torstai 13. maaliskuuta 2014

Kevään ensi vihreää

Viime sunnuntaina kävimme tutkimassa kevään etenemistä Lasilaakson vieressä Mankinjoen varrella. Paikalta löytyy luonnonsuojelualue, merkitty reitti ja lintutorni. Lumi oli sulannut ja polku oli sen jäljiltä melko kurainen, kuten yleensä keväällä. Oli jännittävää huomata, että kasvit työnsivät jo kovasti esiin. Toivottavasti ei tulisi enään ihan hirmuisen kovia pakkasia, sillä se ei tiedä hyvää.


Itse oli ihan innoissani näistä kaatuneista puista ja puun juurakoista, jotka olivat sammaloituneet. Miten kauniin vihreitä ne olivatkaan, heti näin keväällä!


Ruskeata maata vasten vihreä sammal suorastaan loisti ja pisti silmään.
Tämä juurakko näytti ihan siltä, kuin kasa vihreitä isoja matoja olisi luikerrellyt maassa. Minulle tuli näistä sellainen aavemainen tunnelma, kuin jostain kauhuelokuvasta, aavemetsä =D.
Sillä on merkitystä, että kaatuneita puita ei raivata metsästä pois. Lahoava puu suorastaan kuhisee elämää. Se on elinympäristö tuhansille hyönteisille ja sienille. Lahoava puu on siten olennainen osa tervettä metsämaisemaa. Kaatuneilla puunrungoilla on myös mukava istahtaa lepäämään ja nauttimaan vaikka retkieväitä.

 


Se, että nykyään hakkuualueelta kaivetaan myös kannot ja juurakot kasaan hyötykäyttöön, on itse metsälle ja sen eläimille huonompi juttu. Ihmisen puuttuminen luonnon muokkaamaan tasapainoon, ei yleensä tiedä hyvää. En ole asiantuntija, mutta minulla on sellainen kutina, että toimenpiteen todelliset vaikutukset nähdään vasta vähän myöhemmin, kun ekologinen tasapaino on tarpeeksi muuttunut. Onneksi meillä on näitä luonnonsuojelualueita, joissa metsä ja maasto saa olla juuri niinkuin luonto on tarkoittanut sen olevan.
Luonnonpoluilla ja varsinkin luonnonsuojelualuilla ei pidä poimia kasveja. Niin kauniilta kuin kukkaset näyttävätkin kotona maljakossa, ne eivät kestä siellä pitkään, kuten kaupasta ostetut leikkokukat kestää. Lisäksi ne on mukava jättää luontoon, jotta mahdollisimman moni pääsee niistä nauttimaan. Minusta on mahtavaa löytää luonnosta kaikkia ihania juttuja ja kuvat ne sitten itselle muistoksi. Ja kuvatut kasvit eivät kuihdu (korkeintaan printistä väri haalustuu =D).


Seuraavalla kerralla jatketaan luontopolulla eteenpäin, sillä kaikkea kivaa tuli vielä eteen näiden ihanien sammalleiden jälkeen. Mikäli kiinnostuit tästä alueesta, voit käydä lukemassa siitä lisätietoa netistä täältä.

10 kommenttia:

 1. Kyllä ovatkin kivoja nuo viheriäät metsässä, tykkään itsekin kaikesta mikä vähänkin vihertää.
  Iloisia kivoja kuvia, tykkäsin kovasti.
  Mukavaa tätä päivää ja kaikkea hyvää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seijastiina! Metsässä on kiva kävellä ja kuvailla vallankin kun siellä ei ole enään sitä lunta =).

   Poista
 2. Mmm... herkkusammalta - ainakin silmille.

  VastaaPoista
 3. Sammal on parasta vihreää tähän aikaan vuodesta. Olet saanut tosi hienosti sen sävyn talteen näihin kuviin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Se todellakin loisti kivastu kun ei ollut vielä muuta vihreää ympärillä.

   Poista
 4. Sammaleiset kivet ovat niin kauniita. Ihanat kuvat samoin kuin sun bannerissa. Kesää on ikävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos CurryKaneli! Kesää odotellaan täälläkin jo kovasti. Kyllä se sieltä pian tulee =).

   Poista
 5. Hienoa vihreetä. Mutta noihan on ollut väreissään koko talven, tokko edes kauan joutui olemaan lumen alla.
  Sulla oli hyvä värisaalis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki! Niin ne ovat tainneet olla. Tämä oli kyllä erikoisin talvi minun muistiin =).

   Poista