniit vaalaisimet. Alla vielä pari yksityikohtaa ulkopuolelta.


Tuomiokirkossa käy vuosittain reilut 100 000 ihmistä, läheltä ja kaukaa. Se on ollut Kuopiolaisten arjessa mukana monien sukupolvien ajan ja palvelee edelleen tulevia sukupolvia. Kirkko oli kaunis, joten kun käyt Kuopiossa, käy ihailemassa myös tätä kaunista kirkkoa.

12 kommenttia:

 1. Kuopio on tuttu kaupunki,onhan siellä asumassa tätini ja serkut,joten muuten tuolla kirkossa en ole käynyt.Kiitos esittelystäsi ja kuvistasi näkee parhaiten koko totuuden.Onhan se sanontakin,jotta kuvat kertoo enemmän,kuin tuhat sanaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tansku =). Ensimmäinen kerta tämä oli minullekin, kun piipahdin tuonne kirkkoon. Yllätyin kun menin sisään, oletion ulkokuoren peristeella, että olisi ollut sisältä enemmän keskiaikaisempi =). Mutta siis kaunis oli noinkin.

   Poista
 2. Siinä se on, synnyinseutuni upea kirkko.
  Se jos mikä on kaunis mustavalkea. ♥
  Upeita kuvia olet ottanut kerrassaan.
  Hyvää uutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seijastiina! Kirkko oli todella kaunis. Minua viehättää erityisesti se, miten hyvällä paikalla se on. Näkyy monen kujan päästä, on jotenkin tosi keskeisellä paikalla.

   Poista
 3. Kiitos kirkon esittelystä. Empä ole siellä koskaan käynyt. Olen itsekin joskus miettinyt mitä se tiekirkko tarkoittaa, kun on matkalla sellainen viitta tullut vastaan. Nyt siis tiedän :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä CurryKaneli =). Joo tuo tiekirkko käsite on ollut minullakin ihmetyksen aiheena pitkään ja nyt sain aikaiseksi sen selvittää =D.

   Poista
 4. Onpa kaunis kirkko! Kuopiossa olen käynyt ja ulkoa ihaillut tuota kirkkoa, vaan enpä käynyt sisällä. Kiitos hienosta esittelystä! Upeita kuvia olit ottanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku, poikkea seuraavalla kerralla myös kirkkoon sisälle =). Ihan katsomisen arvoinen paikka.

   Poista
 5. Kiitos Katinka Kuopion Tuomikirkon esittelystä. Kaunis kirkko, upealla paikalla. Vuosia on vierähtänyt, kun olen Kuopiossa käynyt ja kirkko on jäänyt näkemättä. Jos sinne tieni vie, niin tuolla käyn. Kauniita, rauhallisia kuvia olit ottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulia, kannattaa ehdottomasti poiketa. Kirkko on vielä niin keskeisellä paikalla kaupungilla, että siihen suorastaan törmää =D.

   Poista
 6. I looove churchiis. Eli siis rakaaastan kiiirkkoja. Kynnitlät.. me love.

  VastaaPoista