tiistai 21. tammikuuta 2014

Kuopion kauppahalli on herkuttelijan paratiisi

Kuopion torin laidalta löytyy sympaattinen kauppahalli. Halli on palvellut asiakkaitaan jo vuodesta 1902 savolaisella lupsakkaalla meiningillä. Kauppahallista löytyy niin lihat kuin kalat, juustot, leikkeleet ja monenlaiset muut herkut  ja käsityöt. Ostosten lomassa voi istahtaa kahville ja maistella herkullisia leivonnaisia.
Tori on ollut Kuopiossa samalla paikalla jo vuodesta 1850 lähtien. Kauppatoria yritettiin kaunistaa ja jonkin asteinen kauppabasaari oli suunnitteilla jo 1882. Piirustuksia ei tuolloin kuitenkaan hyväksytty. Uusi yritys tuli ajankohtaiseksi 1897. Kauppahalli aloitti toimintansa elokuussa 1902. Hallin mielenkiintoisesta historiasta voit lukea lisää heidän sivuiltaan tästä.


Junged tyylisen kauppahallin suunnitteli Johan Victor Strömberg. Hän oli syntyjään viipurilainen, mutta asui sittemmin Kuopiossa. Vuosien varrella hallia on remontoitu ja nykyisessä asussaan kauppahalli on ollut vuodesta 1973. Mennään seuraavaksi sisälle.
Kauppahallit ovat minusta jotenkin sympaattisia paikkoja. Asiakas saa palvelua, hyviä neuvoja ja vinkkejä ja lisäksi meiniki on ystävällistä. Kauppahallit ovat herkutteijoiden taivas =).


Minä ihastuin kauppahallin kattorakenteisiin ja lamppuihin. Se, että tilassa ei ollut välikattoa, antoi avaruutta ja kauniit kattorakennelmat olivat esillä. Värimaailma oli valittu oikein samoin kuin lamput. Molemmat antoivat minusta tilalle historian havista kertovan tunnelman.


Istahdimme mieheni kanssa nauttimaan Irene Partasen ihanista lihapiirakoista. Meidän mielestä jako menee Partasten kesken niin, että Irenellä on hyvät lihapiirakat ja Hannalla kalakukot. Miten se muuten on, kumpi on teidän mielestä parempi (jos pitäisi valita): Muikkukukko vai ahvenkukko? Minä pidän molemmista, mutta jos pitää laitta järjestykseen, niin kyllä se ahvenkukko tulee ensiksi.

Kuopion torin ja kauppahallin alue on ollut monta vuotta remontissa ja samaan aikaan myös Veljmies on ollut Siskotytön kanssa reissussa. Veljmiehen suunnitteli Heikki Konttinen ja veistos on tehty prossista. Siskotyttö kauppahallin toisessa päässä on sen sijaan kuvanveistäjä Taru Mäntysen käsialaa. Harmikseni siis kumpiaan ei ollut paikalla, olivat tulossa taikaisin "muutaman viikon" päästä. Niiden kuvaus jäi seuraavaan kertaan =).


Kauppahallin kauniita kattorakennelmia.


Elikkäs jos siis käyt Kuopiossa, niin hae ihmeessä herkut kauppahallista. Samalla saat kokea lupsakkaan savolaisen rennon tunnelman.

15 kommenttia:

 1. Aivan näin, savolaeset on lupsakkaeta.
  Kauppahalli, torin kohtaamispaekka.
  Voi että on kiva katsella näitä kuvia. ♥
  Kiitos.

  VastaaPoista
 2. Hienoja reportaaseja Kuopiosta, näistähän pitäisi tulla jo Kuopion matkailupuolelta kukko tai pari kiitokseksi ilmaisesta mainonnasta!
  Pitäiskö ihan vinkata sinne suuntaan :)
  Tosiaan kauniita kuvia mukavasta kaupungista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki <3! Mää mitään palkintoa tarvii... mutta toki kukko aina kelpaisi =D.

   Poista
 3. Musta toi halli on ihana ja kyllä se ahvenkukko olla pitää, varsinkin oman äidin tekemä ;)

  VastaaPoista
 4. IHania yksityiskohtia. Monasti vasta kuvattua, ehtii katselemaan tarkemmin näkemäänsä - siis niin itselleni käy. Kuopiosta tulee mieleen ystäväni miehen lause sanoa perässä "kuali kiäryleet ovat jiäkaapin piällä" - ja eihän se alkujaan eteläpohojalaaselta sujunu ollenkaa ;-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =D Kiitos Viherrys! Savon murre on todella mukavaa kuunnella. Minun ei tarvitse pitkään olla Kuopiossa, kun alkaa itsellänikin vieäntymmään siihen suuntaan =).

   Poista
 5. Jaahas, sitä on käyty kuvailemassa meidän "pomppulinnaa" vai mikä se nyt oli? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, teillä on tosi hieno "pomppulinna" =). Sitä se muuten vähän muistuttaa (nyt kun sanoit) =D.

   Poista
 6. Paljon tosi kivoja yksityiskohtia olit taas kamerallasi tallentanut! :) Viihtyisän näköinen paikka tuo "pomppulinna" ;)

  VastaaPoista
 7. Kauppahallit ovat mielenkiintoisia paikkoja, niin Suomen kaupungeissa kuin ulkomaillakin. Kaunis tämä Kuopion kauppahalli. Tuo vihreä on jännä väri hallissa, sopii mainiosti. Ja ahvenkukko, tietysti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillähän on Tuulia sitten ihan sama maku =D. Ahven on muutenkin kyllä minusta yksi parhaimmista kaloista. Itse ongittuna ja paistettuna tietenkin =).

   Poista
 8. Oikein kauniita kuvia kauppahallista :) Lähdin Kuopiosta seitsemän vuotta sitten, ja joskus sitä miettii että ehkä sittenkin takaisin. Mikäli tuuli Suomeen kuljettaa niin Savoon kai sitä suunta on... Mukava blogi sinulla :)

  VastaaPoista