keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Jännityksen hakua vai avun huutoa?

Kun näen kaupungissa tai luonnossa graffitteja, mietin aina, että mitä tekijä niillä oikein hakee? Onko sotkemisella tarkoitus vain hakea jännitystä elämään, jääkö sotkemisesta kiinni vai ei. Vai sotkeeko joku siksi, että on niin paha olla ja hän huutaa julkisesti apua?
Jotenkaan en vain pysty ymmärtämään, että kaunistakaupunki kuvaa mennään sotkemaan näillä maalauksilla. Osa on jopa taidokkaasti tehtyjä ja jossain toisessa ympäristössä voisivat olla upeita, kunnes tietysti tulee joku toinen joka sotkee sotkun. Onko se kingi, kenen sotku on päällimmäisenä?
Meidän läheisessä taloyhtiössä tehtiin pari vuotta sitten julkisivuremontti. Talo oli pussitettuna kesäkuumalla, mutta siitä tuli kaunis, kun pussit viimein purettiin. Talo oli saanut uuden kauniin värin ja uudet ikkunat. Vaan ei mennyt kuin pari päivää ja heti oli sotkut seinällä. Kyllä särki todella sydäntä kun ajatteli sitä työtä ja vaivaa, mitä kauniin julkisivun eteen oli nähty. Ja sitten tulee töhertelijä ja sotkee kaiken. Entäpä se rahallinen panostus, mikä julkisivuremonttiin jokaisen asunnonomistajan pussista laittettiin (nyt jo suorsataan suututtaa).
Luin netistä, että jonkun mielestä graffitit ovat osa urbaania kulttuuria! Mitä mieltä te olette? Sopivatko ne kaupunki kuvaan? Tai luontoon kallioille? Minä en valitettavasti osaa arvostaa niitä, ja jos saisin valita, niin katselisin mielummin kaunista maisemaa tai kaunista kaupunkiarkitehtuuria ilman sotkuja.
Sovittaisiinko, että ei sotketa? Annetaan luovuuden ottaa ylivoima siellä, minne on lupa maalata ja olla luova, maalataan siellä, missä teokset tulevat parhaiten esille. Haetaan jännitystä vaikka hyppäämällä benjihyppy.

12 kommenttia:

 1. Veikkaa, että nuo peri ensimmäistä on pääasiassa tehty ihan luvan kanssa (joukkoon tosin on eksynyt pari töherrystäkin). Jälkimmäiset taas ovat sellaista töhertelyä, jota en voi ymmärtää ja tekijöille pitäisi saada isot rangastukset. Olen vähän miettinyt samanlaisen kuvasarjan kuvaamista täällä Kuopiossa, mutta en ole tehnyt, koska haluaisin toteuttaa kuvasarjan niin, että tekijät eivät saisi siitä kaipaamaansa huomiota. Ehkä se pitäisi varmaan julkaista samalla asenteella kuin sinunkin postaus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se tässä ristiriidan juuri tekee, osa on todella taitavasti tehty mutta kun samalla on tuhottu toisen omaisuuttaa, niin ei ole oikein.

   Poista
 2. Erityisesti harmittaa kun arvorakennuksia sotketaan!
  Huomionkaipuuta tämä kai on. Jos tähän "harrastukseen" luovutettaisi ihan virallinen paikka, se ei taatusti olisi näin kiinnostavaa!

  VastaaPoista
 3. Olemme huomanneet taloyhtiössämme, että on heti poistettava pienikin töhry. Jos sellaisen jättää, on se ikäänkuin kutsu seuraaville.
  Joku joskus jossain ideoi, että maalispraypullot pitäis tehdä äänettömiksi, niin ettei pullosta kuulu sitä suiihh-ääntä. Se äänikin voi olla yksi houkutin niin viivasotkuihin.
  Se harmittaa myös, että kauniisiin ja suuritöisiin maalauksiin joku tulee ja vetää viivatöherryksiä.
  Hyvän postauksen teit, kielteiseen sävyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki =). Meillä on kanssa taloyhtiössä aika ajoin tullut tuhruja seunään ja heti on poistettu juuri mainitsemastasi syystä.

   Poista
 4. Tuossakin on kaksi eri koulukuntaa. Töhrijät ja osaavat maalarit. Vr sai joitakin vuosia sitten osan tekijöistä kiinni ja pojat sai melkoiset laskut maksettavaksi. Eipä tainnut rangaistukset paljon hidastavan toisten tahtia vaikka ennakkotapauksella yritettiin pelotella nuoria. Tai sitten on nousemassa uusi sukupolvi jolla ei ole huolta huomisesta. Kyllä pappa betalar.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se juuri taitaa olla, kuten kirjoitit. Tuo "ei huolta huomisesta"sukupolvi huolestuttaa minua todella, sillä kuten eräs hahmo olisi sanonut "ei se maailma sillai pyöri, että ei välitetä mistään mitään" =D.

   Poista
 5. Blogissani on sinulle haaste, jos olet sillä tuulella ;-)

  http://maailmaalinssinlapi.blogspot.fi/2014/04/haaste-ja-eteenpain.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, toki otan haasteen vastaan =). Vastaaminen menee pääsiäisen yli, mutta teen sen kyllä.

   Poista
 6. Jos kyseessä on hyvin maalattu grafitti esim jossain alikulkutunnelissa, niin silloin se on mielstäni ok. Mutta mihinkään kalliionn tai lunnon materialiin ne ei mielestäni kuulu. harmi vaan, että hienot teokset kyllä sitten töhritään päälle. Eikä meidänkään taloyhtiö ole säästynyt töhryiltä. Joten töhryille iso ei.

  VastaaPoista