keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Ihana Itämeri - pidetään siitä hyvää huolta

Kevät tulee kohisten ja mieli kaipaa merelle joka päivä enemmän ja enemmän. On kiva suunnitella tulevan kesän reissuja. Itämeri on meidän perheelle rakas, siellä vietämme kesäisin aikaa siellä todella paljon. Itämeri on kuitenkin tällä hetkellä edelleen hyvin herkässä tilassa ja vaatii suojelua.


Jokainen meistä vastuullisista veneilijöistä voi vaikuttaa omalta osaltaan paljon. Tuodaan roska roskiin, tyhjennetään septi niiden tyhjennykseen varatuille paikoille ja käytetään ympäristöystävällisiä peruaineita (näin muutama mainitakseni). On myös olemassa muutamia yrityksiä ja yhteisöjä, jotka tekevät arvokasta työtä Itämeren hyväksi.Olen aikaisemminkin kertonut Kehrä Interiorin Guardian of The Baltic Sea koruista. Meidän perheestä löytyy jo monta heidän tuotetta. Jokaisesta myydystä tuotteesta lahjoitetaan Itämeren suojeluun iso summa ja syyskuussa 2013 Kehrä Interior saavutti sitoumuksen mukaisen tavoitteen ja lahjoitti 100 000 € Itämeren rehevöitymisen ehkäisyyn. Hienoa työtä! Lisäksi korut ovat minusta aivan ihania. Pääset tutustumaan niihin ja Kehrän työhän täältä.
Pidä Saaristo Siistinä yhdistys tekee arvokasta työtä Itämeren hyväksi. He valistavat vesillä liikkujia ja sen lisäksi ihan konreettisella työllä auttavat Itämerta. He siivoavat rantoja, rakentavat wc tiloja ja septin tyhjennys paikkoja saaristoon, sekä paljon muuta. Heidän toimintaan voit tutustua täällä.

Aivan äskettäin kuulin ihan uudesta Itämerensuojelu hankkeesta. Tehtävään on kunnostautunut kaksi nuorta naista, multisporttijoukkue Pink Seals. He suuntaavat kaudella 2014 kohti uintijuoksu-kilpailua ja he keräävät samalla varoja WWF:n Itämerensuojelutyölle. Aivan mahtavaa! Pinkkien hylkeiden matkaa voit seurata heidän blogista Pink Seals. Mikäli haluat osallistua Itämeren pelastamiseen, löytyy tyttöjen blogista linkki WWF pelasta Itämeri sivulle, josta pääset tekemään lahjoituksen tähän tärkeään kohteeseen. Onnea tytöille tulevaan kisaan ja tsemppiä tähän tärkeään työhön!
Jokainen voi auttaa Itämerta myös ihan ilmaiseksi, kun muistaa edes alussa mainitsemani asiat. Pidetään yhdessä huoli siitä, että meillä (ja ennen kaikkea tulevilla sukupolvilla) on jatkossa puhdas Itämeri, josta saamme nauttia. Voimme uida siellä ja oleilla rannoilla. Voimme matkustaa merellä paikasta toiseen ja nauttia ihanista kesäisistä auringonlaskuista puhtaan meren äärellä. Tämän postauksen kaikki kuvat olivat Itämereltä kesältä 2013.

13 kommenttia:

 1. Aivan ihania tunnelmakuvia ja tärkeä aihe, josta ei voi liikaa puhua. Tärkeintä on tietysti tekeminen ja annoitkin hyviä esimerkkejä miten se onnistuu. Kiitos!
  /Tea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi ihanasta kommentista =). Itämeri on meille tärkeä ja ainutlaatuinen, jonka saamme hyvällä huolenpidolla säilytettyä myös seuraavalle sukupolvelle.

   Poista
 2. Kiitos Katinka sydäntä lämmittävistä kuvista ja tärkeästä asiasta :) Just luin hyvän uutisen paikallilehdestä, miten paljon Turun uusi jäteveden puhdistusasema vähentää erilaisia päästöjä mereen. Vaikuttamisen keinoja on monenlaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Merenneito! Mahvata homma, että saadaan teollisuus ja maatalous myös mukaan tähän tärkeään asiaan =).

   Poista
 3. Ihania kuvia rakkaasta, ainutlaatuisesta kohteesta. Kunpa me kaikki ihmiset ymmärtäisimme suojella itämerta, sen luontoa ja eläimistöä. Seuraavasta linkistä löytyy lisää asiaa tästä tärkeästä aiheesta: http://www.suomenluonto.fi/sisalto/artikkelit/muoviroskat-ongelma-suomen-rannikolla/
  Ylellä näytettiin tässä ihan hiljattain dokumentti nimeltä Miljoonia kiloja kananpaskaa. Nimestä voi jo päätellä mitä itäinen naapurimaamme Suomenlahteen laskee vielä tänäkin päivänä. Tarkoitukseni ei ollut olla mitenkään negatiivinen, vaan haluan korostaa sitä, ettei tästä asiasta todellakaan voi puhua liikaa. Ihan jokaikisen teot ja asenteet vaikuttavat, sen kun vaan saisi ihmisten päihin iskostettua ;) Kiitos Katinka tästä hienosta postauksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku itsellesi, kun täydensit sitä vielä hyvällä linkillä! Se on juuri näin, että ihan joka taholla pitäisi ottaa (toki kaikki luonto ja ympäristö) haavoittuva meremme huomioon. Jokaisella teolla on merkitysta, pienen askelin pääsemme jossain vaiheessa perille. Dokumetti sarja Itämerestä joka tuli taannoin telkkarista, oli minusta todella loistava. Ihania maisemia ja hyvää faktaa Itämeren tilasta.

   Poista
  2. Minäkin katsoin tuon dokumenttisarjan ja se oli todellakin oikea tietopaketti ja avasi varmasti monien silmät näkemään todellisuuden. Tuttuja, kauniita maisemia ja paikkojakin siitä tuli bongattua :) Lisää samankaltaista valistusta ja oikeita tekoja, niin hyvä tulee :)

   Poista
 4. Kirjoitat täyttä asiaa. ! Tuo on meidän jokaisen asia, tosin isot lafkat saisi enemmän ajatella, mitä mereen laittaa.
  Kuvasi saa entistä enemmän odottamaan kesää. Ne on aivan ihania, niin sinisiäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki! Viime kesänä oli lomalla todella monia aurinkoisia päiviä ja sen näkee viime kesän kuvista =).

   Poista
 5. Toivottavasti tästä kesästä tulee hyvä kesä valokuvaamiseen ja puhtaampi kesä Itämerelle :)
  Aurinkoista kevättä!

  Heini, Kehrä Interior :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon minäkin. Tosin pieni pelko on, että suolapulssin ansiosta saadaan tänäkin kesänä sinilevälautat esiin. Ihanaa kevättä ja aurinkoista kesää myös teille sinne Kehrään! Terveisin GBS 1240 =D

   Poista