keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Ratikka

Korjaamolla sijaitsi ratikkamuseo. Piipahdin kirjamarkkinoiden ohella myös ihailemassa vuosisadan alun kauniita raitiovaunuja. Suomessa on tällä hetkellä toimiva raitiotieverkko ainoastaan Helsingissä. Ensimmäisiä raitiotievaunuja vedettiin hevosilla1890 ja sähkö otettii raitiotielle käyttöön kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1900.
Aikaisemmin Suomessa on ollut raitioliikennettä myös Turussa ja Viipurissa. Niin, tuolloin Viipuri vielä kuului Suomelle.
Ihan ensimmäinen raitiotie rakennettiin Britanniaan, Etelä Walesiin v. 1807. Raitiotietä käytettiin hiilen ja rautamalmin kuljettamiseen satamaan. Raitiovaunut tulivat monissa muissakin kaupungeissa käyttöön 1800-luvun lopussa.


Eikö olekkin kaunis! Tosin olisi mielenkiintoista olla tässä kyydissä keski talvella kun räntää sataa vaakatasossa =D.
Tässä penkkimalleja. Jossain vaiheessa niihin saatiin myös pehmusteet.


Ratikkamuseo on ehdottomasti lapsille kiva paikka vierailla, sillä vanhoihin vaunuihin pääsi sisään! Ratikassa saattoi istahtaa ja fiilistellä tunnelmaa. Lisäksi museo on melko pieni, joten pienimmätkin vierailijat jaksavat keskittyä. Ja nyt tulee se ihan parhaista parhain juttu, sinne on vapaa pääsy! Niin moneen paikkaan saa maksaa sisään, joten on tosi kivaa, että on myös paikkoja, jossa voi ihan ilmaiseksi vierailla. Tietoa ratikkamuseosta ja mm. aukioloajoista löydät täältä.
Odottaessani bussia matkalla kotiin, nappasin vielä muutaman kuvan tänäpäivänä ajossa olevista ratikoista. 
Ja tässä ihan viimeisimpiä malleja. Nämä ovat matalalattia ratiovaunuja, joten niiden kyytin on helppo mennä myös liikuntarajoitteisen tai lastenvaunujen kanssa. 
Tässä vielä kuva Töölössä sijaitsevasta raitiovaunu hallista. Minusta ratikoiden kolina ja kiskojen kirskunta kuuluu oleellisena osana kaupungin ääniin. Tykkään kovasti matkustaa raitiovaunulla, vaikka se onkin hieman hidas muoto liikkua paikasta toiseen. Välillä sillä vaan pääsee tosi kätevästi kohteeseen, minne on menossa.

11 kommenttia:

 1. Hienoja ratikka kuvia. Satuin pääsemään viime syksynä aika pian sen jälkeen, kun ensimmäinen noista uusista ratikoista tuli käyttöön, sen kyytiin. Oli tosi tasaista kulku, eikä kolke häirinnyt. Viime toukokuussa satuin olemaan kauppatorilla, kun yksi entistetty museoratikka vuodelta 1909 oli ensimmäistä viikonloppua tekemässä kieroksia. Hienosti oli entistetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos CurryKaneli <3! Näin kanssa viimekesänä sen museoratikan kauppatorilla ja arvaa harmittiko kun ei ollut kameraa mukana =D. Mukavaa, että näitä entisöidään, saadaan ripaus nostalgia arkipäivään.

   Poista
 2. Sulla on tooosi hienoja kuvia :) huomasin myös postauksen Buffalosta, kiva kuulla positiivista feedbäkkiä työpaikasta ;) . Ihmettelen miten laitat tuon C Katinka? Olen tällainen harvasen harrastelija kuvaaja ja haluisin mielelläni kuviini myös merkinnän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kaunis! Kovasti on yritystä pelissa, vaan jälki ei aina ole ihan sitä mitä haluaisin =). Buffalo oli ihana paikka ja ne ribbsit oli ihan maineensa veroiset. Ensi kesänä meinataan tulla veneellä Verkanille ihan niiden takia. Tuo C Katinka on watermark eli vesileima. Käytän Lightroomia mutta uskon, että sellaisen saa muillakin kuvan käsittelyohjelmilla. Se tulee kuvaan vasta kun sen tallentaa, joten ei näy muokkausvaiheessa.

   Poista
  2. Kyllä ne näyttää onnistuvan :) !
   Tervetuloa :) tällä kertaa en oo töissä siellä vaan kaupalla, heh. Ihanaa ko ihmisiä tulee tänne päi saaristoa käymään :) .

   Okei, kiitos :) pakko tsiigailla ko pääsen koneelle.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen kuvareportaasi ratikoiden historiasta. Osasivatkohan ihmiset ennen vanhaan arvostaa noita kauniin esteettisiä ratikoita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pasi =). Olen joskus miettinyt ihan samaa, että kun kaikki on ollut ennen kauniinpaa ja koristeellisempaa, niin onvatko sen ajan ihmiset arvostaneet niitä? Tai ainkain siinä vaiheessa varmasti olisi, jos olisivat pääseet näkemään, millaisia asiat ja esineet, talot ym. tulevat olemaan 2000 luvulla. Paljon pelkistetympiä.

   Poista
 4. Upea ratikkasarja. Ennen oli toisin, kaunista ja koristeellista. Mutta yhdyn edelliseen keskusteluun, ja mun mielestä ei kait ne entisajan ihmiset osanneet arvostaa, muuten kuin arkipäivän helpotuksesta, Kun he ei tienneet mitään muuta, asiat oli heille sen ajan itsestäänselvyyksiä. Helppoa on nyt katsoa taaksepäin ja verrata ja ihastella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvikki! Näinhän se menee, että aika aikaa kutakin. Jokaiselle aikakaudelle on omat piirteensä. Mukavaa on, että pääsemme ihastelemaan myös näitä vanhoja ja kauniita =).

   Poista